SIAF: Ny kinesisk artikel om megafarmen

Här kan ni läsa en alldeles färsk kinesisk artikel om SIAFs megafarm.

I artikeln finns en massa bilder som är kul att se på och i övrigt är det mest en presentation av megafarmen. Inga stora nyheter men intressant att se bilder över utvecklingen och att SIAF återigen omnämns av kinesisk branschmedia.

Etiketter:

10 kommentarer till “SIAF: Ny kinesisk artikel om megafarmen”

 1. Strindberg skriver:

  Jag tycks vara ganska ensam om att vara riktigt positiv till framtiden. Jag ska börja köpa aktier varje månad framöver med start på fredag.

  Folk hittar hela tiden nya saker att kritisera och misstro. Glädjen över jättelånet gick snabbt över och istället verkar folk nu tro att lånet blir inställt.
  Det som jag sätter störst frågetecken för är pre-IPO. Det känns något obegripligt att stora investerare skulle vara beredda att köpa till en kurs som är flera hundra procent högre än aktuell kurs på hela Siaf. Personligen sörjer jag inte om pre-IPO inte blir av. Kortsiktigt är pre-IPO raketbränsle för aktiekursen, men jag tycker att det är fel att sälja ut en ganska stor del av bolaget precis när skördetid närmar sig. Om man lyckas notera SJAP så får bolaget en hel del kontanter men Siaf slipper även bekosta SJAPs fortsatta investeringar. Det blir åtskilliga miljoner varje år som istället kan investeras i Triway. Visserligen blir utbyggnadstakten klart lägre utan pre-IPO men det är även stor skillnad på att äga 69%(Erik uppgav i ett mail att man i dagsläget äger 75% av Triway) än att äga 37%. Om man ser det på lite längre sikt tror jag att det bara är en fördel om pre-IPO uteblir. Det bör inte vara några problem att börsnotera Triway ändå om än något senare så att man hinner få upp produktionen.

  Min mardröm är att Solomon är så fixerad vid en pre-IPO att han istället för att koppla till det bokförda värdet kopplar det till aktiekursen så att vi blir utspädda till förbannelse så att potentialen raderas för oss aktieägare. Jag tror och hoppas att man har lärt sig en läxa. Nu när produktionsvolymerna kommer att öka kraftigt de närmaste åren så tycker jag att aktien borde ha skaplig tillväxt de närmaste åren även om bolaget fortsätter att dras med låg värdering och det blir strul med både pre-IPO och börsnotering. Det är ohyggligt mycket elände inprisat i aktiekursen så blir bara verkligheten något bättre bör detta bli bra. Det är i alla fall min tanke i dagsläget och därför kommer jag att börja köpa aktier igen.

 2. Emilez skriver:

  Intressant att de äger så pass mycket som 75% av Triway.

  Hoppas de inte behövt ge ut aktier för att betala tillbaka lån de tagit senaste året som säkrades mot aktier, vill minnas att de tog några såna lån.

  Vi får hoppas att Solomon inte schabblar bort alltihop.

  Jag ser också positivt på framtiden men har slutat ha några större förhoppningar egentligen men låter SIAF-aktierna skvalpa kvar i portföljen i avvaktan på att nåt händer.

 3. Strindberg skriver:

  Erik skrev så här “Idag äger SIAF 75% av TRW. Vad avser ägarandelarna efter omstruktureringen får jag hänvisa till den beskrivning som gjordes på CC för Q3 i December:”.

  Här följer några andra frågor och svar från de senaste veckorna.

  Har du någon uppfattning om hur lång tid det kan tänkas att det kan ta från inlämnad ansökan till NEEQ till första handelsdag? Deras hemsida var ju tyvärr bara på kinesiska.
  Har inte den exakta siffran, men vet att behandlingstiden är i ungefärlig linje med FN här i Sverige.

  Noteringen av Triway, sker det på någon huvudlista eller blir det på någon motsvarighet till First North så att man riskerar att få problem att inneha aktien i kf/ISK?
  Kommer ske på HK main market.

  Har man kommit närmare en lösning på utdelningen i SJAP? Jag tror att det är väldigt få som är intresserade av att erhålla aktier. De kommer inte gå att ha i kf och skulle det gå att handla blir det både krångligt och dyrt. Det är knappast någon som är aktieägare i Siaf för att man är intresserad av SJAP. Alla är med tack vare potentialen i Triway så det känns väldigt onödigt och kostsamt att ordna en parallellnotering i USA för oss västerlänningar. Vi kommer ju ändå att äga en hel del indirekt via Siaf. Jag tror nog att de flesta hellre skulle se att den delen som är avsedd för utdelning till aktieägarna skulle säljas på NEEQ och pengarna användas till återköp av aktier eller satsas på Triway eller något av de andra kvarvarande dotterbolagen alternativt en kontantutdelning. Kanske kunde bolaget göra någon form av omröstning bland aktieägarna.
  SIAF har inte för avsikt att dela ut aktier via en stock dividend så länge aktierna kommer noteras på en marknad som NEEQ, givet den begränsade market access för icke-kinesiska investerare som finns på denna marknadsplats. Jag tror att de alternativen du nämner är de sannolikaste alternativen givet en sell-down sker.

