SIAF: Ny kinesisk artikel om megafarmen

Här kan ni läsa en alldeles färsk kinesisk artikel om SIAFs megafarm.

I artikeln finns en massa bilder som är kul att se på och i övrigt är det mest en presentation av megafarmen. Inga stora nyheter men intressant att se bilder över utvecklingen och att SIAF återigen omnämns av kinesisk branschmedia.

Etiketter:

21 kommentarer till “SIAF: Ny kinesisk artikel om megafarmen”

 1. Strindberg skriver:

  Jag tycks vara ganska ensam om att vara riktigt positiv till framtiden. Jag ska börja köpa aktier varje månad framöver med start på fredag.

  Folk hittar hela tiden nya saker att kritisera och misstro. Glädjen över jättelånet gick snabbt över och istället verkar folk nu tro att lånet blir inställt.
  Det som jag sätter störst frågetecken för är pre-IPO. Det känns något obegripligt att stora investerare skulle vara beredda att köpa till en kurs som är flera hundra procent högre än aktuell kurs på hela Siaf. Personligen sörjer jag inte om pre-IPO inte blir av. Kortsiktigt är pre-IPO raketbränsle för aktiekursen, men jag tycker att det är fel att sälja ut en ganska stor del av bolaget precis när skördetid närmar sig. Om man lyckas notera SJAP så får bolaget en hel del kontanter men Siaf slipper även bekosta SJAPs fortsatta investeringar. Det blir åtskilliga miljoner varje år som istället kan investeras i Triway. Visserligen blir utbyggnadstakten klart lägre utan pre-IPO men det är även stor skillnad på att äga 69%(Erik uppgav i ett mail att man i dagsläget äger 75% av Triway) än att äga 37%. Om man ser det på lite längre sikt tror jag att det bara är en fördel om pre-IPO uteblir. Det bör inte vara några problem att börsnotera Triway ändå om än något senare så att man hinner få upp produktionen.

  Min mardröm är att Solomon är så fixerad vid en pre-IPO att han istället för att koppla till det bokförda värdet kopplar det till aktiekursen så att vi blir utspädda till förbannelse så att potentialen raderas för oss aktieägare. Jag tror och hoppas att man har lärt sig en läxa. Nu när produktionsvolymerna kommer att öka kraftigt de närmaste åren så tycker jag att aktien borde ha skaplig tillväxt de närmaste åren även om bolaget fortsätter att dras med låg värdering och det blir strul med både pre-IPO och börsnotering. Det är ohyggligt mycket elände inprisat i aktiekursen så blir bara verkligheten något bättre bör detta bli bra. Det är i alla fall min tanke i dagsläget och därför kommer jag att börja köpa aktier igen.

 2. Emilez skriver:

  Intressant att de äger så pass mycket som 75% av Triway.

  Hoppas de inte behövt ge ut aktier för att betala tillbaka lån de tagit senaste året som säkrades mot aktier, vill minnas att de tog några såna lån.

  Vi får hoppas att Solomon inte schabblar bort alltihop.

  Jag ser också positivt på framtiden men har slutat ha några större förhoppningar egentligen men låter SIAF-aktierna skvalpa kvar i portföljen i avvaktan på att nåt händer.

 3. Strindberg skriver:

  Erik skrev så här “Idag äger SIAF 75% av TRW. Vad avser ägarandelarna efter omstruktureringen får jag hänvisa till den beskrivning som gjordes på CC för Q3 i December:”.

  Här följer några andra frågor och svar från de senaste veckorna.

  Har du någon uppfattning om hur lång tid det kan tänkas att det kan ta från inlämnad ansökan till NEEQ till första handelsdag? Deras hemsida var ju tyvärr bara på kinesiska.
  Har inte den exakta siffran, men vet att behandlingstiden är i ungefärlig linje med FN här i Sverige.

  Noteringen av Triway, sker det på någon huvudlista eller blir det på någon motsvarighet till First North så att man riskerar att få problem att inneha aktien i kf/ISK?
  Kommer ske på HK main market.

