SIAF Q4-rapport ute

SIAF Q4-rapport är nu släppt. Har inte hunnit läsa än.

Pressrelease.

Rapport som pdf.

Det mest positiva som framgår är nog detta, återstår att se om dem lyckas leverera:

 • Using funds from investees, SIAF anticipates being able to pay an additional cash dividend at the SIAF corporation level to its shareholders sometime in 2018, with the intent of increasing its dividend payment as the investees develop and provide stronger dividends to the Company.
 • More details regarding distribution of a possible cash dividend in 2018 will be made available in the Company’s Q1 2018 report due in May, allowing the Board additional time to assess both the amount and timing of the dividend based on current activity, still underway.

Etiketter:

30 kommentarer till “SIAF Q4-rapport ute”

 1. Fredrik skriver:

  Någon insatt som kan summera lite vad som pressat kursen nedåt?
  Och vad som ligger framför oss som triggers?

 2. A.S skriver:

  Vid en första anblick ytterligare en katastrofrapport och visst resultatet är inte vackert. Men jag tycker att det börjar se riktigt intressant ut. Även om det blev dyrt så är det skönt att läget inom SJAP nu tycks vara under kontroll.
  Det pågår flera intressanta intiativ. Vet inte riktigt vad man ska tycka om att det blir kontantutdelning senare i år. Pengarna hade säkert behövts i verksamheten, men det kommer att vara välgörande för aktiekursen och även för oss tappra aktieägare att få in en liten, med betoning på liten, slant i depån.
  Undrar hur mycket kapital man behöver för importverksamheten i Tri Way? Man talar om en försäljning på 300 – 500 miljoner dollar. Jag skulle kunna tänka mig att vinstmarginalen är runt 10%. Ett p/e-tal på 15 och den delen skulle ha ett värde på 450 – 750 miljoner dollar vid börsnoteringen. Lägg till aqua-delen och våra aktier i Tri Way kan bli riktigt värdefulla. Men tyvärr lär det nog krävas åtskilliga 10-tals miljoner för att få riktig snurr på den verksamheten. Den stora och egentligen den enda triggern värd namnet är om man lyckas få lån eller inte. Det är omöjligt för en utomstående att ha en säker åsikt om huruvida man får ett lån eller inte. Jag förstår för övrigt inte varför man ska ha så mycket som 100 miljoner dollar. Om man hade nöjt sig med hälften borde rimligen chansen vara större att man får lånet.
  Även om det ser mörkt ut har jag inte gett upp. Risken är extremt hög i dagsläget men får man lånet så blir läget ett helt annorlunda. Jag köper själv inga fler aktier nu, men jag försöker spara ihop en del kapital som jag har redo att gå in med om man får lånet. Kursen stiger väl kanske 200% direkt om man får lånet, men det är ändå en väldigt attraktiv nivå att gå in på med tanke på att sannolikheten för succé då är oerhört mycket större samtidigt som risken är en bråkdel av dagens.

 3. A.S skriver:

  Note from Garrett D’Allessandro

  Thanks for being opened minded. Like you said the market sets the price. You are also one of the smart investors here and recognize that selling by others indiscriminately would attract long term shareholders to buying more.
  Let’s hope the company achieves the objectives we fundamentally agree. Financing. Dividends. Prudent cash management. I believe managment has all these interests aligned with all shareholders and are under enormous pressure to secure these outcomes and are working hard on our behalf. My note will not cause unfair dilution the company intends to pay part off and issue reasonable shares at a fair prices to pay off the rest. At this time the note is outstanding and that means the company is productivity using the 4 million in cash.

  https://www.facebook.com/Sino-Agro-Food-Inc-Airline-Investors-754862887937053/

 4. Emilez skriver:

  Tja läget känns lite ovisst som vanligt. Noten till Garrett är ju en stor risk och även om han säger att han inte kommer späda ut enormt så blir det säkert en viss utspädning ändå. Vi andra aktieägare är beroende av Garretts välvilja.

