Arkiv för november, 2016

Railcare analys/snabbtitt

måndag, 28 november, 2016

Jag tänkte göra en liten snabbanalys på Railcare. Vi får väl se om det blir nåt att ha, läs vidare nedan. Obs! Snabbtittar kan gå hyfsat snabbt och det kan finnas saker jag missar eller saker som blir fel, påpeka gärna!

Tillväxt och värdering

Hur bra är tillväxten i förhållande till P/E-talet? 2011 verkar nåt konstigt ha hänt då företaget visade förlust och sen 2012 blev det negativ tillväxt men Railcare vände till vinst. Jag antar att nåt konstigt hände där så jag räknare inte med det så noga utan tittar först på omsättningstillväxten: 2013 – 3% tillväxt, 2014 – 68% tillväxt, 2015 – negativ -4,7% tillväxt, 2016 hittills – 34% tillväxt.

Tittar man historiskt så tog omsättningen en hård smäll efter finanskrisen och det tog ca 4-5 år för att hämta upp det omsättningsmässiga tappet från den krisen, 2013 var de tillbaka på samma nivå som innan finanskrisen (Rättelse: dem var tillbaka på banan redan 2010 så historiken är lite bättre än jag beskrev). Lönsamhetsmässigt klarade bolaget dock krisen hyfsat och behövde inte gå med förlust.

I dagsläget har bolaget 3,5 Railvac i UK om jag fattar saken rätt. Jag räknar Railvac:en som går på spot hire som 0,5. Railvac nummer sex ska köras över till UK när övriga maskiner sålts in. Vi har som jag ser det en potential att nästan dubbla antalet Railvacs i UK under 2017. Det beror givetvis på hur det går med att sälja in maskinerna.

Det är lite sparsmakat med information i rapporterna om hur viktiga de olika affärssegmenten och marknaderna är för Railcare men min känsla är att Storbritannien nog närmar sig Sverige i viktighet.

Hur som helst så tror jag på en tillväxt på runt 20% för Railcare 2017. Dock skulle inget mellan 15% tillväxt och 35% tillväxt förvåna mig. Vid en plötslig och djup lågkonjunktur skulle Railcare kunna ta en smäll men man kan ju inte direkt räkna med att finanskrisen 2008 ska upprepa sig i närtid.

P/E-talet om man räknar med 9,2 kr/aktie i vinst 2016 är 14,5. Om man räknar på 2017 som snart är här och 20% vinsttillväxt så får vi 11 kr i vinst per aktie och med samma P/E-tal som nu så får vi 160 kr i riktkurs. Jag tror att detta är ganska konservativt räknat.

Kassaflöden

Bolagets utdelningspolicy är att dela ut 30-40% av vinsten efter skatt, upp till vårt soliditetskrav på 25% efter lämnad aktieutdelning. Kassan har dubblats i senaste kvartalsrapporten till 20 Mkr jämfört med samma tid 2015.

Jag dyker inte djupare i detta utan konstaterar att bolaget delar ut pengar och jag ser inga stora faror på taket. Dock är bolaget lite investeringstungt, det kostar att expandera. Det är dock möjligt att bolaget inte behöver ta riktigt lika stora kostnader för expansion i framtiden då de tog rätt mycket 2015, dock har jag inte inte djupdykt i detta.

Historik

Ja bolaget tog en smäll efter finanskrisen och även 2011 till 2012 hände också något som fick omsättningen att dippa även om resultatet förbättrades dels var det nån kund som gick i konkurs men även nåt annat hände nog. Det jag kan säga är att historiken är helt okej men det finns definitivt svackor som kan komma då och då. Bolaget brukar dock återhämta sig.

Ledning

Jag har inte djupstuderat ledningen utan utgår bara från att den är helt okej.

Soliditet

Soliditeten ligger på 31,5%. Detta är ganska lågt och kan ses som en liten svaghet.

Motståndskraft

Vi har rört detta innan. Bolaget kan ta en smäll då och då i samband med konjunktursvackor och liknande men har hittills alltid återhämtat sig. Efter finanskrisen 2008 tog det dock ganska ett par år att komma tillbaka på samma omsättningsnivå.