  Har man kommit närmare en lösning på utdelningen i SJAP? Jag tror att det är väldigt få som är intresserade av att erhålla aktier. De kommer inte gå att ha i kf och skulle det gå att handla blir det både krångligt och dyrt. Det är knappast någon som är aktieägare i Siaf för att man är intresserad av SJAP. Alla är med tack vare potentialen i Triway så det känns väldigt onödigt och kostsamt att ordna en parallellnotering i USA för oss västerlänningar. Vi kommer ju ändå att äga en hel del indirekt via Siaf. Jag tror nog att de flesta hellre skulle se att den delen som är avsedd för utdelning till aktieägarna skulle säljas på NEEQ och pengarna användas till återköp av aktier eller satsas på Triway eller något av de andra kvarvarande dotterbolagen alternativt en kontantutdelning. Kanske kunde bolaget göra någon form av omröstning bland aktieägarna.
  SIAF har inte för avsikt att dela ut aktier via en stock dividend så länge aktierna kommer noteras på en marknad som NEEQ, givet den begränsade market access för icke-kinesiska investerare som finns på denna marknadsplats. Jag tror att de alternativen du nämner är de sannolikaste alternativen givet en sell-down sker.

  Från rapporten “aiming at total production and sales to reach 70,000 MT by year 2019″. Det står även att Triway aquagroups totala produktionskapacitet är 72 800 MT när aquafarm 5 är klar. I tabellen om Triway antas det dock en försäljning på 97 696 MT för 2019. Varifrån kommer mellanskillnaden?
  Produktionsantagandena har varierat på grund av olika mix av de arter som odlas. Utgå från siffran 97 696, det är den siffran som finns i de modeller vi använder.

 4. Emilez skriver:

  Jag har Avanza KF, där är det inte tillåtet att inneha hongkongaktier överhuvudtaget på kapitalförsäkringen. Men du har alltså dina aktier i en kapitalförsäkring där det är tillåtet? Nordnet kanske tillåter det, jag vet inte.

  Fast jag har för mig att de diskuterade att även lista hongkongaktierna i USA vilket förhoppningsvis kan underlätta processen. Det är kanske en sån parallellnotering som Ahl refererar till, antagligen inte värt att göra för SJAP men antagligen värt för Triway.

 5. Strindberg skriver:

  Jag har både Avanza och Nordnet och både i kapitalförsäkring och pensionsförsäkring, det verkar vara ungefär samma regler.
  Det är bara att hoppas att det kommer en bra lösning. Ett stort problem med parallelnotering är kravet på en free float på 25%. Rimligen borde våra ca 18% ingå i den siffran och försvinner de aktierna från Hong Kong bör rimligen IPO bli ännu större så att man når 25%. I värsta fall tvingas man kanske att sälja aktierna och sen får man återköpa de aktier som man önskar antingen i vanlig depå, utländsk kapitalförsäkring(har friare regler), eller kanske i en ISK hos Degiro. Hong Kongbörsen är tillåten i Degiros ISK.
  Det finns garanterat anledning att återkomma till frågan.

  Jag hoppas verkligen att vi slipper erhålla aktier i SJAP. Även om det skulle bli en parallelnotering så lär prissättningen bli konstig för så gott som alla aktieägare lär vilja sälja sina aktier för att kunna köpa fler Siaf så att man erhåller fler aktier i Tri Way. Jag tvivlar på att företag som håller på arbitragehandel klarar av att se till att kursen är någorlunda i nivå med NEEQ.

  Jag har för övrigt lyssnat på senaste cc ytterligare en gång ikväll och det är slående hur otroligt optimistiska man är samtidigt som man är ganska konservativ och försiktig med siffror. Jag tror faktiskt att det går vägen den här gången även om det säkert tar en hel del tid och vägen blir krokig.
  Själv betraktar jag banklånet som klart och har inte samma oro som andra har. Lyckas man notera SJAP under sensommaren kommer trovärdigheten, även för Tri Way, att rusa i höjden och då borde aktien kunna flerdubblas till hösten. Nyheter om SJAP är den största triggern på kort sikt och det som jag ser mest fram emot.