  I övrigt är det väl finansiering det hänger på som vanligt om dem ska få rätsida på saker och ting.

 5. Fredrik skriver:

  Ok, tack för svar:) får vi hålla fortsatt tummarna för att lån kommer och ingen mer utspädning av aktier.

 6. Fredrik skriver:

  Inom hur lång tid borde lånet komma innan man bör utesluta det?

 7. Emilez skriver:

  Svårt att säga. Känns som hyfsad sannolikhet att det kommer inom tre månader. Kan väl ta sex månader också för den delen. Sen är det givetvis en risk att det inte blir av alls.

  Tri-Way verkar väl gå hyggligt vilket kan tala för att chanserna till positivt utfall ökar.

 8. Emilez skriver:

  Personligen gillar jag att Tri-Way ska satsa på import-verksamhet av frusen mat. Handelsverksamheten har alltid gått bra för SIAF och det är något som går att köra igång relativt snabbt.

  “Tri-way has applied for a series of short-term conventional bank loans to provide the necessary seed-capital to assist the Trade Division business get underway”.

  Huvudanledningen till att man gör detta är att komma upp i minimikravet på $500 miljoner i omsättning för att få en senior listning på Hongkongbörsen. Det vill säga, tydligen siktar dem på nån finare börs i HongKong.

  Tydligen siktar dem på pre-IPO och IPO också så förutom lånet så blir det två kassainjektioner till för Tri-Way. Detta ser jag som positivt, både för Tri-Ways skull men också för SIAFs skull eftersom Capital Award kommer få ta del av alla dem där pengarna.

  Jag har för mig att målet för förhandlingarna med bankerna har varit ett paket där lån, pre-IPO och listning och därmed IPO har ingått.

  Skulle det paketet gå igenom skulle det nog få en enormt positiv påverkan på kursen och då behöver vi inte längre vara oroliga för den nya noten som är utskriven till Garrett eftersom aktiekursen då kommer vara tillräckligt hög för att det inte noten ska vara nån jättestor risk längre.

 9. A.S skriver:

  Jag läste om rapporten igår och jag börjar bli rätt optimistisk om framtiden. Jag tror att vi har passerat det värsta och att det nu blir successivt bättre för varje kvartal. Det stora orosmålet är som tidigare det stora lånet. Det är svårt att veta vad det är som dröjer. Med tanke på att det är 5 banker inblandade så är det inga stora pengar för varje bank. Dröjsmålet får en också att bli väldigt konfundersam om möjligheten att få lån till att bygga upp en tradingverksamhet. Det rör sig förvisso om kortsiktiga lån och risken är förmodligen lägre för banken med trading men om man ska hinna bygga upp en stor tradingverksamhet inför en notering i slutet av 2020 så går det inte om det tar 1,5-2 år för att få lånet. Det fanns ett exempel i rapporten om att det krävs 40 miljoner för att omsätta 120 miljoner.
  Men Hong Kong är mer finansiellt utvecklat så det kanske går att snurra pengarna fortare genom att belåna kundfordringar och liknande.

  Det finns stora och mycket intressanta planer inom aquaculture men alla större saker ligger på is i väntan på finansiering. Men finns det en plan B? Hur länge ska man vänta på ett eventuellt lån? Tri Way generade en vinst på närmare 33 miljoner dollar (Siafs andel var 12) förra året så det borde gå att betala 10 miljoner i förskott för att få igång bygget enligt det erbjudande som åtminstone fanns förra året. Med tanke på att de stora och kostsamma utbyggnaderna ligger på is så torde Tri Way samla pengar på hög, undrar vad man gör med dessa? Man borde väl kunna ta en del och satsa i tradingen så att man kommer igång.

  Man har nog vara väldigt säkra på att snabbt få finansiering och det är därför som har avsatt så många aqua-tankar för forskning och olika testverksamheter. Annars hade det nog varit bättre att fylla samtliga tankar med fisk för att maximera kassaflödet och lägga testverksamhet på hyllan till man har bättre ekonomi.

