Har varit bortrest en vecka och kom hem sent igår eftersom tåget var inställt på grund av terrorattacken i Stockholm. Hur som helst så har SIAF haft sitt konferenssamtal och det var en del intressanta mumsbitar som släpptes verkar det som.
Du kan lyssna på konferenssamtalet här. Jag har inte hunnnit lyssna själv än. Det finns även en textversion av konferenssamtalet men den är antagligen automatgenererad och innehåller antagligen en del fel, Strindberg la ut pdf-version här.
Stringberg skrev nyligen en omfattande och intressant kommentar i kommentarsfältet till förra blogginlägget, rekommenderas.
Några saker jag snappat upp från andras kommentarer, fråmst från Strindbergs kommentar, och att kollat igenom slidesen från presentationen.
- I maj bestäms datum för när Triway-aktier ska delas ut till aktieägarna, om allt går som tänkt.
- Inga licensavgifter från Triway förrän om 3-4 år eftersom upplägget av avknoppningen var så.
- Banken DBS håller i pre-IPO och IPO.
- Lät som dem hade goda förhoppningar om att få in pre-IPO-kapital med start i sommar.
- IPO av SJAP försenad p.g.a. att de satsar på bättre lista.
- Starkt stöd för SJAP från den lokala regeringen både vad gäller listning och verksamhet.
Etiketter: Sino Agro Food
Jag har pratat med en person som har bra insyn i Asiens banker och DBS Bank är en tung spelare och har utan tvekan kapacitet för uppdraget.
Jag kan tillägga att “Inga licensavgifter från Triway förrän om 3-4 år eftersom upplägget av avknoppningen var så” är min egen tolkning. Siaf får licensavgifter först från AF6 och det bör rimligen ta minst 3-4 år innan den kan bli klar.
Man får dock mindre licensintäkter från utomhusdammarna men jag har inte räknat på hur stora belopp det kan röra sig om.
Kopierat från https://m.facebook.com/Sino-Agro-Food-Inc-Airline-Investors-754862887937053/
DBS
Asia’s Safest, Asia’s Best
“World’s Best Digital Bank” by Euromoney.
The bank has also been recognised for its leadership in the region, having been conferred “Asia’s Best Bank”
by The Banker and Euromoney, and “Asian Bank of the Year” by IFR Asia. The bank has also been named
“Safest Bank in Asia” by Global Finance for eight consecutive years from 2009 to 2016.
Har nu lyssnat på konferenssamtalet på morgonen. Fick en positiv känsla. I Triway vill dem inte stöta på samma problem som med SIAF och därför vill dem ta in allt kapital dem behöver nu innan IPOn. Dem satsar på att bygga ut snabbt vilket dem kan med hjälp av pre-IPO-pengarna.
Det lät som att buy backs och liknande kunde bli aktuellt efter att pre-IPOn var klar. Men inget konkret sades, liknande saker har ju hörts innan.
Hur som helst lät det som att SIAF inte kommer vara lika tyngda av capex framöver som dem varit historiskt. Det var i stort sett bara SJAP som kommer behöva en del men det lät inte så farligt på Dan i alla fall.
Tony inspirerade mig lite grann när han pratade. Känns som att SIAF är av den storleken att dem kan bedriva forskningsverksamhet i betydelsefull skala. Det har dem ju visserligen redan gjort under ett antal år men möjligheterna blir bättre och bättre känns det som. Forskning tror jag är viktigt inför framtiden, det är det som kan göra att Triway/SIAF är att räkna med i långa loppet.
På det hela taget står nog SIAF inför en ljus framtid tycker jag.
Jag har funderat lite på varför det är så bråttom med att avskilja rätten till utdelning i Tri Way. Det är väl rimligt att anta att en notering i Hong Kong tidigast kan ske om ett år och ingen vill egentligen ha ett stort kapital bundet i en tillgång som inte går att komma ur på ett bra tag. Det enda anledningen som jag kan komma på är att öka sannolikheten för att pre-IPO lyckas. Hälften av Siafs aktier i Tri Way ska delas ut till aktieägarna så den investerare som vill ha ett direkt ägande i Tri Way tvingas göra det via pre-IPO. Förvisso kan de få ett indirekt ägande via Siaf, men hälften av bolagets aktier är ju borta och även om aktiekursen blir lägre är nog den vägen mindre attraktiv.
Från Solomons inledande anförande på telefonkonferensen:
“During the month of May 2017 we intend to announce the amount and
X-date of the Tri-way share dividend, once we receive approval from the aforementioned
regulators, aiming to finalize their distribution within Q2 2017 by providing book entry of
allocated shares to beneficial shareholders of record”.