Insiders

Inga särskilda transaktioner av vikt har hänt sista tiden. Hittar inte just nu vad insynspersonerna har för innehav, kanske att jag får återkomma till det senare. Hur som helst ser jag inga stora varningssignaler på insiderhandeln.

Rekommendation

Köp. Personligen äger jag aktier i bolaget och siktar på att behålla några år. Jag är beredd på att det kommer nåt taskigt kvartal emellanåt men tror att det kommer gå bra på det stora hela.

Aktier jag tecknar i

söndag, 27 november, 2016

Vi vet alla att det är riktigt het säsong för noteringar/nyemissioner just nu så jag tänkte gå igenom lite vilka jag tecknar nu. Tyvärr har jag en känsla av att tilldelningen blir skral.

Jag tecknar:

  • Amhult 2 – för att det är ett bostadsbolag jag hört folk snacka gott om. Har övervägt att köpa aktier över vanliga börsen också.
  • Multidocker – för at folk snackat ganska positivt om det plus att vi har ett hett klimat för emissioner.
  • Smart Eye – för att det är en riktigt het bransch med ögonspårningsteknologi.
  • Åac Microtec – För att det är en het bransch med satelliter.

De flesta av de här investeringarna är för mig mest spekulationsmässiga, intresset för bolaget verkar hyfsat stort och det är stor chans att aktierna går upp när de noteras.

Smart Eye är den jag tecknar mest i men jag lär nog bara få ytterst lite då överteckningen lär vara kraftig.

Totalt sett tror jag inte att jag kommer få nån större tilldelning i nåt om jag ska vara ärlig.

Nedan kan ni också se ett videoklipp som delvis handlar om emissioner. Jag tyckte det var hyfsat intressant att se med ena ögat öppet.

Självinsikt och viljestyrka

lördag, 26 november, 2016

En sak som är svår med aktier är dels att inse vad man är bra på och dels självdisciplin. Efter att ha studerat min historik de senaste tio åren lite översiktligt så har jag kommit fram till att det jag är bra på är bolag som är relativt enkla att analysera fundamentalt medans komplicerade bolag som är beroende av något enstaka råvarupris eller förhoppningsbolag har gått mycket sämre.

Den självklara slutsatsen är alltså att satsa så mycket som möjligt på dem bolag som jag är bra på och så lite som möjligt på dem bolag jag inte är bra på. Tyvärr är ju detta svårt ibland eftersom det är förhoppningsbolagen och råvarubolagen som ofta är mer spännande. Det sagt så kan ju vanliga tillväxtbolag också vara spännande.

Jag ska än så länge inte göra nåt löfte om hur jag ska agera men jag har i bakhuvudet lite grann att jag måste lägga om min strategi. För ett tag sen halverade jag t.ex. mitt innehav i Avino som var ett steg i den riktning jag vill gå. Samtidigt har jag ökat lite i CMC Metals och Shamaran så jag har arbetet med att justera min portfölj kvar framför mig. SIAF har ju varit en annan misslyckad historia som jag ligger ganska tungt i. SIAF är lite mer åt tillväxtbolagshållet och lite mer varierat – de är inte helt beroende av något enskilt råvarupris. I vilket fall så komemr jag hålla fast vid SIAF men i övrigt försöka styra portföljen mer åt konventionella tillväxtbolag.

Exempel på bolag jag kan tänka mig att satsa mer i kan vara Railcare, Nilörngruppen eller Protector om nu Protector får ordning på sina problem som dem har just nu. Historiskt har Vitec och Bahnhof gått fantastiskt bra och dem passar ju också in i modellen för svenska tillväxtbolag. Utländska tillväxtbolag kan man ju också hålla dörren öppen för men av naturliga själ hamnar fokuset ofta på nordiska bolag.

Hade jag haft fokus på portföljen helt på svenska tillväxtbolag eller stabila svenska bolag den senaste tioårsperioden så hade min utveckling varit enormt bra men nu har den istället blivit medioker även om jag ligger ganska mycket plus. Hade jag fokuserat på svenska bolag hade vi snackat att ligga flera hundra procent plus medans jag knappt ligger hundra procent plus på tio år tror jag. Hade inte SIAF rasat senaste året hade jag dock legat kanonbra till så vi får väl återkomma nästa år och se hur SIAF utvecklat sig då.

