Flyktingmatrisen – jämförelse av olika sätt att hjälpa flyktingar

Det finns tre etablerade sätt att hjälpa flyktingar. Här är en matris som jämför dem, klicka på bilden för att se bättre.

FlyktingmatrisVi går igenom punkt för punkt.

Hjälp i närområdet är väldigt effektivt och det räcker med 25 kr per dag för att skapa en dräglig situation för de som flytt.

Om vi räknar mycket lågt och tänker att flyktingmottagandet i Sverige kostar 100 miljarder per år motsvarar det att hjälpa tio miljoner flyktingar i närområdet.

I dagsläget finns ca 60 miljoner flyktingar i världen och 2015 var t.ex. UNHCR som är en av organisationerna som hjälper i närområdet är bara finansierad till hälften i dagsläget, d.v.s. 25 kr per dag kan flyktingarna i närområdet bara drömma om i dagsläget.

Hjälp i närområdet motverkar dessutom social oro. Hans Rosling har sagt under 2015 att på grund av underfinansiering så är förhållandena i vissa flyktingläger så usla att vissa människor går med i IS för att kunna försörja sin familj. Detta beror alltså på att hjälpen i närområdet är underfinansierad, inte på att hjälp i närområdet skulle vara dåligt. Välfinansierad hjälp i närområdet är bra.

Kvotflyktingar i Sverige är väldigt ineffektivt jämfört med hjälp i närområdet. Om vi skulle hjälpa några hundra tusen kvotflyktingar i Sverige motsvarar det att hjälpa runt tio miljoner flyktingar i närområdet. Men hjälpen till kvotflyktingar går åtminstone till rätt personer som faktiskt är riktiga flyktingar utvalda av FN.

Vanligt flyktingmottagande i Sverige är ännu ineffektivare än att hjälpa kvotflyktingar av tre anledningar. Dels är upp till hälften av de som söker asyl i Sverige inte flyktingar och får avslag eller drar tillbaka sina asylansökningar. Dels kommer de som kommer till Sverige från säkra länder så som Tyskland och Danmark och är därmed säkra redan innan de kommer till Sverige. Personer som redan befinner sig i ett säkert land har inte någon mänsklig rättighet att fortsätta sin resa för att få asyl i något annat land med högre bidrag och mer gratis välfärdstjänster.

Den tredje anledningen är att dessa migranter betalar kriminella flyktingsmugglare stora delar av sina besparingar för att komma hit. Flyktingsmugglarna sysslar annars med smuggling av andra saker så som vapen och narkotika och det är ju tråkigt att gynna dem.

De som får avslag på sina asylansökningar blir dessutom kvar länge i Sverige och kostar pengar under tiden.

Förutom stora kostnader orsakar flyktinginvandringen dessutom stora sociala problem så som bostadsbrist, ett enormt mansöverskott (särskilt bland ungdomar där könsoblanasen nu är i nivå med Kina), blåljuspersonal som blir attackerade i invandrartäta områden och ökad belastning på alla samhällets institutioner och så vidare.

Sverige har hittills satsat all flyktinghjälp på den sämsta kategorin, nämligen att låta en mix av migranter och flyktingar komma hit på eget bevåg för att sedan erbjuda dem dyr och ineffektiv hjälp.

De etablerade partierna i Sverige har alla förespråkat eller i alla fall inte motverkat att Sverige satsat på det här felaktiga sättet under de senaste decennierna. Bara när samhället närmade sig ruinens brant skedde åtstramningar, men de flesta partierna har inte ens erkänt att de agerat fel. Moderaterna erkände i alla fall att de gjorde fel men det var ju alldeles för sent och de vägrar fortfarande att samarbeta med det enda partiet som betett sig någorlunda vettigt angående flyktingkrisen, nämligen Sverigedemokraterna.

Rösta inte på något av de etablerade partierna är mitt tips. Deras inkompetens matchas bara av deras inkompetens. Och ja det var meningen att skriva inkompetens två gånger.

Etiketter:

2 kommentarer till “Flyktingmatrisen – jämförelse av olika sätt att hjälpa flyktingar”

 1. 25 procent 2018 skriver:

  Såg du partiledardebatten igår? Fantastiskt intressant, det märks att Jimmie är accepterad i gänget numera. Ebba Busch Thor och Jan Björklund är väldigt nära SD känns det som. Nu måste bara C och M närma sig verkligheten så är vi hemma sen.

  En parentes till det att hälften får avslag på sina asylansökningar. Det visar sig att bara 39% av alla ansökningar går igenom. Många skickas tillbaka enligt Dublin-förordningen, men ännu fler avviker eller drar tillbaks sina ansökningar innan de behandlats. Det har pratats en del om att eftersom det är så lång handläggningstid, och om man tror att man kanske inte kan få uppehållstillstånd, är det mycket lättare att gå under jorden och jobba svart.
  Om man bara ser till de “giltiga” ansökningar som behandlas går ca 70% igenom. Den som är mer intresserad bör ju kolla siffrorna på Migrationsverkets hemsida.
  http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik.html

 2. Emilez skriver:

  Japp jag såg den och jag blev också lite förvånad över särskilt att Ebba Busch Thor verkade vänligt inställd till Åkesson. Sen ska man kanske inte dra för stora växlar på det hela men om fler allianspartier började samarbeta med SD vore det helt klart bra för Sverige.

Lämna en kommentar