“DBS (Development Bank of Singapore) Hong Kong, has been provided a pre-IPO mandate
by Tri-way, and the team has been working closely with them over the last few months in
preparing the action plan for road shows scheduled to begin next month, May 2017.
Simultaneously, we have been engaging with other international banks, security firms and
international funds on this subject, having garnered encouraging feedback from some
potential initial investors, indicating that we may begin securing initial private placement
funding by July 2017″.
X-datum för Tri Way lär således äga rum innan potentiella investerare har hunnit sätta sig in i bolaget och även fatta beslut om investering så vägen att gå via Siaf blir mindre attraktiv. Som jag ser det måste det vara ett samband mellan dessa två händelser, annars hade det varit betydligt naturligare att ha X-datum när bolagets ansökan om notering hade blivit godkänd av börsen i Hong Kong.
Det är pre-IPO som är det stora hotet i mina ögonen. Vad gör man om den misslyckas? Jag är orolig för att man då kraftigt sänker teckningskursen i pre-IPO. Men jag hoppas verkligen att man i ett sådant läge besinnar sig och växer vidare av egen kraft. Nu när Tri Way är ett eget självständigt bolag och Siaf bara är en av flera ägare kan inte Solomon flytta kassan och börja investera i restauranger och liknande som har skett förr i tiden. Om man räknar lite så bör Tri Ways eget kassaflöde räcka till att fortsätta i mycket bra takt. Jag frågade Erik Ahl för några veckor sedan och han trodde att bolaget klarar av att finansiera den tredje byggnaden i AF4 med eget kassaflöde.
Solomon sa under telefonkonferensen att “TriWay’s net income is estimate to average around 34% over the next three years. De räknar med att sälja åtminstone 18 500 ton i år och räknar man med ett försäljningspris på 10 (i kalkylen för Tri Way som de presenterade i Q3- rapporten räknar man med ca 10,5/kg) så skulle man nå en nettovinst 62,9 miljoner.
En modul som producerar 10 000 – 12 000/år kostar 40 miljoner enligt pressmeddelande från 21 april-16
http://sinoagrofood.investorroom.com/news-releases?item=182
Enligt ovan nämnda pressmeddelande, och det bekräftades även under fredagens telefonkonferens, att man har ett erbjudande om en finansieringslösning med en byggare. Byggaren färdigställer AF5 (5 moduler) under 3,5 år mot en upp front betalning på 10 miljoner och där resten betalas allt eftersom modulerna kommer i produktionen.
Haken är att byggaren färdigställer en modul i taget och att det tar uppåt 3,5 år. Solomon vill göra det på 2 år och därför krävs det 150 miljoner i pre-IPO, men jag förstår inte vad de ska med ytterligare 250 miljoner vid IPO. Tri Way blir snabbt kraftigt överkapitaliserat och även om man fortsätter expansionen bör rimligen kassaflödet klara det flera gånger om.
Hur som helst så bör Tri Way klara sig skapligt även om pre-IPO misslyckas. Det egna kassaflödet när AF4 blir klar senare i år räcker till för att finansiera bygget av en modul och även betala byggaren så att han kan komma igång och då bör man kunna öka produktionskapaciteten med 20 000 -25 000 ton på ett år och sedan öka varje år i takt med det ökande kassaflödet. Så även i ett worst case scenario med en flopp för pre-IPO går det att fortsätta framåt i bra takt.
Man satsar hårt på att lyckas med pre-IPO och sedermera börsnotering och i och med att man delar ut Tri Way så har man målat in sig i ett hörn. Man måste notera Tri Way. När väl aktierna är utdelade går det så går det inte att dra tillbaka aktierna igen om det spricker med Hong Kong. Det är oerhört bra för aktieägarna att Solomon känner denna press. Den som köper Siaf den närmaste tiden ska vara medveten om det inte under många månader kommer att gå att handla med de utdelade aktierna i Tri Way och att det är rimligt att anta att kursen i Siaf kommer att sjunka en hel del när aktien handlas utan rätt till utdelning i Tri Way. Men skulle man få in kapital till bra värdering i pre-IPO tror jag att tappet blir kortvarigt.
Det kommer att bli ett oerhört spännande år för oss aktieägare. Jag gillar att allt ställs på sin spets. Man är tvungen att ordna en notering för Tri Way. Det går inte att helt plötsligt ändra inriktning och sikta på en annan börs och försena processen med år, så som man gjort så många gånger när gäller Siafs egen notering.