De portföljer där jag satsat på svenska tillväxtbolag har gått mycket bra, några hundra procent på några år, minns inte hur många år men mindre än fem i alla fall.

Hur som helst så är det skärpning som gäller och mer fokus på svenska tillväxtbolag samt stabila utdelare samt kanske även lite utländska sådana. Mindre av högriskbolag i stil med förhoppningsbolag samt bolag som är beroende av enskilda råvarupriser

Shamaran presentation

lördag, 26 november, 2016

Ett lite spekulativt case som jag har är Shamaran Petroleum. Det är en mindre investering men om dem får igång produktion i Q2 vilket är troligt så kan dem ge bra avkastning tror jag. Största risken är den politiska då dem ligger i Kurdistan och som vi alla vet är det en mycket orolig region.

För nån vecka sen så kom det en ny presentation om Shamaran Petroleum, läs den här.

En insikt i polisens kris, artikel från Sydsvenskan

torsdag, 24 november, 2016

På grund av inkompetent ledning och ökad belastning p.g.a. massinvandringspolitik som medfört mycket mer brottslighet i form att bilbränder, stenkastning och värre brott så har belastningen på polisen bara blivit värre och värre de senaste decennierna. Ett sluttande plan verkar nu istället ha blivit en brant nedförsbacke då nästan var tjugonde polis slutar i år och antalet poliser minskar. Alla polisens problem är helt i onödan och i min mening orsakade av som sagt dålig ledning och en misslyckad migrationspolitik. Antagligen påverkar polisernas löner också men min känsla är att det är dem dåliga arbetsvillkoren som är huvudanledningen till förfallet.

Läs artikeln här.

Dem ansvariga för utvecklingen är dem rödgröna och alliansen. Dem rödgröna har större ansvar känner jag men även alliansen har ett ansvar.

Betänk hur situationen hade sett ut om Sverigedemokraternas politik rått dem senaste decennierna. Då hade vi knappt haft några utanförskapsområden, inga NO-GO-zoner, vi hade haft en generös biståndspolitik i jämförelse med andra länder, vi hade haft färre brott som våra poliser hade behövt klara upp och antagligen så hade färre poliser hoppat av. Med Sverigedemokraterna hade vi haft ett stabilt och välskött samhälle. Det sagt så har Sverigedemokraterna definitivt brister, men med tanke på att övriga partier är så fullkomligt katastrofala så är dem helgon i jämförelse.

Tecknar i Alligator Bioscience och THQ

måndag, 21 november, 2016

Jag tecknade aktier i THQ men det var rätt meningslöst eftersom jag bara fick en ynklig slatt.

Idag är sista teckningsdag för Alligator Bioscience och sannolikheten är väl stor att det blir dålig tilldelning där också eftersom det verkar vara en populär börsintroduktion. Men men vi får se hur det går.

Alligator Bioscience är ett forskningsbolag inom immunonkologi och anledningen till att jag tecknar är mest för att jag hoppas göra några snabba kronor på kort sikt. Kanske att jag behåller några få lite längre men jag misstänker att jag bara får en slatt så det blir nog inte så mycket poäng att behålla nåt.

SIAF riktigt bra rapport ute

tisdag, 15 november, 2016

Sino Agro Food kom idag ut med sin rapport för Q3 2016, här kan du läsa pressreleasen, här kan du ladda ner rapport som pdf och här kan du se SEC-dokumentet.

Mina första intryck är att det är en mycket bra rapport som borde innebära stigande kurs framöver.

  • Bra vinst under kvartalet.
  • Goda utsikter för resten av året och 2017.
  • Mindre finansieringslån erhållet för att få igång fiskverksamheten.
  • Förväntad IPO av SJAP under 2017.
  • Förväntad ökad tillväxt under 2017.
  • Större finansieringsdeal för akvasegmenetet fortfarande på bordet.
  • Fortsatt stark tillväxt av grossistverksamheten.
  • Förbättrade biffpriser.

Eventuellt finns det nån brasklapp också t.ex. att det varit en del utspädning och det har jag inte kollat på. Klart är dock att rapporten är bra.