  I nästa rapport som kommer senast om 30 dagar skulle vi få information om en kontantutdelning senare i år. Undrar vilken verksamhet som ska bidra med dessa pengar. Om man ska ge en utdelning på 10 cent (den bör väl hamna åtminstone i de trakterna om det ska vara meningsfullt) så kommer den att kosta runt 3 miljoner (aktier utgivna som säkerhet erhåller ingen utdelning).

  Man siktar även på att dela ut hela eller delar av aktierna i Tri Way senast i september. Men den utdelningen verkar inte kunna bli av förrän man erhåller jättelånet. I den bästa av världar erhåller man lånet vilken dag som helst och då är vår lycka gjord. Värdet på den nya tradingverksamheten om den når en omsättning på 500 miljoner borde kunna motsvara bortfallet av SJAP så kanske finns det fortfarande en möjlighet att nå de astronomiska värden som många hoppades på för något år sedan. Utan lånet ser framtiden betydligt dystrare ut, men hur dyster är den? Jag ogillar starkt att man tycks ha målat in sig i ett hörn och får man inte lånet är man illa ute. Jag vill köpa många fler aktier om man får lånet men inga om lånet uteblir. Jag har blivit så besviken många gånger genom åren så jag vågar inte tro på något lån innan vi ser ett pm. Jag ska dock fortsätta att samla på mig lite kapital att ha i beredskap om lånet beviljas och då köpa aktier. Jag tvivlar på att marknaden kommer att uppvärdera aktien så mycket som betydelsen av ett lån innebär så man hinner köpa fler aktier till ett bra pris i förhållande till risken. Jag betalar hellre flera hundra procent högre än aktuell aktiekurs med beviljat lån än utan. Betydelsen av ett lån kommer att bli enorm. Det är inte bara ute som det blir ljusare. Jag är försiktigt optimist om att även vi aktieägare går mot ljusare tider.

 10. Nakkikone skriver:

  (Förlåt, jag skriver på engelska…en finnjävel.)

  Q4 was clearly a cleaning period. If you read the 20F report closely, in addition to QZH writedown SIAF also withdrew its small 5% stake of a local bank/credit business. CAPEX intensive construction truly is curtailed. Nice.

  Instead, two “future SFJV” deposits required almost $20 million more in 2017. Especially, wonder how much more SIAF need to invest in Fish farm 2 (+$11 million invested y-o-y!), which wasn’t incorporated to Triway. I’ve been following SIAF for a while, but the FF2 is kinda black box to me. Money clearly goes in, but what is the output? How long this “temporary deposit” will prevail? Is CA involved? Many questions.

  Back to track. If no more investments are done and SIAF is able to pay down note fees, free cash flow may enable paying dividends. (Or buying back stocks, which I’d prefer more. We’ve enough dilution already. Maybe 50/50 approach would work.) However, I wouldn’t hold my breath it will happen 2018.

  Cash situation is quite dire and past performance shows surprises tend to consume cash. Operational performance is a big question. Does it generate or consume cash? SJAP, I’m talking about you, bad boy. If dividends means more toxic loans, there’s no idea to pay 20 cents to get 10 back (minus taxes).

  Without Triway SIAF is worthless. CA currenty acts as a bank to Triway. IF Triway gets the CAPEX funding issue solved, ~$50 million receivables down payment give SIAF a nice cash flow and the dividend chances are multiplied by ten. In my books, it’s all about Triway right now and hold SIAF shareholders balls tightly. Currently I’d consider the dividend another dangling carrot to keep shareholders waiting for the next quarter or two. An old hockey phrase, there’s always another season.

  Frozen food importing business requires cash as well as constructing aquaculture buildings. I’m not convinced paying back CA receivables is a top priority, if chances are to expand some business more and more. I’m glad if I’m proven wrong.