 6. Robin skriver:

  Hej,

  Precis fått upp ögonen för detta bolag, ni verkar ha koll så jag tänkte ställa en fråga här då jag har svårt för att koppla den här avknoppningen. Men som jag förstår det är det “aquaculture”-delen man ska knoppa av? Betyder det alltså att det man kommer fortsätta äga genom att köpa aktier nu är köttproduktionen på land?

  Det är ju, i mina ögon, fiskfarmarna som är det intressanta, eller har jag fel?

 7. Strindberg skriver:

  Själva avknoppningen av aquaculture sker högst troligast först nästa år och då lär man bestämma ett datum när aktien handlas utan rätt till utdelning av aktier i Tri Way (aquaculture).

  Man har pratat om att knoppa av ganska många dotterbolag. Först ut blir SJAP där man hoppas lämna in noteringsansökan till en kinesisk börs före halvårsskiftet. P/e-talet på den börsen brukar vara runt 30 om jag minns rätt så det kommer att bli ett rejält värde i Siaf om innehavet i SJAP värderas till 30 gånger vinsten. Jag tror att aktien kommer att uppvärderas rejält efter det för att folk då på allvar kommer att tro på att noteringen av Tri Way verkligen kommer att lyckas.

  Jag instämmer helt i att det är aquaculture som är det intressanta. Om jag hade fått bestämma skulle man ha sålt ut allt annat och satsat pengarna på aqua-delen

 8. Kalle skriver:

  Ett annat alternativ för de utdelade aktierna i Triway är att lägga dem i en depå hos en utländsk mäklare, typ Interactive Brokers. Inga större kostnader förenade med vissa av dessa online brokers.

 9. Strindberg skriver:

  Jag har frågat om den tredje byggnaden på Megafarmen.
  “Byggnad 3 är ännu inte helt färdig, dock är all markentreprenad och allt avlopp / vattenledningsarbete klart. Förberedelse för gjutning är påbörjad”.

  Han vet inte när den är helt klart och driftsatt, men rimligen kan det inte ta allt för lång tid. Detta är väl den enda anläggning som kommer att hinnas ta i drift under 2017. Med tanke på att Ostrowski enligt sig själv är försiktig i prognoser uppgav en produktion på 20 000 – 25 000 ton för 2017 under cc i december bör det rimligen innebära att de renoveringar som man gjorde under hösten medför rejält ökade volymer, annars har jag svårt se hur man ska nå uppåt 25 000 ton. Att byggnad 3 var försenad visste han självfallet när han gav sin prognos så den förseningen är redan diskonterad.

 10. Emilez skriver:

  Tack för intressant info Strindberg.

 11. Roger Larsson skriver:

  När lämnar siaf sin rapport?

 12. Strindberg skriver:

  Riktigt intressant svar från Ostrowski.

  Thank you for your email, and my apologies for the late reply. I have been in Hawaii the past month to be remarried, and will be back in China March 10.

  Last year, we produced slightly over 12,000 MT from our collective farms and cooperators, not including any production from AF4. The target for 2017 at the last CC was 20-25,0000 MT. This projection was recently modified in our Investors Deck for our pre-IPO road show to slightly over 21,000 MT. Approximately 10,000 MT is projected from AF4 and just under 5,000 MT from AF5. The ability to meet those targets of course relies upon the timing of funding and subsequent construction.

  AF4 is currently close to 100% stocked with mostly finfish, at a current capacity of 6,500 MT for the year (2 out of 3 building for a 10KMT production unit).

  The good thing is that our systems are proving to be quite adaptable to species. We have flexibility if final construction of AF4 and part of AF5 is not done on time. We may need to consider a different mix of species and farm production output if some of our funding and construction goals fall short. In a worst case scenario, this can be a combination of what we produced last year from our collective farms (12,000 MT) plus another 6,500 MT from AF4.

  We will do the best we can to reach 20,000 MT given the situations we may face. We are diligently working to secure a loan and pre-IPO funding. I have been involved and can tell you there are many hoops to jump through.

