Villkor för SIAFs lån med collaterals

Edit: Solomon har tydligen angett andra uppgifter än nedan vid möte med aktieägarna så det är svårt att veta vad som gäller. Kanhända att nedan info inte stämmer helt och hållet t.ex. vad gäller möjligheten att få tillbaka aktier i förtid om kursen går upp.

Eftersom det pågår mycket diskussioner på iHub om villkoren på SIAFs lån så lägger jag ut ett svar jag fick från SIAFs IR om saken för ett par veckor sen.

Lånen är så kallade non-recourse, vilket innebär att bolaget inte är juridiskt bundet till att deponera ytterliggare aktier som säkerhet i ett scenario där värdet på de pantsatta aktierna understiger ett förangivet tröskelbeloppet pga av att aktiekursen går ner.

Det som sker i ett sådant scenario är dock att bolaget förlorar rätten att återbetala lånet, och därmed rätten att återfå panten (aktierna).
I ett scenario där kursen dubblas (såsom du beskriver), har bolaget inte heller rätt att få tillbaks de pantade aktierna i förtid. De pantsatta aktierna kan enbart återfås vid återbetalning av lånet vid lånets ursprungliga förfallodatum.

Etiketter:

43 kommentarer till “Villkor för SIAFs lån med collaterals”

 1. SIAF! skriver:

  Så…. Vi måste vänta till datumet då lånet löper ut för att ha RÄTT att betala tillbaka något alls. MEN vi kommer då att få tillbaka collaterals. Right?

 2. Emilez skriver:

  Det är så jag tolkar den här texten. Sen finns det ju inte nåt som garanterar att IR:s svar är 100% korrekt. Andra har måhända hört andra saker.

 3. Emilez skriver:

  Kan lägga till att de avtal Erik sett (han har inte sett alla) så finns det ingen pre-payment-klausul. D.v.s. på dem låneavtal han sett så går det inte att betala tillbaka i förtid.

 4. Buzzword skriver:

  Jag tolkar det som att ifall aktiekursen sjunker under en viss nivå och Siaf inte ger långivaren fler aktier i säkerhet, så börjar långivaren att sälja av aktier för att täcka delar av lånet (det vi ser hända nu).
  Ungefär samma sak som när en vanlig investerare belånar sin aktieportfölj, och precis som då så kan inte Siaf kräva att långivaren köper och lämnar tillbaka aktier som de tidigare har sålt när det som är kvar på lånet återbetalas.
  Jag tror knappt att Siaf som “kinabolag” på OTC-listan lyckats få bättre villkor än en småsparar-investerare.
  Det känns rimligt att långivaren har möjlighet att sälja av “säkerhets-aktierna” innan säkerheten närmar sig noll i marknadsvärde, poängen med säkerhet är ju att den har ett visst värde. Det är också rimligt att långivaren slipper köpa tillbaka och återlämna aktierna till Siaf efter några år då Siaf kanske har släppt massa nyheter och kursen stigit 700%, man har ju sålt tidigare pga att Siaf misslyckades med kursvård och vägrade att ge dem fler aktier som säkerhet.

 5. Emilez skriver:

  Buzzword, det du säger skulle kanske hända om SIAF slutar ge ut mer collaterals, men än så länge har vi väl inget som tyder på att så skulle vara fallet? Även om det så klart är nåt man får reda på först i efterhand.

  Kursraset har ju pågått länge så det behöver ju inte ha nåt med det att göra.

  Men du har en poäng i att långivarna antagligen säkrat sig för dem flesta eventualiteterna.

 6. Buzzword skriver:

  Jag tror just att Siaf slutat ge ut fler collaterals, eftersom man inser att snöbollen är i rullning och att det bara blir värre ifall långivaren får fler aktier att sälja. Denna info är ju dukat bord för shortare också. Siaf inser att de collaterals man givit ut nu är förlorade till marknaden, och nu försöker man hitta ett annat lån för att kunna återköpa aktier, kanske rentav före Triway får sitt lån (som delvis hamnar hos Siaf) för att stoppa total kollaps i aktiekursen. Min gissning bara….

 7. Emilez skriver:

  Buzzword, intressant teori. Men varför tror du det då? Har du fått infon från nån annan eller är det en egen teori?

