SIAF FAQ publicerad

SIAF har nu publicerat en FAQ som främst handlar om avknoppningen av Triway. Du kan ladda ner dokumentet som en pdf här.

Dokumentet gör saker och ting lite klarare rent allmänt. SIAF kommer få fortsatta konsultinkomster från Triway ochdet verkar som det återstår lite grejer innan dem får lånet. Dock har dem tydligen positivt kassaflöde nu i Triway så det är ingen omedelbar panik med den saken som jag förstår det.

Etiketter:

26 kommentarer till “SIAF FAQ publicerad”

 1. Gorban skriver:

  ABG SUNDAL COLLIER NORGE ASA har sålt en del aktier de senaste dagarna. Vet någon om dessa, ser inte att de har stort ägande i bolaget.

 2. Gorban skriver:

  Wow priset på aktien fortsätter bara falla. Vad är det som marknaden tolkar så dåligt med den här FAQn?

 3. Emilez skriver:

  Vet inte Gorban om ABG.

  Tror inte det är p.g.a. FAQn som aktien går ner men vad vet jag.

 4. Strindberg skriver:

  Jag frågade Erik om bolaget klarar av att färdigställa sista byggnaden i AF4 med befintligt kassaflöde eller krävs det att det väntade banklånet utbetalas eller kapital från pre-IPO.
  “Det finns ett betydande kassaflöde från vattenbruksverksamheten, så med rätt finansiell planering bör man nog kunna färdigställa Building 3 med befintligt CF från rörelsen”

  Jag tycker att det är riktigt positivt att det egna kassaflödet bör räcka för att bygga färdigt AF4.
  Även om man skulle tänka sig ett worst case scenario där man inte får in några pengar i pre-IPO så kommer man i alla fall kunna bygga i skaplig takt framöver.

  Man kan skicka in frågor i förväg till nästa veckas telefonkonferens och jag har skickat en fråga om status för SJAP och även uppmanat att de aktier som man hade tänkt dela ut ska säljas på NEEQ och att pengarna används till återköp av aktier och till kontantutdelning. Jag tror att det skulle kunna få fart på aktiekursen. Jag har även frågat om när kontraktet för AF5 kan tänkas signeras, om det räcker med att banklånet blir utbetalt eller om det krävs kapital från pre-IPO först.

  Det ska bli otroligt intressant att ta del av nästa veckas telefonkonferens.

 5. Gorban skriver:

  Mycket intressant. Tack för informationen!

 6. Strindberg skriver:

  En positiv sak med att all aquaverksamhet är i ett eget bolag där Siaf bara är en av flera ägare är att kassaflödet stannar i Tri Way och inte satsas i annan verksamhet. AF4 består av en modul på tre byggnader med en produktion på 10 000 ton. En modul ska kosta runt 40 miljoner enligt detta pm http://sinoagrofood.investorroom.com/news-releases?item=182
  Den tredje byggnaden på AF4 som är under konstruktion har en kapacitet på 3500 ton.

  Även om pre-IPO skulle misslyckas och banklånet försenas så avstannar verkligen inte utbyggnaden.Så även i ett worst case scenario kommer produktionen att öka rejält under kommande år, även om man kommer att vara väldigt långt ifrån 97 000 ton 2019 om man inte får ett stort kapitaltillskott. Även om det kan kännas dystert och tungt när man ser på aktiekursen så ska man vara medveten om aktiekursen inte påverkar verksamheten. Den extremt låga aktiekursen beror främst på att marknaden saknar förtroende för Solomon. Det blev allvarligt skadat när man under flera år betalade leverantörer med aktier. Det blev inte bättre av att allehanda noteringsplaner har runnit ut i sanden. Men börjar man leverera så kommer med tiden också förtroendet att återvända. Jag tror att det är ganska många som är tveksamma och även lite misstänksamma som i dagsläget inte vågar gå in i aktien men som avvaktar utvecklingen och som har för avsikt att gå in när bolaget känns säkrare. Jag är själv fortsatt optimist och tror att detta kommer att sluta lyckligt för oss aktieägare. För min del är det inte frågan om det kommer att gå bra utan hur lång tid det kommer att ta. Jag tror dock inte på någon snabb förbättring.

  Mina triggers för de närmaste månaderna är väl banklånet utbetalt, att man lyckas ta in kapital till bra värdering i pre-IPO för Tri Way, signera kontrakt för AF5 och ansökan för börsnotering för SJAP.