Antagligen har jag glömt nåt väsentligt här men vi får ta det i kommentarerna i så fall eller så uppdaterar jag inlägget senare.

Massivt höjd satt för egenföretagare

måndag, 14 november, 2016

Staten höjer skatten för att dra in mer pengar från egenföretagare. Om vi inte hade haft den migrationspolitik vi haft tror jag inte att några skattehöjningar varit nödvändiga överhuvudtaget och vi hade haft mer pengar att satsa på att förbättra vårt land.

Hans Rosling och Jimmie Åkesson

söndag, 13 november, 2016

Hade vi anammat Jimmie Åkessons och professor Hans Roslings insikter hade vi haft ett land som var i enormt mycket bättre skick än nu och vi hade kunnat göra lika mycket nytta för flyktingarna ändå.

Alla samhällsproblem vi fått på grund av migrationspolitiken med sämre tillgång på billiga bostäder, större mansöverskott i fertil ålder, större belastning på polis och sociala myndigheter, större tryck på bidragen, otryggare samhälle, med mera är helt i onödan.

Nedan video sammanfattar det absolut viktigaste i modern svensk historia, titta på den och ha den i åtanke nästa gång ni röstar.

Som jag ser det är det rätta att rösta på SD och om man inte vill eller vågar så är näst bästa alternativet moderaterna.

 

SIAF, vändning på gång?

fredag, 11 november, 2016

SIAF har ju gått otroligt kasst senaste tiden, men jag börjar undra om inte en vändning är på gång nu. Anledningen är att de gånger aktien historiskt sett varit riktigt nedtryckt i de här trakterna så har det varit bottnen, i kombination med att resultatet för det tredje kvartalet med största sannolikhet kommer att bli hyfsat.

Låt oss först diskutera fallet. Jag tror att fallet delvis varit berättigat p.g.a. att finansieringsförhoppningarna återigen inte infriats. Vi får se vad som sägs om det i rapporten, om det fortfarande finns hopp eller inte. Visserligen kanske ledningen inte erkänner om det gått åt pipan utan bara förhalar det hela tills folk börjar glömma bort det – vad vet jag.

Alltså – börsfallet var kanske delvis berättigat men jag tror det blev panik till slut och alla blev rädda och ville sälja av ingen annan anledning än just att kursen gått ner. Jag själv kände så (plus finansieringsoro), och sålde lite grann som jag faktiskt köpte tillbaka idag till kursen 28,1 kr (på intradags basis en bra köpkurs i alla fall då 28 kr var dagslägsta).

Varför tror jag då att resultatet kommer vara hyfsat i tredje kvartalsrapporten? Jo anledningen är att när de postade att rapporten skulle komma lite senare så angav de att det inte skulle bli någon signifikant ändring resultatet. Detta innebär enligt denna källa att omsättning och resultat efter skatt kommer skilja sig högst 5% sen förra årets tredje kvartal.

Eftersom resultatet i Q3 2015 var $1,14 i EPS och det skett utspädning sen dess kan årets EPS för Q3 hamna runt 80 cent såvida det inte skett mer utspädning sen andra kvartalet i år. Jag har inte räknat så noga men det är nog åt det hållet mellan tummen och pekfingret, förutsatt att de inte spätt ut mycket alldeles nyligen då.

Vad vill jag komma fram till? Jo det jag vill komma fram till är att SIAF antagligen går hyfsat medans kursreaktionen den senaste tiden pekar mot katastrofförväntningar. Därför köpte jag tillbaka de aktier jag tidigare sålt idag.

Kan jag ha fel? Givetvis men det är så här jag tänker just nu. På måndag får vi se eftersom SIAF då kommer med sin rapport efter USA-börsens stängning. Jag kommer behålla aktierna jag köpte tillbaka över rapport i alla fall sen får jag se om jag minskar lite igen beroende på vad som sägs i rapporten.

Annats smått och gott som händer i SIAF är att de ska hålla en virtuell aktieägarstämma den 20:e december (mycket text) och att deras Ph.D. ANthony Ostrowski ska tala på en konferens som Leif Pagrotsky är delaktig i.