Katastrofal utveckling i SIAF

Vi har sett en katastrofal utveckling i SIAF, och SIAF är det sämsta investeringsbeslutet jag gjort än så länge i min investerarkarriär. Visserligen har jag haft andra aktier som kompenserat någorlunda för SIAFs nedgång de senaste åren (även om jag förra året gick back ett par procent och i år är ner runt tio procent p.g.a. SIAF). Nu utgör SIAF inte längre en så hög andel av min portfölj längre, under tio procent (eftersom aktien gått ner).

Jag klarar mig än så länge, och på de senaste tre åren ligger jag plus 15% trots SIAFs katastrofala nedgång. SIAF är och har varit en katastrof men jag överlever just den saken i alla fall. Jag vågar inte tänka på hur bra det hade gått om jag hade satsat SIAF-pengarna i mina andra aktier istället, då har jag haft en riktigt bra utveckling.

Vad var då misstaget jag gjorde med SIAF? Jag blev gift med aktien och trots att den inte levererade så stannade jag år efter år. Jag inbillade mig att SIAF skulle göra mig rik. Jag tror inte att jag kommer göra samma misstag igen i framtiden då jag nuförtiden är mycket mer försiktig när jag går in i bolag av lite mer instabil karaktär. Jag går bara in med ganska små summor nu för tiden i bolag som inte delar ut pengar eller har stabila kassaflöden. Jag gör fortfarande misstag men inte så stora misstag som med SIAF.

Hur ska man se SIAF? Jag ser det som en investering i stilen Grahams Net-Net strategi som går ut på att investera i bolag med lågt bolagsvärde i förhållande till tillgångarna. Investerar man i ett stort antal sådana aktier så får man en god avkastning i genomsnitt, men den låga värderingen indikerar också problem vilket leder till att ett visst antal av bolagen med låg värdering i förhållande till tillgångarna kommer att haverera.

Med andra ord, jag viktade SIAF alldeles för tungt. SIAF passar som en mindre investering där man är beredd att förlora insatsen. Jag var för girig.

Man har klagat år ut och år in på SIAFs lednings oförmåga att skapa aktieägarvärde men ändå har man behållit dem som ett tungt innehav. Man får till viss del skylla sig själv. Samtidigt hade SIAF funkat som ett mindre innehav i portföljen som sagt, problemet var att jag viktade dem för högt.

Hur som helst så planerar jag för tillfället att behålla dem SIAF-aktier jag har tills jag ser hur det blir med finansieringen, utdelningen av Tri-way samt om Capital Award får några utlandsprojekt. Men man ska inte förminska att SIAF är ett högriskbolag där ledningen hela tiden försöker mörka motgångar och framhäva positiva framtidsutsikter.

Å andra sidan värderas bolaget just nu till ca 6% av Net Current Assest Value. SIAF är ett bolag med problem men värderingen är oerhört låg. Jag behåller aktien medveten om att det både kan gå bra eller skita sig. Samtidigt ska jag försöka att inte hamna i liknande situation igen där jag satsar för mycket pengar på ett bolag med så hög osäkerhet.

Etiketter:

11 kommentarer till “Katastrofal utveckling i SIAF”

 1. Fredde skriver:

  Ur kris kommer utveckling =) tålamod om aktien är frisk och kry så klart!

 2. Emilez skriver:

  Ja vi får hoppas på det :-)

 3. Andreas skriver:

  Det känns för mig som att långsiktiga risken med SIAF (CA och Triway) har sänkts avsevärt iom dagens börsvärde. OBS långsiktiga.

  Mycket hänger på att Tri-way ska få finansiering så att SIAF kan få lån återbetalt så att siaf kan betala sina egna lån och CA kan få intäkter.

  Men om inte det skulle gå vägen kortsiktigt så har vi kvar vår andel i Triway som redan gör riktigt bra med pengar.

 4. auriman skriver:

  Många inkl jag själv tror jag känner precis som du för tillfället vad gäller SIAF. Så går det när man inte följer sina egna regler avseende stop loss..

