Följande mailkonversation med Leif Lundin (styrelsemedlem och medgrundare) och Mattias Sesemann (VD) ger information om hur storägarna ser på budet som de valt att acceptera.
Mitt mail:
Hej Magnus/Mattias,
Hur resonerar du kring försäljningen av TravelPartner? För många av oss mindre aktieägare ter sig budet som ganska lågt om tillväxten skulle fortsätta vara god i TravelPartner vilket ter sig sannolikt då tillväxten i resbranschen generellt är mycket stark just nu. De flesta har riktkurser betydligt över budnivån.
Vänliga hälsningar,
Emilez
Svar från Magnus Lundin:
Tack för frågan. Jag vet inte vilka aktieägare du pratat med då du säger att vissa mindre aktieägare ser budet som lågt. Jag har dock nu kikat på forumet på Di samt även på Avanza och Redeye. Jag kan inte annat än förundras över att man tror att bolagets ledning och storägare är okunniga bedragare när det kommer till affären och budnivån. Självklart finns inga oredovisade särintressen hos storägare eller ledning. Vi har fått en marknadsmässig värdering på bolaget som är mycket bra för alla aktieägare. Stora som små. Att tro att vi som storägare inte skulle kunna vänta några månader eller något år på en säker uppgång på 40-50% är nonsens. Vi har gjort en grundlig analys av nuläge, marknadsposition, framtida konkurrenter, risker i internationell expansion etc. och i ljuset av det så är budet mycket bra.
I den värdering som görs på forumen så blandas äpplen och päron friskt. Jag har jobbat med TravelPartner i 13 år och jag vet att man inte kan titta på charterproducenter som TUI, Kuoni och MyTravel (Fritidsresor, Apollo och Ving), eller på SAS och dra paralleller till en aktör som TravelPartner. Våra kunder, flöden och riskprofiler är mycket olika. Att värdera McDonalds på samma sätt som man värderar en innekrog går inte. Båda serverar mat och dryck till hungriga människor, men risken, beständigheten i vinstnivåer etc. gör att man inte kan dra slutsatser baserat på den ena, eller andres framgångar och motgångar.
Att jag accepterat budet beror naturligtvis på att jag tycker det är en fördelaktig värdering på bolaget. Jag sitter som bolagets vice VD, jag sitter i styrelsen, jag är grundare av bolaget tillsammans med min far. Jag har helt enkelt mycket, mycket initierad information. Om jag stod på utsidan och tittade in så skulle jag lyssna med spänning på den som hade en position som den jag besitter. Jag drar mig till minnes situation som bär vissa likheter med denna typ av diskussion. År 2007 så la AOL ett bud på Tradedoubler. Budpremien var i det läget 9%. Mycket sämre än den premie som gäller nu i TravelPartners fall. Budet rekommenderades enhälligt av styrelsen.
Aktiespararna var de som ropade högst för att få ägarna att säga nej till budet (se länk nedan). Aktiespararna lyckades sätta stopp för affären. Deras gärning ledde till kapitalförstöring av stora mått. Tradedoublers aktiekurs har sedan dess inte varit i närheten av budet. Värdet på bolaget är en bråkdel av vad budet låg på.
All spekulation i framtiden innebär en risk att målen inte nås.
Mvh
Magnus
PS. Här har du länkar till TradeDoubler-historien som bär vissa likheter med ett gammalt talesätt som kan vara relevant i vår situation “den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket.”
http://www.aktiespararna.se/sajt/pressrum/Pressmeddelanden/Aktiespararna-rekommenderar-inte-budet-pa-TradeDoubler/
DS.
Svar från Mattias Sesemann:
Hej Emilez,
Tack för din fråga. Jag har sett att ett antal ägare haft synpunkter på nivån på budet på Börssnack. Vissa oseriösa inlägg förekommer som att det finns dolda agendor för ledningen mm vilket känns trist men det är väl inte mycket man kan göra åt det.
Jag kan inte annat än förvånas över att man tror att vi huvudägare samt ytterligare ca 10% av bolagets ägare saknar förmåga att värdera bolaget. Om vi tre huvudägare trodde att sannolikheten, att vi skulle kunna få t ex 40% mer för bolaget om sex till tolv månader, var stor så vore det minst sagt korkat att sälja nu. Vi är visserligen alla tre sociala personer men att ge bort övervärden till andra tillhör inte våra nöjen.
Kan inte kommentera de riktkurser du hänvisar till på av gällande börsregler. Generellt kan jag dock säga att alla riktkurser i alla bolag baseras på historiska data som man sen tar och extrapolerar framåt i tiden. Volvo är ett kul exempel på hur varierande det kan bli. S&P har en riktkurs på 80 kr som de släppte den 23/7. Mindre än en månad kom sen JP Morgan med en riktkurs på 135 kr. Ett bud på 120 kr skulle med andra ord kunna upplevas olika.
Vi som huvudägare är mycket nöjda med budet och hoppas att alla ägare skall glädjas över att vi verkligen får ett mycket bra bud.
Hälsningar,
Mattias
Och ett till svar från Mattias:
Hej Emilez,
Det jag ville säga var att INGEN vet hur framtiden ser ut. Det enda som är säkert om framtiden är just det. Vi gör alla bara kvalificerade gissningar utifrån det vi känner till. Då vi alla känner till olika mängd information så gör vi olika bedömningar om t ex riktkursen i Volvo.
Hälsningar,
Mattias
P.S. Tack för frågan om du kan lägga ut svaret på nätet. Uppskattar gesten. Svaret är självklart att du får göra precis som du önskar.