  Från rapporten “aiming at total production and sales to reach 70,000 MT by year 2019″. Det står även att Triway aquagroups totala produktionskapacitet är 72 800 MT när aquafarm 5 är klar. I tabellen om Triway antas det dock en försäljning på 97 696 MT för 2019. Varifrån kommer mellanskillnaden?
  Produktionsantagandena har varierat på grund av olika mix av de arter som odlas. Utgå från siffran 97 696, det är den siffran som finns i de modeller vi använder.

 4. Emilez skriver:

  Jag har Avanza KF, där är det inte tillåtet att inneha hongkongaktier överhuvudtaget på kapitalförsäkringen. Men du har alltså dina aktier i en kapitalförsäkring där det är tillåtet? Nordnet kanske tillåter det, jag vet inte.

  Fast jag har för mig att de diskuterade att även lista hongkongaktierna i USA vilket förhoppningsvis kan underlätta processen. Det är kanske en sån parallellnotering som Ahl refererar till, antagligen inte värt att göra för SJAP men antagligen värt för Triway.

 5. Strindberg skriver:

  Jag har både Avanza och Nordnet och både i kapitalförsäkring och pensionsförsäkring, det verkar vara ungefär samma regler.
  Det är bara att hoppas att det kommer en bra lösning. Ett stort problem med parallelnotering är kravet på en free float på 25%. Rimligen borde våra ca 18% ingå i den siffran och försvinner de aktierna från Hong Kong bör rimligen IPO bli ännu större så att man når 25%. I värsta fall tvingas man kanske att sälja aktierna och sen får man återköpa de aktier som man önskar antingen i vanlig depå, utländsk kapitalförsäkring(har friare regler), eller kanske i en ISK hos Degiro. Hong Kongbörsen är tillåten i Degiros ISK.
  Det finns garanterat anledning att återkomma till frågan.

  Jag hoppas verkligen att vi slipper erhålla aktier i SJAP. Även om det skulle bli en parallelnotering så lär prissättningen bli konstig för så gott som alla aktieägare lär vilja sälja sina aktier för att kunna köpa fler Siaf så att man erhåller fler aktier i Tri Way. Jag tvivlar på att företag som håller på arbitragehandel klarar av att se till att kursen är någorlunda i nivå med NEEQ.

  Jag har för övrigt lyssnat på senaste cc ytterligare en gång ikväll och det är slående hur otroligt optimistiska man är samtidigt som man är ganska konservativ och försiktig med siffror. Jag tror faktiskt att det går vägen den här gången även om det säkert tar en hel del tid och vägen blir krokig.
  Själv betraktar jag banklånet som klart och har inte samma oro som andra har. Lyckas man notera SJAP under sensommaren kommer trovärdigheten, även för Tri Way, att rusa i höjden och då borde aktien kunna flerdubblas till hösten. Nyheter om SJAP är den största triggern på kort sikt och det som jag ser mest fram emot.

 6. Robin skriver:

  Hej,

  Precis fått upp ögonen för detta bolag, ni verkar ha koll så jag tänkte ställa en fråga här då jag har svårt för att koppla den här avknoppningen. Men som jag förstår det är det “aquaculture”-delen man ska knoppa av? Betyder det alltså att det man kommer fortsätta äga genom att köpa aktier nu är köttproduktionen på land?

  Det är ju, i mina ögon, fiskfarmarna som är det intressanta, eller har jag fel?

 7. Strindberg skriver:

  Själva avknoppningen av aquaculture sker högst troligast först nästa år och då lär man bestämma ett datum när aktien handlas utan rätt till utdelning av aktier i Tri Way (aquaculture).

  Man har pratat om att knoppa av ganska många dotterbolag. Först ut blir SJAP där man hoppas lämna in noteringsansökan till en kinesisk börs före halvårsskiftet. P/e-talet på den börsen brukar vara runt 30 om jag minns rätt så det kommer att bli ett rejält värde i Siaf om innehavet i SJAP värderas till 30 gånger vinsten. Jag tror att aktien kommer att uppvärderas rejält efter det för att folk då på allvar kommer att tro på att noteringen av Tri Way verkligen kommer att lyckas.

  Jag instämmer helt i att det är aquaculture som är det intressanta. Om jag hade fått bestämma skulle man ha sålt ut allt annat och satsat pengarna på aqua-delen

 8. Kalle skriver:

  Ett annat alternativ för de utdelade aktierna i Triway är att lägga dem i en depå hos en utländsk mäklare, typ Interactive Brokers. Inga större kostnader förenade med vissa av dessa online brokers.

 9. Strindberg skriver:

  Jag har frågat om den tredje byggnaden på Megafarmen.
  “Byggnad 3 är ännu inte helt färdig, dock är all markentreprenad och allt avlopp / vattenledningsarbete klart. Förberedelse för gjutning är påbörjad”.

  Han vet inte när den är helt klart och driftsatt, men rimligen kan det inte ta allt för lång tid. Detta är väl den enda anläggning som kommer att hinnas ta i drift under 2017. Med tanke på att Ostrowski enligt sig själv är försiktig i prognoser uppgav en produktion på 20 000 – 25 000 ton för 2017 under cc i december bör det rimligen innebära att de renoveringar som man gjorde under hösten medför rejält ökade volymer, annars har jag svårt se hur man ska nå uppåt 25 000 ton. Att byggnad 3 var försenad visste han självfallet när han gav sin prognos så den förseningen är redan diskonterad.

 10. Emilez skriver:

  Tack för intressant info Strindberg.

Lämna en kommentar