SIAFs Q3-rapport släppt

SIAFs rapport för det tredje kvartalet är släppt, du kan läsa pressreleasen här. Den kompletta SEC-filingen för rapporten hittar du här.

SIAF verkar vara tillbaka lite på banan igen, och vinsten i Q3 är USD 1,14 per aktie medans den för Q2 var USD 0,51 per aktie. I Q3 för ett år sen var dock vinsten 1,43 så det är en bit kvar till tidigare nivån.

På det hela taget är jag dock nöjd med att SIAF verkar vara på väg att återhämta sig.

Läs mer reaktioner på iHub.

Etiketter:

8 kommentarer till “SIAFs Q3-rapport släppt”

  1. Micke skriver:

    Håller med, även om det är en del som inte har något tålamod kvar och nu säljer så tycker jag att det är mycket positivt som sker i SIAF nu.
    Det kommer att ta ytterligare tid att konstruera om bolaget och renodla Aqua Culture delen. Men denna åtgärd känns helt rätt att göra och kommer helt klart att vara värdehöjande för oss aktieägare i och med att den kommer att förenkla en listning på OSE samt ge oss ytterligare värde i de övriga uppdelade bolagen.

  2. Emilez skriver:

    Japp Micke, vi får hoppas på det bästa.

  3. Strindberg skriver:

    Jag hade personligen föredragit att holdingbolaget hade noterats istället.
    Då hade avyttringarna gjorts från det noterade bolaget och pengarna hade
    hamnat i det noterade bolaget. Det är ingen större tvekan om att kassan och eventuella nya investeringar hade värderats bra mycket högre i ett bolag noterat i Oslo än i det nuvarande holdingbolaget noterat på Kalle Anka-listan i USA.
    Jag vill ha maximalt med tillgångar noterat i Oslo där värderingen rimligen kommer att bli bra mycket högre. Som det är nu stannar ju en ganska stor del av substansen i det nuvarande holdingbolaget. Det hade även gett en rejäl krydda till aktiekursen om det hade gjorts extra utdelningar från det noterade bolaget när avyttringar görs.

    Hoppas verkligen att det kommer klarläggande info 30 nov för min spontana åsikt är att vi tappar ytterligare ett antal månader på strategiförändringen som jag är långt ifrån övertygad om är det bästa valet. Alla dessa strategiförändringar övertygar inte på mig. Jag tycker att det känns märkligt att man arbetar intensivt under åtminstone 6 månader för att notera hela bolaget för att sen komma till en helt annat åsikt. Jag tycker att polletten borde ha trillat ned långt tidigare om vad som är bästa vägen.
    I mitt tycke är det bättre att först utreda grundligt vilka alternativ, även om det tar längre tid, man har och sedan välja det mest lämpliga alternativet och därefter så kör man ända in i kaklet med det alternativet.

  4. Roger Larsson skriver:

    Tack för svar strindberg

    Varför säljer nisse 5000 aktier?
    Nån som har en teori?
    Aldrig kul att läsa.
    Tror inte han behöver pengarna precis.

    Långt till notering verkar de som

    Roger

  5. Strindberg skriver:

    Det var frun som sålde, men det är omöjligt att svara på varför.
    Jag skulle kunna tänka mig att du får svar om du mailar till JF.

    Personligen har försäljningen ingen större betydelse för min del. Posten är för övrigt nästan exakt lika stor som Nisse fick från bolaget i maj.
    Det är en liten post i förhållande till familjens totala antal aktier.
    Men skulle det ske upprepade försäljningar och i större poster vore det alarmerande. Familjen är ju inblandad i så otroligt många bolag så gissningsvis behövde hon väl pengarna till någon annan investering.

    Beträffande noteringen är det svårt att veta hur lång tid det kan ta.
    Rimligen kan man inte hamna på ruta 1 efter ändringen. Att registrera ett nytt bolag dit olika tillgångar förs är ingen komplicerad sak och att dela ut aktier till aktieägarna är också bara en formalitet. Allt juridiskt arbete och andra undersökningar bör ju vara klart sen tidigare och bör väl gå att använda utan att man behöver göra stora kompletteringar. Min personliga gissning är att förändringen orsakar en försening på högst några månader i förhållande till om man hade fortsatt med den tidigare planen. Men och andra sidan vet man ju inte hur lång tid den förra planen hade tagit.

    Det sades inte ett ljud om några ändrade planer vid den senaste telefonkonferensen. Om det inte kommer några ljuspunkter 30 november vid nästa telefonkonferens så är risken stor att det blir en lång och seg vinter för det är väldigt sällan numera som det kommer pressmeddelanden.
    Årsredovisningen ska släppas 31 mars, vilket är klart tidigare än tidigare år.