  I hope this helps,

  Tony

 13. Mikael P skriver:

  Tack Strindberg för att du delar med dig av denna intressanta info.

  Jag kommer de närmaste dagarna att öka mitt ägande i SIAF. Tycker det ser väldigt bra ut.

 14. Strindberg skriver:

  Jag tycker också att det börjar se riktigt bra ut. Undrar om inte aktien har fallit färdigt.

  Det är inte länge sedan som folk spekulerade i hur Siaf skulle få ihop kapital för att kunna köpa in sig i Megafarmen. Nu har vi utan någon större uppoffring fått en mycket stor ägarandel i Megafarmen. Jag tycker att worst case scenario börjar se otroligt bra ut, även utan pre-IPO kommer man att klara av att bygga ut Megafarmen i bra takt. Om man når 20 000 ton i år bör man nog kunna klara uppåt 35 000 nästa år utan kapital från pre-IPO. Därefter bör man nog kunna växa med säg 25 000 per år. Även om tillväxten blir lägre och tar längre tid än med pre-IPO och påföljande börsnotering så kommer det bli enormt höga vinster i synnerhet om man då kan behålla en ägarandel på runt 69%. P/e-talet bör hamna runt 1,0 efter rapporten och med beaktande av worst case har jag ruskigt svårt att se att detta inte ska bli riktigt bra på sikt bara vi slipper utspädning på låga nivåer.

  Den som har kontakt med bolaget får gärna lägga in svar här så kan fler få ta del av dem.

 15. Strindberg skriver:

  Norsk analys som signaturen The Swede har hittat.
  http://investing24h.com/2017/02/28/analyse-sino-agro-food-siaf/

 16. Emilez skriver:

  “Nu har vi utan någon större uppoffring fått en mycket stor ägarandel i Megafarmen.” Japp förhoppningsvis har dem inte behövt hosta upp extra stålar för detta då.

  Jag tror också på en bra utveckling. Risken är väl som vanligt att ledningen väljer att expandera för fort. Men från dagens kursnivå har även jag svårt att se att det inte skulle vända uppåt vad det lider.

  Intressant att höra att megafarmen är full med finfish. Har för mig att det är riktigt bra marginaler på det.

  Mmm såg också den analysen, har gjort en ny bloggpost om den nu.

 17. Strindberg skriver:

  Stämmer att de tjänar bra på fin fish. Följande rader är hämtade från q2-rapporten:
  “The steep increase is explained by the harvest of 3,426 metric tons of mixed finfish, mainly highly demanded perch species and higher quality carp species. These are purchased when close to harvest size for final grow-out in RAS tanks. Compared to earthen open dam ponds, this aquaculture method improves taste and texture of the fish meat in a cost effective way. Mixed finfish generated revenue of USD 14.3M, almost 50% of total aquaculture sale of goods.
  The average sales price of mixed finfish amounted to USD 3.80/kg and delivered 22% gross margins, a gross margin equal to eels and slightly higher than sleepy cod and prawns in the quarter. A grow-out period of only one to two months results in a high annual turnover of fish biomass, providing very satisfactory profitability on the investment made into RAS tanks and supporting facilities. The Company expects to maintain or increase production volume for these species throughout the year”.

 18. Emilez skriver:

  “Erik uppgav i ett mail att man i dagsläget äger 75% av Triway”

  Detta måste varit ett missförstånd antar jag, enligt dagens pressrelease så äger SIAF 37% av Triway.
  http://mb.cision.com/Main/13869/2202850/636697.pdf

 19. Strindberg skriver:

  Han skrev “Idag äger SIAF 75% av TRW. Vad avser ägarandelarna efter omstruktureringen får jag hänvisa till den beskrivning som gjordes på CC för Q3 i December”. Det kan mycket väl ha stämt att det gällde före pressmeddelandet som kom. Själv vet jag inte riktigt hur man ska tolka dagens pressmeddelande.

 20. Emilez skriver:

  Jepp Strindberg jag bekräftade med honom, det var innanpressmeddelandet kom då SIAF bara ägde typ akvafarm ett till 75% i Triway.

Lämna en kommentar