Hänt under veckan

Har varit bortrest en vecka nu vilket varit skönt. Det blev lite aktiehandel och nyhetsbevakande under tiden dock. Jag ger en snabbuppdatering från minnet här, börjar med lite politik för att sedan kommentera lite aktiehändelser.

Ny studie om flyktingmottagandets belastning på de offentliga finanserna publicerad. Det är mycket höga kostnader men kom samtidigt ihåg att indirekta kostnader så som bostadsbristens kostnader, undanträngningseffekter e.t.c. inte ingår i detta så de egentliga kostnaderna för samhället är mycket högre. Och då nämns inte de negativa sociala konsekvenserna heller som är minst lika viktiga som de ekonomiska kostnaderna. Alternativen är att hjälpa i närområdet eller satsa på andra typer av välgörenhetsprojekt.

Moderaterna har flirtat lite med miljöpartiet och MUF har uttalat kritik mot den nya moderata migrationspolitiken. Jag tycker att det är bättre att rösta på SD än på moderaterna eftersom jag inte litar på att moderaterna. Det finns fortfarande dåligt folk kvar i moderaterna efter herr “oändliga fält och skogar” Reinfeldt som gick med på en katastrofal migrationsöverenskommelse med miljöpartiet.

Moderaterna är ett väldigt taktiskt parti som inte sätter Sveriges främsta i första hand. Detta sagt så är moderaterna fortfarande det näst bästa partiet att rösta på efter SD i mitt tycke eftersom moderaterna åtminstone öppet erkänt att de haft fel om migrationspolitiken tidigare.

En annan sak är att Malmö behöver höja kommunalskatten med ca sex kronor de närmaste tio åren trots all berikande (?) mångkultur som finns där. Sex kronor är en rejäl skattehöjning. Sen kanske de får bidrag från staten eller får göra nedskärningar som gör att de inte behöver höja skatten lika mycket men det är ju ändå något som i slutändan orsakar negativa konsekvenser på det ena eller det andra sättet.

Aktier

Jag köpte lite JLT Mobile Computers, mest en bevakningspost för tillfället. Företaget verkar vara på ett tillväxtspår som motiverar en högre värdering än de har i dagsläget men samtidigt har historiken varit tidvis skakig har jag för mig vilket kan göra att man får vara lite försiktigare vid en bedömning av vilka multiplar de är värda. Det är ett svenskt bolag som främst säljer datorer till fysiskt utmanande miljöer så som skogsbruk, gruvor, lager och dylikt.

Sen tecknade jag mig i Paradox Interactive. Det är ett svenskt spelbolag med fokus på strategispel som noteras. Det är lite spekulation på min teckning, jag är inte så insatt i värderingen egentligen men såvitt jag förstått är de flesta positiva till att teckna. Dessutom gillade  jag deras spel Europa Universalis ett och två, sen dess har jag inte spelat så mycket av deras spel men tycker det är kul att det går bra för dem. Inte säkert jag behåller aktierna så länge om jag nu får några tilldelade.

Sen ökade jag i Railcare som jag är positiv till och som jag skrivit om tidigare här på bloggen. De håller på med järnvägsunderhåll i Sverige och England främst.

Sino Agro Food har publicerat sin rapport för det första kvartalet och det var som väntat en dålig rapport. På några års sikt tror jag dock att SIAF kan bli bra ändå.

Solomon fick en halv miljon aktier i SIAF. Till stor del är det såvitt jag förstått aktier som varit del av hans lön men som inte utbetald förräns nu. Att utbetalningen sker nu kan ha att göra med att avknoppningar kommer att ske snart och då vill ledningen att deras aktieinnehav ska vara så stort som möjligt för att få del av kakan.

Solomon har tidigare sagt att detta kan ske i samband med större affär eller avknoppning som kan gynna aktieägarna. Detta att det skulle ha att göra med avknoppning är spekulation från min sida och kan mycket väl vara fel. Sen ska jag väl inte låta för positiv heller, SAF har givetvis haft en tråkig utveckling sista tiden och jag vill inte uttala mig om hur kursen går framöver. På några års sikt ser jag dock utsikterna som bra från nuvarande nivå, men jag har haft fel förr.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer till “Hänt under veckan”

 1. Roger Larsson skriver:

  Hej är de nån som vågar ge sig på en gissning hur kommande månader ser ut aktiemässigt ?

  Varför tar allt så lång tid?

  Varför sålde hansson ut mängder aktier och vad är det han vet som vi andra inte vet eftersom han sålde med stor förlust?

 2. Fredde skriver:

  Varför sålde inte hanssons vän undrar jag med?

 3. Erik skriver:

  Har ni läst hela artikeln om Hansson? Han känner sig lurad av Svein Högset. Mest att avknoppningen av Aquaculture-delen inte var så långt gången som han fått för sig.

  Kommande månader är svåra att sia om. Antingen händer inte mycket alls och q2 blir ett dåligt kvartal p.g.a. låga köttpriser på lokalt kött.
  Eller… så blir det lite positiva vindar med produktionsstart PF3 där man kommunicerar att man redan uinder trial stocking kunnat öka densitetet i tankarna med x antal % :) .
  Info om att SJAP listas under q4 men en fet utdelning till aktieägare samt finansieraing av aqua-delen.
  Separat listning av aqua.

  .men men… det är ju drömmar det.

 4. SIAF! skriver:

  Det kommer alltid någon och gråter om att de blivit lurade när en aktie slaktas på det här viset. Jag tror de flesta känner sig lite blåsta, speciellt om man varit med 5-6 år och fått vänta länge på att se $17.49 för att sedan sjunka ner på samma nivå igen. Jag läste inte artikeln, jag uppfattade det som att han Svein Høgset inte hade pratat med honom om SIAF alls. Det är väldigt lätt att skylla på andra och låta bli att ta eget ansvar för sina investeringar. Är man dessutom född med silverskedar i alla kroppsöppningar (notera att de kallar honom miljardärs-son) kan jag tänka mig att man sprätter iväg pengar lite hur som utan att tänka speciellt mycket på egen hand. Om han nu ska vara en duktig investerare borde han nog veta tillräckligt för att läsa på lite om ett bolag innan han stoppar in en massa pengar. Vi som varit med länge vet hur det är med tiduppskattningarna och andra löften från bolaget. Man måste ta allt med en rejäl nypa salt och sen försöka fundera ut själv ungefär när och hur man tror att Solomons planer kommer att materialiseras.

  http://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2016/05/Milliardaer-soenn-Jeg-ble-villedet

 5. Emilez skriver:

  Japp antagligen var han bara missnöjd med den dåliga utvecklingen för SIAF resultatmässigt och kanske även kursmässigt.

Lämna en kommentar