Finansieringslösning på gång för megafarmen

Först trodde jag inte att nåt riktigt viktigt hade sagt i konferenssamtalet eftersom de initiala reaktionerna från andra var ljumma, men när jag kollade närmare och lyssnade lite så märkte jag att det faktiskt fanns en viktig nyhet där!

Det är nämligen så att SIAF har en finansieringslösning nästan klar med deras underleverantör av byggnadstjänster. Den går ut på att en kapacitet om 60 000 ton räkor byggs ut på 3,5 år och att betalning kan ske/påbörjas  sex månader efter att varje modul blivit färdig. Det betyder att produktionen hinner komma igång när det blir dags att betala.

Det är svårt att avgöra betydelsen av den här nyheten – om SIAF tänker köpa sig in i megafarmen kommer de ju fortfarande behöva finansering för det, fast oavsett om de köper sig in mer än för de pengar de redan lagt in i projektet eller inte så får de ju stora inkomster eftersom de har rätt att distribuera det som megafarmen producerar.

Eftersom de har döpt den här nya överenskommelsen till “Prawn farm 4″ så är det inte omöjligt att det är fler nyheter som gäller här. Eftersom byggnadskostnaderna sjunker så bör också SIAFs kostnader för att köpa in sig minska.

För övrigt så hittade jag en automatöversatt version av konferenssamtalet till engelsk text här.

Etiketter:

6 kommentarer till “Finansieringslösning på gång för megafarmen”

  1. Erik skriver:

    Capex 4 usd/kg produktion av seafood!
    I Tonys presentation i Bergen och sthlm visade han siffror på 6-7 usd/kg.

  2. Emilez skriver:

    Ja just det det har du rätt i Erik, det skulle också bli billigare att bygga ut de kommande modulerna.

  3. Jerker skriver:

    Hej,
    Här har jag inte varit med i matchen. Menar ni med det ni skriver att räkorna ger sämre intäkt per kilo samt att modulerna nu visar sig bli dyrare? Tacksam för förtydligande. Den senaste tidens utveckling i SIAF har tagit oss år bakåt i tiden, surt…..

  4. Emilez skriver:

    Hej Jerker!

    Det betyder att det blir billigare att bygga megafarmen, vilket innebär att för varje krona man investerar i megafarmen så får man ut mer räkor. Det är alltså något positivt.

  5. SIAF! skriver:

    Jag tycker det låter riktigt bra att de hittat några som kan bygga modulerna åt dem så pass billigt. Sparar in 30-45% på kostnaderna vilket låter helt otroligt, beroende på om man tittar på Swedbanks ($6,000/MT) eller SIAF’s ($7,000/MT) egna uppskattningar på kostnad per produktionskapacitet. Var det det som numera betecknas som PF4 som skulle kräva $100M i capex i år, eller var det vad man skulle behöva skjuta till totalt för att få MF i rullning så den efter det blev självfinansierad? Om den siffran nu kan skrivas ner till $60M och de jobbar på bra med sina planerade börsnoteringar av dotterbolagen så kanske det kan räcka med att sälja HU-plantagen eller SJAP för att täcka upp det hela.

  6. Erik skriver:

    Dessutom antar jag att 4 $/kg produktion är baserat på konservativa produktionssiffror. 40% av biofiltrens kapacitet. Så det finns en potentiell uppsida där också! Skulle då ge ännu lägre capex [$/kg]

Lämna en kommentar