Arkiv för april, 2021

Mina fyra strategier

måndag, 5 april, 2021

Jag kör fyra strategier som jag ska redogöra för nedan. Angivna procent är väldigt ungefärliga eftersom jag inte räknat ut det utan skriver vad jag tror eftersom det skulle ta tid att räkna ut i detalj och inte skulle tillföra så mycket. Ungefärligt duger gott.

Icke-strategin

Jag gör inte allt mitt investerande i uttalade strategier utan ganska mycket ligger i bolag eller fonder som jag fått för mig att köpa av en eller annan anledning nån gång i tiden. Ibland gör jag ett riktigt bra köp som t.ex. Irisity som blivit en mångdubblare och ibland gör jag sämre affärer. På det stora hela är det rätt stor spridning på de här aktierna och fonderna och att jämföra det som nån typ av fond med bra riskspridning är nog inte helt fel. Det är en mestadels vinstdrivande bolag men också en del läkemedelsbolag och techbolag som inte gör vinst. Jag har 42% av mina pengar i den här typen av blandade investeringar.

Buy and Hold-strategin

Här är jag lite inspirerad av Buffets kompanjon Charlie Munger som jag tror nämnde i ett Youtube-klipp att man kan investera i ca fyra kvalitetsaktier som man tänker sig att behålla hela livet. Charlie har Costco, Berskshire Hathaway och nåt mer. Visserligen är vissa av Charlies innehav investmentbolag som i sin tur äger flera andra bolag. Bolagen man väljer här bör vara stabila, hålla hög kvalitet och helst ha långsiktiga tillväxtmöjligheter. Låg risk är viktigt.  Bolagen jag har i den här strategin är SBB, NWH och A & O Johansen. SBB och NWH utgör 14% vardera av portföljen och A & O Johansen 6%. Eftersom jag bara har 34% av mina pengar i den här strategin behöver jag inte heller ha fyra olika bolag, så länge inget överstiger 25% av min totala portfölj vid inköpstillfället så är det helt okej. Den här strategin är ganska passiv och kräver inte mycket arbete, och om jag minns rätt var det en stor anledning till att Munger förespråkade strategin (om man köper och säljer måste man ju hela tiden hitta nya investeringar).

Kvantitativa strategin

Här har jag ett antal olika bolag i några olika strategier där jag en gång om året byter ut alla innehav mekaniskt baserat på några formler som bygger på värde och momentum. Joel Greenblatt skrev boken Magic Formula som är känd inom området men det finns jättemånga olika kvantitativa strategier man kan välja på, Magic Formula är bara en sådan och själv använder jag inte just den även om den fungerat bra i Sverige. Jag har ca 15 olika aktier i de här olika strategierna. Skulle man placera alla sina investeringar kvantitativt är det nog rekommenderat att ha fler olika aktier, uppemot 30 olika. Jag har 14% av mina investeringar i kvantitativa strategier. Jag har kört detta i några år och det har gått rätt bra även om jag inte jämfört med index på grund av att det blir lite bökigt eftersom jag använder Nordea till detta på grund av att de har lågt courtage (i efterhand var det nog dumsnålt eftersom Nordeas system inte håller lika hög klass som t.ex. Avanzas och det blir svårare att hålla kolla när man har saker utspridda).

Swing trading-strategin

Här screenar jag varje vecka efter tekniska och fundamentala kriterier och får köpsignaler baserat på de kursnivåer jag lägger in som intressanta. Jag har hållit på med detta sen mitten av 2019 och är rätt nöjd med resultatet. Förutom bra avkastning är det också ganska tighta stop-loss-nivåer jag kör med vilket innebär att man slipper hänga med ner i börsras. Raset våren 2020 slapp jag helt och hållet tack vare detta och slutade på plus 30% för 2020. Inte så imponerande kanske för en relativt arbetskrävande strategi men jag slapp som sagt raset och fick ändå en mycket högre avkastning än index. Man slipper också hålla likvider eftersom den här strategin omvandlas ganska snabbt till likvider om det blir ett börsras, den farligaste marknaden för den här strategin är istället hackiga marknader där det rör sig rätt mycket upp och ner fast totalt i sidled eftersom stop lossar riskerar att triggas, det måste man vara medveten om och försöka vara försiktig i såna tider.

Anledningen till att jag startade den här strategin är att den har potential att fungera som ett yrke eftersom nedsidan begränsas med stop loss. Men det är ganska lång väg för mig att vandra innan det kan bli ett yrke för mig. Jag har 10% av mina pengar i den här strategin, anledningen till att det inte är mer är att jag ville bevisa för mig själv att det fungerar först och om även 2021 blir bra så borde jag nog fundera på att öka andelen pengar här.

Kommentar

Det är lite väl många olika strategier egentligen vilket gör att det blir lite mycket att hålla koll på. Två av strategierna är åtminstone ganska passiva. Jag kör på så här ändå så länge, det kan komma att bli förändringar i framtiden. Att hålla på med såna här olika strategier kräver ett intresse, för gemene man skulle jag istället rekommendera att passivt och successivt investera i fonder eller investmentbolag eftersom det inte kräver så mycket tid och energi.