  Den som har frågor och synpunkter får mer än gärna höra av sig till bolaget inför telefonkonferensen. Är vi flera kan vi kanske påverka Solomon i rätt riktning, om inte annat kan det bidra till att vi får mer information.

  “Please submit questions by email to info@sinoagrofood.com. These will be organized and answered with questions submitted during the call, followed by live calls from institutional investors and/or analysts”.

 7. Fredrik skriver:

  Här får man en en lite info om vad som hänt några år bakåt.
  Hoppas på bra nyheter nu på fredag:)

  http://www.nyemissioner.se/foretag/planerad-notering/sino_agro_food_inc/1011

 8. Strindberg skriver:

  Fredrik, det är bland annat detta som har bidragit till att bolaget har ett sargat förtroende. En hel del befarar säkert att det blir samma visa igen och därför tar inte aktiekursen fart trots att det är rimligt att anta en mycket kraftig värdeökning om Tri Way noteras i Hong Kong. Marknaden vill se att det inte bara är snack utan också verkstad. Förmår företaget bara att leverera så kommer aktiekursen med tiden även bli betydligt högre. Jag tycker att företaget det senaste året har mognat och agerar mer professionellt även om man kan ha en del synpunkter på en hel del. Bildandet av Tri Way är ett stort steg mot värdeskapande och jag tror faktiskt att det går vägen den här gången. Nu gäller det att man hittar finansiärer som vill gå in innan noteringen så att man kan få upp produktionen innan en tänkt notering nästa år. Lyckas man med det så kan vi aktieägare skratta hela vägen till banken.

 9. Gorban skriver:

  Lite frågor kring det praktiska. Jag har själv handlat mina SIAF aktier via KF konto på Avanza, vid en eventuell utdelning av Tri Way aktier, då bolaget noteras på HK-börsen, kommer dessa att läggas in på mitt KF konto och går det att handla med dessa? Eller måste man byta mäklare?

 10. Strindberg skriver:

  Som Avanzas regler är skrivna idag får vi inte ha Hong Kong-aktier i depån.
  Jag vet inte hur det kommer att bli men det är för tidigt att oroa sig för det nu.
  Degiro tillåter Hong Kong-aktier i sin ISK så det bör inte vara lagstiftningen som sätter stopp utan Avanzas interna regler. Tidigare när Siaf enbart var noterade på Pink Sheet så kunde man äga aktien i kf men så fort aktien började handlas i Norge och man kunde konvertera sina USA-noterade aktier så upphörde möjligheten att få ha de USA-noterade aktierna i sin kf. Nordnet tillåter för övrigt fortfarande att man har den USA-noterade i sin kf.
  Det är väldigt många som äger Siaf hos Avanza så jag är ganska säker på att de hittar en lösning. I värsta fall flyttar de väl ut Tri Way till en vanlig depå men det lär nog ske till den noteringsskurs som blir så i princip all värdeökning hamnar ändå i kf med låg skatt.

  Däremot så blir det jäkligt problematiskt om vi skulle erhålla aktier i SJAP som avses noteras på en lokal kinesisk börs (NEEQ som motsvarar First North). Aktien är inte tillåten i kf/ISK och blir knepig att handla med. Det är ännu inte bestämt om man ordnar en parallellnotering i USA. Vi får avvakta och se vad som händer. Själv försöker jag bilda opinion för att vi inte ska få aktier i utdelning utan att de aktier som är avsedda för oss ska säljas på NEEQ/i samband med noteringen och att pengarna används till kontantutdelning och återköp av aktier istället. Jag tror att det bli bli en mycket bättre lösning för oss aktieägare.
  Den som delar åsikten får mer än gärna framföra den till bolaget.

  Men börja INTE flytta några aktier idag innan vi vet vad som kommer att hända. Jag är ganska övertygad om att det kommer en lösning som passar oss med aktier i kf/ISK.

