Railcare analys/snabbtitt

Jag tänkte göra en liten snabbanalys på Railcare. Vi får väl se om det blir nåt att ha, läs vidare nedan. Obs! Snabbtittar kan gå hyfsat snabbt och det kan finnas saker jag missar eller saker som blir fel, påpeka gärna!

Tillväxt och värdering

Hur bra är tillväxten i förhållande till P/E-talet? 2011 verkar nåt konstigt ha hänt då företaget visade förlust och sen 2012 blev det negativ tillväxt men Railcare vände till vinst. Jag antar att nåt konstigt hände där så jag räknare inte med det så noga utan tittar först på omsättningstillväxten: 2013 – 3% tillväxt, 2014 – 68% tillväxt, 2015 – negativ -4,7% tillväxt, 2016 hittills – 34% tillväxt.

Tittar man historiskt så tog omsättningen en hård smäll efter finanskrisen och det tog ca 4-5 år för att hämta upp det omsättningsmässiga tappet från den krisen, 2013 var de tillbaka på samma nivå som innan finanskrisen (Rättelse: dem var tillbaka på banan redan 2010 så historiken är lite bättre än jag beskrev). Lönsamhetsmässigt klarade bolaget dock krisen hyfsat och behövde inte gå med förlust.

I dagsläget har bolaget 3,5 Railvac i UK om jag fattar saken rätt. Jag räknar Railvac:en som går på spot hire som 0,5. Railvac nummer sex ska köras över till UK när övriga maskiner sålts in. Vi har som jag ser det en potential att nästan dubbla antalet Railvacs i UK under 2017. Det beror givetvis på hur det går med att sälja in maskinerna.

Det är lite sparsmakat med information i rapporterna om hur viktiga de olika affärssegmenten och marknaderna är för Railcare men min känsla är att Storbritannien nog närmar sig Sverige i viktighet.

Hur som helst så tror jag på en tillväxt på runt 20% för Railcare 2017. Dock skulle inget mellan 15% tillväxt och 35% tillväxt förvåna mig. Vid en plötslig och djup lågkonjunktur skulle Railcare kunna ta en smäll men man kan ju inte direkt räkna med att finanskrisen 2008 ska upprepa sig i närtid.

P/E-talet om man räknar med 9,2 kr/aktie i vinst 2016 är 14,5. Om man räknar på 2017 som snart är här och 20% vinsttillväxt så får vi 11 kr i vinst per aktie och med samma P/E-tal som nu så får vi 160 kr i riktkurs. Jag tror att detta är ganska konservativt räknat.

Kassaflöden

Bolagets utdelningspolicy är att dela ut 30-40% av vinsten efter skatt, upp till vårt soliditetskrav på 25% efter lämnad aktieutdelning. Kassan har dubblats i senaste kvartalsrapporten till 20 Mkr jämfört med samma tid 2015.

Jag dyker inte djupare i detta utan konstaterar att bolaget delar ut pengar och jag ser inga stora faror på taket. Dock är bolaget lite investeringstungt, det kostar att expandera. Det är dock möjligt att bolaget inte behöver ta riktigt lika stora kostnader för expansion i framtiden då de tog rätt mycket 2015, dock har jag inte inte djupdykt i detta.

Historik

Ja bolaget tog en smäll efter finanskrisen och även 2011 till 2012 hände också något som fick omsättningen att dippa även om resultatet förbättrades dels var det nån kund som gick i konkurs men även nåt annat hände nog. Det jag kan säga är att historiken är helt okej men det finns definitivt svackor som kan komma då och då. Bolaget brukar dock återhämta sig.

Ledning

Jag har inte djupstuderat ledningen utan utgår bara från att den är helt okej.

Soliditet

Soliditeten ligger på 31,5%. Detta är ganska lågt och kan ses som en liten svaghet.

Motståndskraft

Vi har rört detta innan. Bolaget kan ta en smäll då och då i samband med konjunktursvackor och liknande men har hittills alltid återhämtat sig. Efter finanskrisen 2008 tog det dock ganska ett par år att komma tillbaka på samma omsättningsnivå.

Insiders

Inga särskilda transaktioner av vikt har hänt sista tiden. Hittar inte just nu vad insynspersonerna har för innehav, kanske att jag får återkomma till det senare. Hur som helst ser jag inga stora varningssignaler på insiderhandeln.

Rekommendation

Köp. Personligen äger jag aktier i bolaget och siktar på att behålla några år. Jag är beredd på att det kommer nåt taskigt kvartal emellanåt men tror att det kommer gå bra på det stora hela.

Etiketter:

Lämna en kommentar