Ett samtal med Marcus hamberg, VD RW Capital

Idag hade jag ett samtal med RW Capitals VD Marcus Hamberg och här lägger jag ut mina anteckningar om vad samtalet handlade om. Jag har fått skriva det här inlägget hyfsat snabbt så jag hoppas att ni ursäktar att det är lite torrt skrivet emellanåt. Ni som är intresserade av RW Capital kommer nog att uppskatta det ändå.

Nu i skrivandets stund sker en aktieägarträff för RW Capital. Jag själv kunde tyvärr inte närvara men Marcus Hamberg sa att presentationsmaterialet antagligen skulle göras tillgängligt online, dock utan inspelat ljud eller bild. Om någon som läser här närvarar på träffen så får ni gärna kommentera om hur det var och vad som sades.

Orderingången 2009 låg på ca 500 000 dollar per kvartal. Nu under 2010 har den ökat väsentligt från den nivån och trenden är fortsatt ökande. Anledningen till att säljverksamheten gick på sparlåga var att Runaware väntade på att den nya tekniska plattformen skulle färdigställas. Plattformen är nu färdigställd (även om finputsning återstår).

Hittills under 2010 har sju nya anställt inom sälj och marknadsföring. I början av året var det bara tre anställda inom det området. Nu är det alltså tio personer som arbetar inom det området. Jag har för mig att jag läst att RW Captal skulle anställa sju nya inom sälj och marknadsföring även under det andra halvåret om finanserna medgav det och på Marcus Hambergs röst lät det som att det inte var säkert att så många skulle anställas utan det berodde på lite grann hur verksamheten utvecklades.

Marcus Hamberg var orolig för om prognosen skulle infrias under det tredje kvartalet eftersom juli och början av augusti brukar vara väldigt lugna. Men det gick bra ändå och det kom igång bra så här på höstkanten och det lät som att han inte trodde att det blir några problem alls att infria prognosen om $900 000 i ordervärde för det tredje kvartalet. Dessutom är det en hög andel nya ordrarunder det tredje kvartalet och inte bara gamla kunder som lägger nya ordrar för att förnya sina abonnemang.

Marcus Hamberg nämnde även att han är väldigt komfortabel med att prognosen för det fjärde kvartalet på ett ordervärde på 1,1 miljoner dollar skulle infrias.De nya möjlgheterna börjar bli lite större.

Anledningen till att bolaget fokuserar på orderingång är att:

1. Hålla aktieägare och intressenter informerade om bolaget. Det är svårt att få kunder att godkänna en pressrelease (antagligen för att de vill hålla det hemligt så länge som möjligt, min egen gissning). Därför är det ett bra sätt att kommunicera med aktieägarna att istället tillkännage en klumpsumma varje månad på det totala ordervärdet.

2. 90% av kunderna förlänger sina avtal och ordrar.

Marcus Hamberg drar slutsatsen att ja, det har tagit lång tid men det känns kul att det börjar ta fart med orderingången. Orderingången ökar på ett förutsägbart sätt med många nya kontakter och leads ute på marknaden.

Som svar på min fråga om det finns stor uppsida i prognoserna svarar Marcus Hamberg att han anser att det är av oerhört stor vikt att kunna leverera prognoserna för att bygga upp trovärdigheten för bolaget, så det är klart att det finns uppsida .

Mitt intryck av det Marcus sa var att SaaS-affärerna (det vill säga de affärer där Runaware tar fullt ansvar för driften av en mjukvara på nätet) inte var inräknade i  prognoserna eftersom det var svårt att förutsäga när de skulle bli klara. Skillnaden mellan test drive och SaaS är att SaaS-affärerna är större och tar längre tid att genomföra.

Det är mer sannolikt att SaaS-affärer kommer i Q1 än i Q4. Då kan det “Smälla till”.

Angående marginalen på sikt så sade Marcus att han inte var komfortabel med att gå ut med det nu. Bolaget är underinvesterat och kostnaderna kommer att följa med en del eftersom de snålat hittills. Inom tre till sex månader räknar Marcus med att Runaware kan komma med en prognos angående marginalerna.

Angående dollarkursens inverkan på Runaware så får den en stor inverkan på omsättningen men en begränsad inverkan på resultatet eftersom företaget även har en hög andel av kostnaderna i dollar och inte bara intäkter i dollar.

Jag frågade Marcus om intresset för den pågående nyemissionen och Marcus Hamberg sa att de hade träffat många investerare och nya potentiella investerare och att det finns ett stort intresse. De nya potentiella investerarna skulle kunna teckna aktier som det blir över om de existerande aktieägarna inte väljer att fullteckna. Jag frågade dock inte om Marcus trodde att emissionen skulle bli fulltecknad.

Etiketter:

2 kommentarer till “Ett samtal med Marcus hamberg, VD RW Capital”

 1. Jonas skriver:

  Är det inte denna Marcus Hamberg som jobbar ihop med ekobrottslingen Johans Stendahl!?

  https://www.flashback.org/t2234427

 2. Emilez skriver:

  Hej Jonas!

  Det verkar vara den Marcus Hamberg som nämns i flashbacktråden, ja. I alla fall fyller dem år samma månad och samma år så det måste nog vara samma.

  Hamberg verkar ju inte vara dömd får nåt än i alla fall? Men visst man ska nog passa sig här.

  Pengarna man satsade i RW Capital har ju gått upp i rök i alla fall, även om det verkar vara p.g.a. ledningens inkompetens snarare än brottslighet.

Lämna en kommentar