 11. Gorban skriver:

  Har ni läst den här: http://investorshub.advfn.com/boards/read_msg.aspx?message_id=130084698

  spekuleras mycket nu i att aktie priset är nu manipulerat, men förstår inte riktigt argumenten…

 12. Strindberg skriver:

  Jag har inte läst inläggen, men jag har under flera år varit övertygad om att större aktörer som t ex sk market makers kör kursen upp och ner. De tjänar grova pengar på de stora kursrörelserna. Tyvärr är det lite vilda västern över de listor som Siaf har varit noterade på i USA. Jag misstänker t ex att nakenblankningar förekommer. Om man blankar (man lånar aktier som man säljer. Tanken är att köpa tillbaka när kursen har sjunkit) måste man senast vid handelsdagens slut låna upp de aktier som man sålt. De som nakenblankar lånar aldrig upp några aktier så antalet aktier som säljs kan väldigt många. I en aktie som har så låg omsättning som Siaf är det inga större problem att sänka kurser med 10-15% genom att lägga ut mycket stora säljordrar på aktier som det inte finns någon täckning för.
  Sedan kan man köpa tillbaka aktier en tid senare efter den säljpanik som man skapat.
  Det är tyvärr något man får leva med så länge aktien inte är noterad på någon stor börs. Det kommer bli betydligt svårare att köra kursen i Tri Way om aktien är noterad på Hong Kongs huvudlista. Jag själv är helt fokuserad på utvecklingen i bolaget och tittar enbart på aktiekursen när jag ska lägga köporder. Jag tycker bara att det är mentalt jobbigt att se kursen när en dålig dag kan innebära att innehavet kan sjunka med en årslön.ä Jag är sedan många år övertygad om att bolaget är legitimt och seriöst och har tänkt syna bolaget. Så länge jag är övertygad om att bolaget är seriöst och utvecklas i någorlunda rätt riktning så ligger jag kvar tills en rejäl uppvärdering har skett. Ibland går det månader innan jag läser någon blogg/forum/aktiekurs. Däremot lusläser jag all information som släpps från bolaget och mailar till bolaget lite då och då om saker jag undrar över. Man ser i synnerhet på IHUB folk som följer aktiekursen i detalj och som mår allt annat än bra när kursen går svagt en längre tid.

  Siaf är egentligen ett klockrent exempel på en aktie som man inte ska köpa fler än att man har råd att förlora pengarna och sedan ska man lägga aktien i byrålådan i flera år. Jag har följt bolaget i 7 år och ägnat många timmar till att läsa på och telefonkonferenserna brukar jag lyssna på 4-5 gånger så jag känner mig trygg i mitt innehav även om det svajar kursmässigt. Men även om man tycker att man är bra påläst så är det ingen garanti för framgång och man måste erkänna att hittills leder de som har varit kritiska klart på poäng.
  Men jag ser det lite som ett maratonlopp och än återstår väldigt mycket och jag har mycket gott hopp om en lycklig målgång.

 13. Gorban skriver:

  Håller med dig. Tror det är lite av ett öppetmål att köpa nu. Tittar man på en utzoomad graf har kursen inte varit på dessa nivåer sedan 2009. https://www.tradingview.com/chart/?symbol=OTC%3ASIAF

  Naturligtvis måste man ta hänsyn till vad som hänt i bolaget, men som jag förstår det så har företaget aldrig haft så positivt momentum som nu, så jag har svårt att förstå varför vissa långsiktiga ägare går ur bolaget.

  Och när jag räknar på det, skulle TriWay noteras på HK med det värde som många förutspår så är det i princip gratis att köpa aktier nu då man får tillbaka mycket av det värde genom utdelning vid eventuell notering av bolaget.

 14. Gorban skriver:

  Dock måste jag uppge jävsförhållanden: ökade en liten post idag på dessa nivåer :)

 15. Gorban skriver:

  Uppges under konferensen att de har som mål att lista SJAP på “Main board” istället för NEEQ

 16. Strindberg skriver:

  Om någon inte har hört telefonkonferensen så gör det!
  https://wonderland.videosync.fi/sino-agro-food-q4-report-2016

  Överlag bra telefonkonferens. Jag är nöjd och kommer att fortsätta köpa aktier varje löning tills aktien handlas utan rätt till Tri Way. Huruvida jag fortsätter att köpa aktier efter det får bli ett senare beslut. Det är mycket små köp i förhållande till mitt innehav, men om varje aktie kanske kan stiga 10-20 gånger eller ännu mer på några år så är varje aktie värdefull så därför fortsätter jag hamstra. Detta är förmodligen en chans man bara får en gång i livet så det gäller att försöka utnyttja tillfället. När väl uppgången har kommit får man börja lätta på innehavet och diversifiera till andra bolag med stabilare aktiekurs.

  Det är positivt att vi har fått namnet på banken (DBS Bank) som har gett lånet och som håller i pre-IPO och IPO. De verkar vara ganska stora i Hong Kong, men jag vet inte om banken är bra eller inte. Roadshow påbörjas i maj. Det verkar finnas ett ganska stort och seriöst intresse för att investera i pre-IPO. Första investeringarna kan komma i juli.