    Oroväckande att marginalen var så oerhört låg för ålarna. Då hjälper det knappast om man skulle få stor tillgång till ålyngel nästa år.
    Ett problem detta med att priserna varierar så mycket. Det är bara att hålla tummarna för att detta inte kommer att drabba räkorna. Förvisso är aqua-delen det intressanta och hittills lönsamma, men samtidigt blir det färre ben att stå på när man renodlar företaget vilket ökar sårbarheten.
    Men rimligen måste bolaget förr eller senare, även om det lär ta år, få en premie för sin ekologiska produktion vilket gör de mindre känsliga för sjunkande priser (rimligen borde andra konkurrenter som även saknar stordriftsfördelar göra stora förluster innan Siaf visar noll-resultat).

    Jag har läst rapporten lite noggrannare nu och även om det känns tungt just nu så tycker jag fortfarande att framtiden ser riktigt ljus ut. Aqua-produktionen kommer att mångdubblas de närmaste åren vilket borde få vinsten per aktie att ta rejäl fart även om andra delar kanske går knackigt.
    Jag har svårt att se någon trigger för aktiekursen de närmaste månaderna.
    Om man skulle lyckas avyttra något dotterbolag till riktigt bra villkor skulle det kunna lyfta fram det underliggande värdet och få fart på kursen, men det känns för tidigt att hoppas på det redan i vinter.
    Den största triggern är noteringen, men det känns som att det knappast är aktuellt förrän senvintern/våren.

    Till det positiva i rapporten hör utan tvekan importen. Den ger nu en avkastning på över 50% per år för satsat kapital så det bör kunna ge rejäla vinster på kort tid nu när man tillför ytterligare kapital. Risken för den delen bör inte heller vara så stor, även om marginalerna självfallet kan variera en hel del. Men även om den delen kommer att öka kraftigt är det från ganska låga nivåer, bruttovinsten var bara 1,1 miljoner dollar för kvartalet. Men skulle man kunna öka rörelsekapitalet för tradingen med 15 miljoner så skulle bruttovinsten per kvartal hamna på runt 9 miljoner och då börjar det även synas på sista raden för aktieägarna. Men det är svårt att veta hur snabbt det går att öka importen och om det finns flaskhalsar som begränsar tillväxttakten.

    Den andra ljuspunkten är att man hoppas kunna upp till tredubbla produktionen i de öppna dammodlingarna. Om förhoppningarna även förverkligas kan det få ganska stor effekt på vinsterna och för min del är det nog detta som var den stora ljuspunkten i rapporten.

    Jag tror absolut att det är köpläge för lite längre sikt, något år.
    Däremot är det knappast köpläge på någon månads sikt, jag ser ingen riktigt bra trigger på 3 månaders sikt. Den mer våghalsige skulle kanske kunna gå ur aktien och satsa på något annat och gå in igen under senvintern till förmodligen ungefär samma kurs. Själv är jag mer försiktig och ligger kvar men ökar inte. När man har varit aktieägare i så många år kan man nog ge sig fan på att aktiekursen sticker om man skulle sälja av och komma tillbaka om någon månad. Jag tror fortsatt på att detta kommer att bli en strålande investering men det börjar onekligen bli segt att hela tiden flytta tidpunkten längre fram i framtiden. Men jag kommer att hålla ut och jag hoppas att fler av långliggarna orka göra det. Vi får hoppas få att 2016 blir året då det vänder upp på allvar för 2015 blir ytterligare ett bortkastat år för aktiekursen.

    Det är tveksamt om jag återkommer med fler inlägg i år så jag vill redan nu ta tillfället i akt och önska er andra ett Gott Nytt år!

  6. Kristoffer skriver:

    Nu kommer nog vändningen för siaf är upp på imponerande 401 000 aktier tradade idag nu är nog de flesta kortisar borta så borde gå upp över 9 strecket igen

  7. Emilez skriver:

    Vi får hoppas det Kristoffer :-)

    Det ryktas för övrigt att Pareto rekkar SIAF till sina kunder via SEB.

  8. Strindberg skriver:

    Jag har frågat om noteringarna och både aquaculture och holdingbolaget ska noteras i Oslo. Rimligen borde väl holdingbolaget hinna först och det är väl ingen vågad gissning att det kommer att bli rusning efter aktier i holdingbolaget när det blir klart med utdelning av aktier i aquaculture.

    Man får nog ta sig en ordentlig funderare på om man sen inte ska sälja alla aktier i holdingbolaget och peta in allt i aquaculture. Rimligen borde kurspotentialen vara bra mycket högre där än för sorgebarnet SJAP och annat som finns kvar i holdingbolaget.

    Jag vidhåller dock min åsikt att man enbart skulle ha noterat holdingbolaget.
    Det är viktigt för värderingen och även för intresset från institutioner att det blir ett så stort bolag som möjligt. Det känns en aning poänglöst att notera ett bolag där man har som plan att på olika sätt avyttra större delen av verksamheten.

Lämna en kommentar