SIAFs revisionsfirma byts ut och investeringsbolag ökar till över 5%

SIAFs revisionsbolag Anthony & Kam säger upp sig och ersätts av Ecovis bara en dag efter att SIAF blivit informerade om Anthony & Kams uppsägning. Att SIAF lyckades hitta en ny revisor så snabbt tyder på att bolaget redan hade påbörjat processen med att hitta en ny revisionsfirma innan uppsägningen kom.

Vissa anser att detta är en uppgradering av revisor och att Ecovis är 16:e störst i världen om jag förstår saken rätt. Förhoppningsvis kan Ecovis göra klart allt i tid så att det inte blir några problem med SIAFs rapportering, men det är inte säkert.

Risken förhöjs en bit på grund av det här och det är lite synd eftersom man bara vill att revisionsarbetet ska ticka på utan problem. Jag tror att Ecovis fixar detta, annars hade de antagligen inte tagit uppdraget – men det blir ändå ett orosmoment.

Jag har skrivit till bolagets IR-kontakt för att få lite utförligare info.

Sedan har om jag förstår saken rätt Rochdale “An investment adviser” ökat till över 5% innehav i SIAF. Det är ju positivt i alla fall. Med tanke på att en norsk fond köpte 6% i SIAF för ett tag sen så är det institutionella ägarskapen i SIAF minst 11% nu. Det verkar som att småsparare har sålt och institutioner har köpt den sista tiden (i viss mån).

Etiketter:

15 kommentarer till “SIAFs revisionsfirma byts ut och investeringsbolag ökar till över 5%”

 1. Strindberg skriver:

  Kineser köper börsen i Chicago, möjligen kan detta underlätta för Siaf och andra kinesiska bolag att erhålla kapital och även bättre notering i USA. Intressant att man även ska starta en marknadsplats i Kina.

  http://www.reuters.com/article/us-chicagostockexhange-m-a-chongqing-idUSKCN0VE1NC

 2. Strindberg skriver:

  Jag tror att revisorsbytet ska tolkas positivt. Jag gör i alla fall det ändå tills ny information framkommer. Den nya är en jätte med 4500 anställda medan den förra var en liten spelare. SIAF betyder knappast något att tala om för Ecovis så de hade aldrig tagit uppdraget om de hade befarat att allt inte var i sin ordning. De har så otroligt lite på att vinna på ett uppdrag samtidigt som man skulle förlora mycket på att bli inblandade i någon skandal. Om bytet hade varit det omvända hade jag varit orolig. Min erfarenhet, förvisso främst från Sverige, är att bytet alltid går till en betydligt mindre revisor när en revisor avgår pga oegentligheter.

  Det kan mycket väl vara så att SIAF har blivit för stort och komplicerat för en liten revisor att ta hand om. Med tanke på att skiftet skedde så snabbt tyder väl även på att det snarare var SIAF som ville ha ett byte än att den förre hoppade av. De har ju i år krav på att publicera rapporterna flera veckor tidigare än förra året och det är inte säkert att den förra revisorn skulle klara av det. Rapporten ska ju komma om en dryg månad medan den tidigare publicerades en bit in i april. Den nye revisorn har ju kontakt med den tidigare och får även tillgång till allt gammalt material och med den insynen skulle de knappast ha tackat ja med så kort betänketid om de inte var säkra. Om det skulle ha funnits några oegentligheter så hade även den förre revisorn uttryckts sig annorlunda i sitt brev. I och med den nuvarande skrivningen öppnar de upp för en stämning om något skulle uppdagas, vilket gör att jag anser det som osannolikt att avhoppet skulle bero på något som man hittat eller liknande.
  Jag är i alla fall betydligt tryggare med en tysk revisionsjätte än med en liten revisor i Hong Kong. Men det finns säkert folk som blir oroliga för avhoppet och som vill sälja vilket gör kursreaktionen svårbedömd. En viss osäkerhet kommer säkert att kvarstå tills rapporten kommer.

  Att en fond har flaggat upp för ett stort innehav är mycket positivt.
  Med tanke på att fler och fler aktier verkar hamna hos långsiktiga kan det nog bli brist på aktier när väl de positiva nyheterna börjar komma.

  Hoppas verkligen att uppdateringen om Megafarmen kommer under nästa vecka.
  Jag är betydligt mer orolig för ytterligare förseningar för Megafarmen än att det ska framkomma något negativt pga revisorbytet

 3. Emilez skriver:

  Ja vi får hoppas att det är som du säger och Ecovis verkar ju onekligen vara ett uppbyte. Hoppas att IR förtydligar situationen.

 4. Strindberg skriver:

  Signaturen emptyone på IHUB har erhållit ett lugnande svar som förtjänar spridning. Förhoppningsvis kan vi nu lägga alla negativa spekulationer bakom oss och börja se framåt.

  http://investorshub.advfn.com/boards/read_msg.aspx?message_id=120527286

  I received an email this morning from Dan Ritchey. I include the text verbatim because I find Dan a man of integrity and hopefully this will put an end to the speculation. Timing of the resignation is unfortunate but I gather from Dan it is what it is….

  Solomon Lee has forwarded your inquiry to me to respond since he is not able
  to do so without delay.

  The Company makes it a policy to listen to our shareholders’ concerns and
  suggestions, and continues to welcome yours at any time.