  Det verkar inte vara aktuellt att utnyttja avtalet med byggaren som har erbjudit att bygga AF5 med 10 miljoner i förskott och resten när anläggningen har varit i drift en tid. Avtalet hade gällt för en modul åt gången och hade tagit över 3 år att färdigställa vilket är för långsamt för Siaf.

  Noteringen av SJAP verkar bli kraftigt försenad i och med att de återigen har bytt tänkt börs, i och med att man inte har tagit definitivt beslut om vilken börs det blir så har jag svårt att tro att det blir på den här sidan årsskiftet. Jag tror att Tri Way kommer att noteras först. Jag hade önskat att det var tvärtom så att man hann sälja eventuella aktier som man erhåller i utdelning från SJAP och att man hinner köpa ytterligare aktier i Siaf innan Tri Way avskiljs. Jag tycker att det låter mer och mer som att SJAP kan överraska rejält och visa sig vara ett guldägg för oss aktieägare. Det är positivt att man på olika sätt får ytterligare stöd från olika lokala myndigheter. Att SJAP noteras på huvudlistan på en stor nationell börs ökar “risken” för att vi erhåller aktier i utdelning. Jag anar strul med våra kf när det gäller aktier i SJAP så jag hade föredragit en annan lösning. Möjligen kan det kanske bli en parallell-listning på samma lista som Siaf är noterad på i USA.

  Man öppnar upp för både kontant utdelning och återköp av aktier när pre-IPO är avklarad, vilket gör att man kanske kan hoppas på att det kan påbörjas nästa år.

  Till det negativa är att man hade väldigt lite fisk/räkor (40%) i tankarna på AF4 och att produktionen på flera av de andra odlingarna kommer igång först under nästa månad. Resultatet för Q1 räddas väl att man har sålt av stora delar av produktionen på AF4 annars hade resultatet kunnat bli magert från aquadelen för första kvartalet. Men med tanke på hur optimistiska man är för aquadelen så bör produktionen bli mycket bra resten av året. Jag har dock ruskigt svårt att se att man skulle kunna nå en produktion på 97 000 ton för 2019 oavsett hur framgångsrik pre-IPO blir. Tiden blir väldigt knapp för att hinna bygga så mycket så snabbt, men det har nog inte någon stor betydelse för värderingen om man når den volymen ett halvår senare.

  Tri Way kommer att få en revisor från någon av de fyra största revisionsbyråerna i världen.

  I maj kommer man att meddela datum för rätt till utdelning av aktier i Tri Way. Om man får godkänt att de myndigheter som är involverade i Hong Kong och USA så sker utdelningen redan under q2 om jag hörde rätt, aktierna kommer dock att hållas särskilda i bolagets balansräkning tills vi erhåller de utdelade aktierna i våra depåer. Det låter dock väldigt tidigt. Jag räknar själv med ett betydligt senare datum som ligger närmare i tid med börsnoteringen av Tri Way. Jag är inte säker på att det blir helt uppskattat att en stor del av värdet i Siaf “försvinner” från det noterade Siaf samtidigt som det säkert dröjer till 2018 innan det går att handla med de utdelade aktierna. Men om man avskiljer Tri Way före halvårsskiftet måste man vara väldigt säker på att man verkligen lyckas notera Tri Way, annars blir det problem.

  Licensavgifterna för AF4 och AF5 som Tri Way ska betala ingick i avtalet när det nya Tri Way skapades och licensavgifter betalas först för AF6, vilket torde ligga åtminstone 3-4 år bort.

  Jag tror att det är en hel del kapital som står vid sidlinjen och bevakar aktien och som kan tänkas gå in när processen kommit lite längre. Det kan nog bli trångt när de ska in. Jag har för mig att aktien steg med mer än 200% på några månader när avtalet med Euro China blev klart. Jag blir inte ett dugg förvånad om uppgången denna gång blir ännu kraftigare när kapital från pre-IPO börjar flöda in.

  Att det blir spännande att följa fortsättningen är bara förnamnet!