  Emilez, keep up the good work. Tusen tack!

 11. Emilez skriver:

  Thank you Nakkikone, didn’t know that SIAF had a 5% stake of a local bank/credit business :-)

  Let’s hope for the best, it is always tricky with SIAF.

 12. A.S skriver:

  On October 29, 2014, the Company invested in Huangyuan County Rural Credit Union (“RCU”), Huangyuan County, Xining City, Qinghai
  Province, the P.R.C. RCU is engaged in the financing and crediting business to agricultural projects for local farmers. The Company has a 5% stake
  in RCU. The Company has no representative on the board of directors to oversee corporate operations. The Company accounts for its long term
  investment at cost. On October 18, 2017, the Company withdrew its equity interest in RCU.

 13. A.S skriver:

  On October 18, 2017, the company disposed its investment in Huangyuan County Rural Credit Union for RMB5,000,000 (approximately $740,521).

  Den affären gör nog varken till eller från. Men det är i alla fall positivt för varje dollar som flyttas från investeringar som inte ger avkastning. Jag kan tänka mig att detta inte var någon investering som gjordes för att tjäna pengar utan att politiska skäl kan ha varit motivet. Det var nog bra för relationen med bönder och lokala makthavare att man var ägare i banken. Nu när man gick ur QZH har man nog inte samma behov av att ha bra relationer. Det är bra att man har eliminerat en potentiell framtida förlustkälla. Rimligen borde det finnas risk för rejäla kreditförluster bland bönder.

 14. Emilez skriver:

  A.S, $740,000 blir ändå en hel del aktier dem slipper printa vid dem här låga aktiekurserna.

  Uppdaterade bloggposten med länk till pressrelease och pdf-rapport.

 15. A.S skriver:

  Jag har full förståelse för de som har hög skatt för utdelningar föredrar återköp av aktier. Men återköp av aktier för någon enstaka miljon skulle inte ha någon effekt. Det är nog troligt att man återköper aktier som hålls för säkerhet innan man gör något köp på marknaden och att man reducerar antalet aktier en aning kommer inte påverka aktiekursen. Det är i och för sig lätt för någon som har sina aktier i en kf att föredra utdelning men även bortsett från detta så tror jag att det krävs regelbundna kontantutdelningar för att bestående lyfta kursen till högre höjder.

  Undrar hur säkra deras kalkyler är för aquaculture. Det är en aning oroväckande att läsa att det ska byggas nya stora fiskeodlingar runt om i världen. Rimligen bör det påverka prisnivån när utbudet ökar. Det är verkligen synd att det inte hände något med det stora utländska intresset. En eller ett par kontrakt hade gett bra effekt på aktiekursen och förmodligen gett ett bra kassaflöde utan att det hade krävts några större kapitalinsatser.
  Man är över lag dåliga på förklara när man byter strategi. Det är ju åtskilligt genom åren som aldrig inträffade utan att man som aktieägare har fått en bra förklaring.

 16. koffe skriver:

  Sino Agro Food Q4 telefonkonferans imorgon live via denna stream klockan 16.00

  https://tv.streamfabriken.com/sino-agro-food-fy-2017

  Hoppas vi kan få fram viktiktig information om framtiden i bolaget.

  Mvh
  Koffe

 17. Emilez skriver:

  Jepp hoppas det, även om mina förväntningar är begränsade. Tack för infon i alla fall, hörde det först från dig att det är konferenssamtal imorgon.

 18. Emilez skriver:

  Det är inte konferenssamtal imorgon, det var bara ett gammalt reserverat datum som Financial Hearings glömt att ta bort. Det kommer en pressrelease senare med det korrekta datumet enligt SIAF IR.

 19. koffe skriver:

  tack för infon Emilez hoppas dem går ut med datum snart:)

 20. koffe skriver:

  Vilket skit bolag siaf är finns ny 37,1 miljoner aktier nästan 10 miljoner nytryckta aktier på mindre än 1 år.