  As you are aware, Sino Agro Food, Inc. (“SIAF”) is in the process of
  reorganizing itself in anticipation of the demands imposed by its growth and
  expansion.

  Anthony Kam & Associates (“AK&A”) had been required to evaluate along with
  the Company its capacity to meet those demands; i.e. their capacity to handle
  the additional workload both effectively and timely going forward.

  In conclusion, it was found that a firm the size and stature of ECOVIS better
  serves SIAF’s future, meeting the encroaching demands head-on both
  effectively and without disruption.

  Unfortunately, the transition has transpired at a very demanding time, but as
  with every growing organization sometimes we are not provided the luxury of
  picking and choosing when change happens.

  The Company will not be issuing a press release discussing the change of
  auditor.

  Putting oneself in the shoes of AK&A, it is not in their interest for us to
  publicly discuss their (in)capacity to meet the oncoming (growth) demands
  imposed by SIAF.

  Our relationship with AK&A terminated on gentlemen’s terms. It’s our
  intent to maintain that relationship in case the Company or ECOVIS finds a
  need to call on them in the future.

  Again, I welcome your continued interest in our ongoing development, and for
  continuing to remain a loyal shareholder of SIAF.

  Sincerely,

  Dan Ritchey

 5. Emilez skriver:

  Japp, det är ju bra även om jag gärna hade sett ytterligare försäkran om att SIAF kommer kunna rapportera i tid nästa rapport.

  Hur som helst så känns det som att det ordnar sig nog på det ena eller det andra sättet.

 6. Strindberg skriver:

  För min del är det ingen stor sak om rapporten skulle bli försenad.
  Det är inget som jag fäster någon större vikt vid. Jag tror inte att bolaget kommer att värderas högre bara för att rapporten kommer några dagar tidigare.

  Mitt fokus nu är på uppdateringen från Mega-farmen som förhoppningsvis kommer i veckan. Jag vill absolut inte se fler förseningar.

 7. Strindberg skriver:

  “Kutym i USA vid revisorsbyte är en 8-K filing. Jag håller med dig om att det kan uppkomma en del följdfrågor på ett sådant meddelande, vilka vi besvarar via e-mail och telefon.

  Om bolaget hade varit ett svenskt bolag (och inte reglerat av SEC) hade frihetsgraderna i att utforma ett pressmeddelande med mer ingående förklaringar varit större, dock är vi tyvärr legalt begränsade vad avser kommunikation i denna fråga idag.

  Hoppas detta besvarar din fundering.

  Med Vänliga Hälsningar

  /

  Erik Ahl”

 8. Emilez skriver:

  “Jag tror inte att bolaget kommer att värderas högre bara för att rapporten kommer några dagar tidigare.”

  Nej blir det bara några dagar så är det ju ingenting.

  Intressant att läsa mailet från Erik.

 9. Strindberg skriver:

  Hej Strindberg,

  Tack för ditt mail och din fråga.

  Det stämmer att presentationsmaterialet kommer publiceras på vår hemsida efter presentationen (utöver att det tillgängliggörs för deltagarna på North Atlantic Seafood Conference).

  Med Vänliga Hälsningar

  Erik Ahl

 10. Koffe skriver:

  vad tråkig utveckling för siaf kursen än så länge detta år får hoppas på en positiv q4 rapport

  mvh
  Koffe

 11. Roger Larsson skriver:

  Håller med..men knappt ingen handel som tur är när aktien går ner.
  Ja när kommer nästa rapport? Har för mej de borde varit nu

 12. Roger Larsson skriver:

  Ja tror att folk anser att insiderköp är negativt. Att köpa så få trots hans rikedom är ju löjligt. Tror man på sitt och bolag så köper man väl mycket?
  De kan ju oxå vara så att detta köp ingår i hans avtal med bolaget.
  Inte vet ja men för mej var insiderköp mer negativt me ranke på aktien rör sig neråt.

 13. Koffe skriver:

  under 8 dollar idag förstår inte hur man vågar sälja ut sig på dessa nivåer med tanke på den stora kurspotentialen i aktien. Nuvarande p/e tal är ju under 2 det är inte ens 2 år för bolaget att tjäna in hela börsvärdet på dagens kurs. Jag personligen tycker inte vi har haft några negativa nyheter som borde ge detta bakslag i utvecklingen. Men kanske är folk rädda för ett nytt bakslag på marknaderna i Kina, som haft ett tungt år i år.

 14. Anders B. skriver:

  Det är bara att tanka och ta emot. Dessa låga nivåer lär vi inte se när q4 kommer. Imorgon är löning jag kommer att öka mitt innehav i Siaf. Håll ut alla siaf ägare vi lär bli rikligt belönade. Århundradets intressantaste bolag ekologiskt ligger rätt i tiden även i Kina. Dessutom är det investerare som går in i bolaget medan småsparare säljer ett bra tecken bara positivt.

  Anders

 15. Koffe skriver:

  och där kom raset i Kina.
  http://www.di.se/artiklar/2016/2/25/nedat-pa-kinaborserna/

  Men jag antar att det mesta av raset är redan in prisat i siaf på den aktuella kursen på 68,50 nok samt 8,10 dollar med ett p/e tal på 1,86

Lämna en kommentar