 17. Strindberg skriver:

  Finns en avskrift av telefonkonferensen. Men läs texten med viss skeptisk, tidigare har det varit en hel del fel och lär nog vara så även denna gång.

  https://seekingalpha.com/article/4061173-sino-agro-foods-siaf-solomon-lee-q4-2016-results-earnings-call-transcript?part=single

 18. Emilez skriver:

  Intressanta kommentarer Strindberg! Undrar hur det blir med utdelningen av Triway rent praktiskt om man t.ex. har kapitalförsäkring i Avanza eller Nordnet.

 19. Strindberg skriver:

  Jag vet inte. Jag får försöka undersöka saken när det är klart med datum etc.
  Förhoppningsvis sker överföringen till respektive depå i samband med noteringen annars får vi ett problem som blir svårt att komma runt. Man får ju inte ha onoterade tillgångar i svenska kapitalförsäkringar/ISK.

  Jag förstår inte riktigt varför de har så bråttom med utdelningen, förvisso ökar det trovärdigheten och sannolikheten för att noteringen verkligen blir av, men det hade varit mer naturligt att att det gjordes strax före noteringen.

  Jag ska lyssna på inspelningen några gånger ytterligare i helgen samt studera avskriften så skickar jag nog iväg ett antal frågor efter det.

  Jag har skrivit ut hela avskriften till en pdf-fil så blir det lättare att läsa, i synnerhet för de som inte vill bli medlemmar på Seeking Alpha.
  http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g3baa4192fa44ed9499995067042e4a866d46ce8d2

 20. Fredrik skriver:

  Tror många undrar och försöker förstå vad Siaf aiktierna skulle kunna ha för värde mella tummen och lillfingret efter triway. Läste på iHub nått 0m 16 dollar men vet inte om jag förstod rätt.

  Härlig sammanfattaning Strindberg!

 21. Gorban skriver:

  Svårt att säga vad utdelningen kommer att vara värd i TRW, men det man kan räkna med just nu är minst 20% av det totala kapitalet man investerar nu i SIAF ME aktien. Men utdelningen kommer förmodligen att öka. Personligen tror jag att priset på SIAF ME aktien kommer öka successivt där skillnaden mellan utdelningens värde och aktiekursen rör sig mot 0%.

  Det är väl första triggern i kursen, folk inser nu att det är värt att köpa aktien bara för utdelningen i TRW.

 22. Strindberg skriver:

  Fredrik, Solomon sa att Tri Way kommer att ha en nettomarginal på ca 34% de närmaste tre åren. I den kalkyl som presenterades i q3-rapporten räknade man ett kg-pris på ca 10,50.

  RealDutch räknar med 22 miljoner aktier i Siaf.
  Siafs andel i Tri Way är 36,6%.

  Sen får du göra olika antaganden hur mycket man producerar och hur högt p/e-tal man kan få på Hong Kong- börsen.

  De produktionsprogonser som man gör i q3 känns i dagsläget för höga.

  Men når man 50 000 ton i produktion så blir nettovinsten 178,5 miljoner
  Siafs andel blir 65,33 miljoner eller knappt 3 dollar per aktie.

  Om p/e-talet i Hong Kong blir 15 så blir värdet 3×15=45 dollar
  Om man delar ut hälften av aktierna så kommer du i Siaf att äga Tri Way för 22,5 dollar och lika mycket kommer dina utdelade aktier att totalt vara värda.

  RealDutch räknar med betydligt lägre försäljningspris/nettomarginal och kommer därför till betydligt lägre pris.
  Som utomstående lekman är det svårt att veta vilka siffror som är mest realistiska att använda i dagsläget. Mycket beror ju även på vilka arter man väljer att odla och prisutveckling och från att från börjar ha haft mest fokus på räkor verkar det nu kunna bli ganska många olika arter. Det blir mest en lek med siffror. Om du ändrar lite i något av dina antaganden så blir skillnaden väldigt stor beträffande värdet. Men det visar i alla fall att det finns en väldigt stor potential.

  De värden för aktien som bolaget anger för aktien är det bokförda värdet och det säger inte särskilt mycket om vad aktien kommer att handlas för på Hong Kong. Det bokförda värdet per aktie vid årsskiftet var ca 3,41. Men det bokförda värdet kommer hela tiden att stiga i takt med att utbyggnaden fortskrider.

 23. Fredrik skriver:

  Ok, tack igen för svar:)

 24. Auri skriver:

  Vet vi vem som äger resterande 64% av triway idag???

 25. Strindberg skriver:

  Det är stora kinesiska ägare. De som var partners i de andra odlingarna samt personen bakom mega farmen. Jag har dock ingen närmare information om personerna.

Lämna en kommentar