 8. Buzzword skriver:

  Det är min egna teori efter att ha läst en massa på ihub och ditt svar ifrån Erik här ovanför. Uppenbarligen är det ju någon som just nu öser ut aktier, och de preliminära siffrorna när det frågats om OTC-innehaven (vi väntar på Swedes undersökning) låter ju som att collateral shares har sluppit ut på öppna marknaden? Sen var ju Solomon på visit i Skandinavien nyligen och verkar bla ha träffat ECAB, vad skulle han göra här om inte tigga om pengar? Och varför tigger han i Sverige när Triway har jättestor kredit från internationella banker på gång? Jo jag tror att han behöver det där akuta brygglånet för att häva frifallet i aktiekursen och bolagets förtroende. Men som sagt det är min gissning och teori.

 9. Emilez skriver:

  Ja det är en intressant teori, det måste jag säga. Bra tänkt oavsett om det är så det ligger till eller inte.

 10. Buzzword skriver:

  Tack.
  “Det som sker i ett sådant scenario är dock att bolaget förlorar rätten att återbetala lånet, och därmed rätten att återfå panten (aktierna).” Vad Erik säger här mellan raderna är ju att långivaren kan sälja aktierna. För om Siaf inte är berättigade att få tillbaka aktierna så måste de ju ta vägen någon annanstans eller hur? Och inte tvingas långivaren bli sittandes med Siaf aktier för evigt.
  De alla undrat över på ihub är ju ifall långivaren har haft laglig möjlighet att sälja aktier, och svaret (en del av det iaf) har vi ovan anser jag.

 11. CMF skriver:

  Fast Solomon sa ju i Sthlm för några veckor sedan att han inte trodde att några aktier hade nåt marknaden. Kan tycka att bolaget borde gå ut med ett förtydligande hur man resonerar här.

 12. Buzzword skriver:

  Vad tusan skulle han säga då?=) Om han sade att han tror att de säljer, så innebär det grönt ljus för shortare. Likaså ifall han sade att han visste att de säljer, eller att de har möjlighet att sälja. Han har kanske likt en president fixat så att han inte kan nås av obekväm fakta och bli anklagad för att ha vetat.

 13. Fredde skriver:

  Hur skulle man kunna vända det hela om så är fallet?

 14. Auri skriver:

  Tror inte de har stt göra med collateral shares, ecab/danielsson driver ner kursen pga bråk med siaf ryktas det. Nu blev väl solomon desperat och fick åka upp till sthlm och medla.

  Tyckte det kändes konstigt att s skulle komma hit bara för att träffa mindre investerare, huvudsyftet var nog möte med danielsson.

 15. auriman skriver:

  DDB/DNM på sälj som vanligt. Skulle tro att Danielsson håller aktien “gisslan” för att få igenom sin agenda vad nu den är. Låter som ngt han skulle göra.

  Vore jag S nu skulle göra allt för att få loss cash (pausa all capex etc) och börja återköpa aktier, problem solved.. Att de inte gör det gör mig orolig på riktigt – borde vara guldläge för återköp till 5% av NTA, vilken vd och huvudägare skulle inte ta den dealen??? Borde räcka med 5-10 musd för att suga upp det mesta av freefloaten..

  Antingen finns inget underliggande cashflow att tillgå eller så tycker man inte att nuvarande kurs är en bra deal.. pest eller kolera?

 16. CMF skriver:

  Auroman
  Ifall du läser senaste kvartalsrapporten så ser du att Capex är på paus.

  Pga Kina och att SIAF inte äger 100 % av all verksamhet så kan man i te flytta runt pengar inom koncernen så som svenska bolag.

  Finansiering av Tri-way är en av många triggers i närtid som fundamentalt kommer förändra marknadens syn på aktien.

 17. auriman skriver:

  @CMF
  Kan man inte skaka fram 5 mUSD från ett bolag med 600 mUSD NTA så är det ngt fel, helägd verksamhet eller ej.

  Tror knappast capex är på paus om jag känner Solomon rätt, klassisk “imperiebyggare”.