  Med det sagt, finns en gräns för hur lågt aktien kan gå då det trots allt finns rätt så mycket bevis för att det faktiskt finns en substantiell verksamhet med både mark och anläggningstillgångar som bör ha ett värde som är högre än nuvarande market cap.

  För att vända utvecklingen tror jag det behövs 1) säkring (inte “löften”) av substantiell finansiering av Tri-Way samt även 2) Rapport som visar på stabilisering av underliggande verksamhet, med tillväxt från Q2s låga nivåer.

  Tror anledningen till nedgången sedan Q2 är en känsla bland investerare att statusen på underliggande verksamhet (SJAP, Triway, blommorna) är högst oklar, potentiellt i fritt fall, snarare än pga försening med avknoppningen etc som ju trots allt bara är en juridisk formalitet.

 5. Ny Siaf ägare skriver:

  Ja, det som är farligt är att varje gång man gör analysen så hamnar man på worst case 50 nok, best case 500 nok. Sen tittar man på kursen så snittar den -3% varje dag :/ Kan inte förstå hur det går till, det enda som skrämmer mig med denna aktien är, hur den kan vara så billig?

 6. auriman skriver:

  botten runt 10 spänn eller vad tror panelen? Nere i 7% marketcap/net tangible assets. kandidat till världens lägst värderade aktie? ;-)

 7. HH skriver:

  Inte direkt aktieägarvänlig ledning. Är mina misstankar att det är dom själva som trycker massa aktier och säljer på marknaden felaktiga?
  Kursen speglar nog annars misstankarna att många tror vi helt kommer bli blåsta av huvudägare med sina A-aktier som kan göra vad han vill.
  Men på tal om låga och höga värderingar. Marknadsvärde på hela SIAF är idag runt 10.000 Bitcoins!!! Hade man gått in 2010 och köpt så stod den i 20 cent. Dvs 16000kr???

 8. Ny Siaf ägare skriver:

  Det vi måste få reda på är vem som säljer, det finns ju gott om trogna aktieägare. Men vart kommer all volym ifrån. Vad kommer DDB aktierna ifrån. Sålänge ingen nyhet kommer så går aktien ner 2% per dag.

  Vissa, inklusive Solomon, misstänker blanking. Men kan man ens blanka så otroligt mycket ? Skulle man inte riskera skjuta sig i foten dagen man måste köpa tillbaka allt?

  Jag är redo att gå in och köpa, men tvivlar för att jag inte kan förstå vem som säljer.

 9. CMF skriver:

  Emilez.
  Den 13/9 skrev du som svar på ett inlägg att du är 70% säker på lånet till Tri-way blir av i år. Hur kan du skriva detta och samtidigt döma ut SIAF som investering?
  Det som sker nu är att folk blir nervösa när aktien går ner och säljer vilket resulterar i ytterligare nedgång.
  Fundamentalt kommer det hända intressanta saker under hösten.

 10. Emilez skriver:

  Hej CMF, det jag syftade på med katastrofal utveckling var börskursen. Det påverkar en mentalt.

  Dessutom såg vi att innan den förra mycket dåliga rapporten så gick kursen ner kraftigt, som om vissa visste om att Tri-way slutat med capex till Capital Award och att SJAP gick sämre. Eller vad det nu kan ha berott på, kan ju varit nåt annat också. Det gör att min tilltro till lånet minskar också även om jag så klart hoppas vi får det inom rimlig tid.

  Bolaget tenderar också att aldrig kommunicera sånt som går dåligt i rimlig tid.

  Jag skrev aldrig att SIAF var en dålig investering i dagsläget, bara att man inte ska satsa mer än man kan förlora. Enligt net asset value så är ju SIAF väldigt lågt värderat.

  Men jag hoppas att du får rätt :-) Om bolaget infriar sina löften och hanterar SJAP rimligt så kommer det bli kanon.

 11. Auri skriver:

  Ang vem som säljer, så känns det som att ett par market makers med ddb i spetsen har lekstuga och systematiskt driver ner kursen. Vet att det finns en koppling mellan danielsson och ddb, samt att det är ngt bråk mellan siaf och danielsson. Så länge inget institutionellt kapital kommer in lär det fortsätta.

Lämna en kommentar