 21. Fredrik skriver:

  Kan antalet aktier bli mindre igen, i så fall till vad?

 22. Anders B. skriver:

  Siaf har vart uselt detta år hoppas vi kan få några bra tryffera vid q1 Sonny kommer i slutet av denna månad. Och att dem slutar trycka nya aktier
  Mvh
  Anders

 23. Anders B. skriver:

  ”Nyheter vid q1”

 24. Daniel skriver:

  Varför denna tröstlösa ”rascirkus”? Förstår att kursen tar stryk av ett ljummet resultat och av att det trycks nya aktier i lika snabb takt som kursen rasar, men vad mer ligger bakom? Har ju tidigare, i flera år, varit snack om utdelning, men det känns lika avlägset som att man någon gång får tillbaka 20 % av insatsen i bolaget. Förr kunde man läsa om bolaget på Jordanfonden, men sedan länge har de gett upp och skriver bara en kort notis om att kursen gått upp, de få dagar det nu händer..

 25. A.S skriver:

  Jag tycker att rapporten för q1 var otroligt bra med tanke på omständigheterna och hur låga förväntningarna var efter det tråkiga bokslutet.

  Jag tror att vi har sett botten nu. Om vi skulle få dessa jävla lån någon gång så kan det bli otroligt kul att vara aktieägare igen. Det finns onekligen flera intressanta möjligheter som ligger i träda i väntan på finansiering.
  Man skulle önska att det fanns en plan B värd namnet. Jag tycker att man för att bra tag sedan borde ha skrivit kontrakt med den byggaren som ville ha 10 miljoner i förskott för att starta bygget. Då hade aktiekursen sannolikt varit mångdubbelt högre än idag. Om man skulle få jättelånet kan man väl börja bygga AF6 osv.

  Undrar hur länge det kan tänkas ta att få kortsiktiga lån för att få igång tradingverksamheten.

  Jag undrar även vad det hände med det stora utländska intresset för bolagets teknik. Det borde ha kunnat ge bra kassaflöde och binda lite eget kapital om man fick ett par kontrakt.

  Jag förstår verkligen inte vitsen med att någon storägare skulle stämpla om sina stamaktier till preferensaktier. Om ägaren är långsiktig skulle aldrig dessa aktier komma ut på marknaden och den som värderar aktien tar självfallet med alla preferensaktier, konvertibler etc när man gör sin analys.

  Det kommer bli riktigt spännande att lyssna på telefonkonferensen på tisdag.
  Hoppas bara att man inte slösar bort större delen av tiden och snackar om alla siffror för både bokslut och q1 som man själv kan läsa i rapporterna om man vill.

 26. Emilez skriver:

  A.S, håller med om att Q1 var bra. Bara ett par dagar kvar till konferenssamtalet.

 27. rico skriver:

  Riktigt bra q1 men hade vi inte haft denna utspädning så hade kursen vart riktig bra nu om dem håller utdelningen som dem kommit ut med

 28. rico skriver:

  Får hoppas att vi kan få fram bra info på konferenssamtalet kanske om utdelningar varje kvartal

 29. Anders B. skriver:

  Håller med om att q1 var bra. Om siaf håller sin lovade utdelning och slutar med utspädning av aktien med nya aktier på otroligt låg kurs. Då kommer vi alla siafare bli rikligt belönade. Men det är mycket som behöver styras upp innan vi är på rätt spår. Ser framemot q2 och att triway får de lån som krävs för att komma i gång med utvecklingen av megafarmen.
  Jag själv kommer inte köpa några mer aktier i siaf förrän detta bolag blir stabilare
  Mvh
  Anders

 30. koffe skriver:

  Håller med bra q1 trots allt speciellt udelningen. Utspädningen måste stoppas siaf kan inte trycka nya aktier för löpande utgifter de måste se till att ha kapital för detta, så kommer siaf att bli en bra investering till slut.

Lämna en kommentar