 18. CMF skriver:

  Auiriman
  Ja, man kan ju välja att antingen tror på det som står i bolagets rapporter, som är signerat av styrelseledamöter samt översiktligt granskar av bolagets revisorer….eller så kan man lyssna på dina, ej verifierade påståenden.

  Att bolaget har problem att finansiera expansionen är dock ett faktum. Dock även ett faktum att man börjat fokusera på kassaflöde i en större utsträckning. Dock är SIAF lite som en atlantångare, tar lite tid att ställa om. Dessutom har man utifrån ett kreditperspektiv varit lite för generösa mot Tri-Way. Dock har SIAF ingen tanke på att fortsätta finansiera Tri-way. Desutom, när Tri-way löst finansiering kommer Tri-way att betala av på skulder till SIAF. Detta är kommunicerat av bolaget vid flertalet tillfällen.

 19. Auri skriver:

  Nej du har rätt bolagets kommunikation har ju varit 100% att lita på historiskt :-)

  Faktum kvarstår, att siaf inte kan skaka fram några ynka miljoner för återköp med tillgångar på över 600 musd är en STOR varningsflagga. Nästan oförståeligt. Varför köper inte solomon själv aktier, tex med personligt lån från sina kinesiska investerarvänner? Fundera på det.

 20. CMF skriver:

  När man investerar i aktier kan det vara en god idé att skilja på bolag och aktie. Jag håller med dig om att SIAF inte borde handlas till PE 200 som tex Netflix förens man har löst finansiering fullt ut. Nu är det så att SIAF inte handlas till PE 200 utan till 5% av bokfört värde. Frågan är då vilken aktie som på sikt kommer ge dig bäst avkastning?

  Andra Aqua peers handlas till minst PE 30 i Asien. Vad händer när Tri-way får 100-150 USDm i lån samt sätts på Hong Kong börsen?

  Självklart kan Solomon inte köpa aktier nu, i pågående förhandlingar. Dock har han genom historien lånat ut pengar till bolaget vid behov.

  En person med din profil borde ninte köpa aktier i bolag som SIAF. Får jag rekommendera 50% avanza zero och 50% SBAB bankkonto?

 21. Auri skriver:

  :-) nog inte bara jag som skulle vara betjänt av föreslagen allokering på detta forum. I synnerhet du själv skulle jag tro.

  Försöker bara vara kritisk och driva mer nyanserad debatt här.

 22. Auri skriver:

  Vidare: Vad gäller att s lånat ut pengar till bolaget (säkert till hög ränta) istället för att köpa aktier så gör ju det saken ännu värre, dvs betyder att pengar finns men att han inte vill lägga dem på aktier. Sen har du helt fel angående “förhandlingen” och att vd inte kan köpa aktier. Generellt så ser institutionella placerare självklart positivt på att ledning och huvudägare köper aktier i samband med nyemissioner och liknande. Sen kan det finnas vissa tidsbegränsade perioder när insiders inte får köpa men det är en annan femma.

  Over and out

 23. CMF skriver:

  Problemet är att du inte bidrar till att ge en mer nyanserad bild utan slänger iväg med icke underbyggda påståenden vilka jag försöker bemöta. Senaste exemplet är att du precis skrev att s säkert lånade ut pengar till hög ränta. Detta stämmer inte då lånet var räntefritt vilket du får reda på genom att läsa bolagets rapporter.

  SIAF är ett komplext bolag som genom avknoppningsstrategin försöker göra sig tydligare och mer fokuserat. Skriv gärna kritiskt men försök att underbygga det du skriver med fakta tack.

 24. Fredde skriver:

  Hur skulle man kunna vända kursfallet?

 25. HH skriver:

  Låt tiden göra jobbet. Förr eller senare får vi vändningen. Jag är helt säker! Nu svider det hårt med nedgången och vi behöver verkligen se att Tri-way får lånen dom behöver. Bolaget överlever utan men kommer bli väääldigt segt med att få upp produktionen. Det finns flera saker jag stör mig på men det jag gillar minst är att Jordanfonden plockat bort alla inlägg om Siaf på deras hemsida. Det är ju ändå Nisse som “introducerat” bolaget. Utan att hitta inlägget så vet jag att han skrev senast att orsaken till hans intresse för Siaf var för den “ekologiska”sidan med giftfri mat etc. Det är väl för att tjäna pengar man investerar? Olja ok men giftfri mat är viktigt…?? Är någon där ute medlem i jordanfonden? Har ni kvar era innehav?

 26. Ny Siaf ägare skriver:

  Är det någon som köper på dessa nivåer? Tankade själv 1700 st idag.

 27. SIAF! skriver:

  @Ny Siaf
  Du köpte kanske 1400 av mina då. ;-) Jag behövde tyvärr sälja av en del idag, planerar att köpa tillbaka det dubbla inom en månad.

  @CMF
  Håller med dig fullständigt.

  @Auri
  gtfo

 28. SIAF! skriver:

  Fredde, kursfallet vänder SENAST när vi väl får våra efterlängtade Triway-aktier. När detta kommer att ske är dock fortfarande oklart.

 29. Ny SIAF ägare skriver:

  Fredda, skulle det dyka upp ett PM som bekräftade 100mdollar lån till triway så skulle det vara galenskap om kursen sticker mindre än 50-100% samma dag.

 30. Fredrik skriver:

  Skulle siaf kunna avlistas imorgon för att sen när triway och allt vi väntar på är klart och då listas igen?

 31. koffe skriver:

  tankat nästan 3600 aktier idag till kursen 11,15 – 11.30:)

 32. koffe skriver:

  810 aktier till idag till kursen 10.95

 33. Ny Siaf ägare skriver:

  Har 30 000 sek liggande, som bara inväntar att magkanslan ska komma. Jag fattar inte bara vart allt säljtryck kommer ifrån.

 34. C-M skriver:

  Som jag har sagt ett tag nu. SIAF gör äntligen “rätt” saker:

  SIAF’s AGM will be held December 2017 (exact date to be confirmed) at its corporate headquarters in Guangzhou, China. Proceedings will be webcast with shareholder participation invited. Items for consideration include the following:

  1) Adoption of a share buyback program,
  2) Adoption of a dividend policy,
  3) Formulation of outstanding share count guidelines,
  4) Election of Directors,
  5) Extending ECOVIS as SIAF’s Certified Auditor for 2018.

  Sino Agro’s Chairman and CEO elaborated, “We are confident that the timing is right to formulate the first two agenda items at the AGM, and to implement thereafter, as a complement to our carve-out and spinoff (“COSO”) strategies to unlock shareholder value. As always, the Company balances various considerations to determine the best use of its funds, including, of course, projected discretionary cash. Having invested a great deal of time and money to progress the Tri-way COSO strategy sufficiently now to gain real confidence in its further finance ability, the Company believes a best use of funds likely to be a meaningful share buyback plan. Such a plan or initiation of a corporate dividend would be implemented as soon as practical, well before ongoing COSO initiatives realize an IPO.”

 35. Fredrik skriver:

  Har siaf gått ut med det på hemsidan?

 36. HH skriver:

  Datumet är ej satt ännu. Blir först då dom lägger ut det

 37. Fredrik skriver:

  Var kommer infon ifrån?

 38. koffe skriver:

  1000 aktier till tankade i siaf om infon du hittat stämmer då är det härliga tider som väntar att dem äntligen satsar på aktiägarna med utdelningar och inte återinvesterar allt i bolaget är kanon och återköpsprogram är också bra grejer. Länka gärna var du hittat denna info

  trevlig helg

 39. Anders B. skriver:

  Det här är kanon vilka nyheter hoppas de utför detta och inte kommer med massa tomma ord då kommer vi alla bli rikligt belönade har nästan 20000aktier i siaf har som mål att tanka till 25000 när kursen är så billig trevlig helg alla siade nu väntar öl och pizza

 40. Anders B. skriver:

  Siafare

 41. Ny Siaf ägare skriver:

  Känner ni er trygga med att S kommer att hålla sitt ord denna gång. Har bara varit med 1 år och senaste 12 månader har SIAF skrivit om massa trvliga nyheter såsom carvout, två lån etc. men inget har hänt. Är detta så det varit hela tiden? Har dem flesta utlovanden inträffat i slutändan fast bara försenat?

 42. Emilez skriver:

  Trygg är väl att ta i men viss chans finns det nog att han håller sitt ord :-)

Lämna en kommentar