Jag ser gärna en kurs på 120 NOK innan X-datum som sedan sjunker till kanske 70-80 NOK efter och håller sig där stabilt. Men jag tror vi kommer se en stabil uppvärdering kommande månader.
Den här aktien kan stiga 200% på en dag vid rätt nyhet. Det är klart att det kommer finnas vissa teknikaliteter kring utdelningen, detta måste man räkna med när man investerar i utländska bolag.
Momentum just nu är mycket positiv, tror att många gamla aktieägare kommer att öka, få aktier kommer att vara till försäljning och nya investerare kommer att vilja ta plats. Dagens värdering på bolaget och aktien är väldigt lågt hur man vänder och vrider på det.
Risker finns med allt, även att investera i HM!
Om x-datum är redan under q2 (senast sista juni) så har jag svårt att se att vi skulle kunna nå över hundralappen tills dess. Jag kan inte se att någon stor trigger de närmaste 2½ månaderna som skulle få aktien att tokrusa.
I och med att SJAPs notering rimligen sker efter Tri Way borde nästa trigger vara att om man får in kapital till bra värdering i pre-IPO men det tror jag inte hinner bli klart innan x-datum. Men när x-datum presenteras så borde aktien kunna klättra en del. Jag är ganska säker på att jag inte är ensam om att vilja köpa ytterligare aktier före x-datum. Tyvärr har jag inte pengar för särskilt många.
Mig veterligen brukar det inte vara någon större skillnad mellan svenska och utländska bolag när det gäller utdelning. Jag kan inte påminna mig om en liknande utdelning där utdelning sker av en stor del av värdet i bolaget långt innan en notering är klar. Marknaden brukar hata att sitta med tillgångar som inte går att sälja.
Det är pre-IPO som jag är orolig och nervös för. Om den går bra är mer än hälften vunnet.
Vad gäller utdelning på kapitalförsäkring på utländska tillgångar tillkommer det väl en källskatt som dras av när du avyttrar aktierna men som du sedan får tillbaka efter något år. Vet hur som helst att det är bäst att ha utländska tillgångar på KF av den anledningen. Hur det blir med TRW aktierna är nog bäst att diskutera detta med någon från den bank där man har sitt konto.
Vad gäller aktiepriset så delar vi nog lite olika uppfattning. I mina ögon är det mycket lovande att man kan köpa in sig i ett bolag nu, hålla det ett tag och få en utdelning nästan lika stor (om inte större) i korrelation till hur mycket man investerade, och detta några månader efter den initiala investeringen. Ser det egentligen som att man investerar i en bostad under produktion. När den väl kommer ut på marknaden är den mycket högre värderad. Det är väl också hela logiken med att investera i pre-IPOn då man får ett mer rabatterat pris. Däremot skulle det vara mycket märkligt om priset på aktien håller sig på nuvarande nivåer medan pre-IPO priset blir högre. Att aktiekursen nyligen snuddat 10 års lägsta, och står nära ATL har sina förklaringar. En av de är inte den finansiella prestationen.
Marknaden har fortfarande låg trovärdighet för företaget. Flera större småsparare valde att gå ut innan konferensen, då de var oroliga att inget matnyttigt skulle utlysas. Att man nu kan säga vilken bank och även uppger datum är väldigt positivt. Jag tycket också det är väldigt positivt att de har fått upp farten på hela processen och att den genomförs så snabbt som möjligt. Jag tror att företaget valde att skjuta upp lite på denna CC just för att kunna meddela dessa nyheter, då de förmodligen hade möte med banken förra veckan.
Därför ser jag fredagens information som den första triggern. Tycker verkligen att bolaget nu satsar på att försöka vara mer tydliga, kommunicera med aktieägarna och välja rätt strategi. Det är väl lite poängen med carve-outen också, och inte bara att låsa upp kapital/värde.
Så vad är det i mina ögon som företaget behöver göra för att aktiekursen ska ta en resa norrut. Tyvärr tror jag inte längre på en kvartalsrapport som visar 300% vinst har effekt. Utan företaget behöver bevisa en gång för alla att allt är legit, och att de inte trixar med räkenskaperna. Detta är en av de stora “Goodwill” effekterna man kommer att få på aktiekursen så fort Tri Way processen är igång på allvar.
Om det hade varit en kontantutdelning hade det varit källskatt i kf, men det bör inte vara någon när det är aktier. Vi var många som hade preferensaktier från Siaf och dessa blev det ingen skatt för när de löstes in. Vi fick dessa aktier för att bolaget för att bolaget inte hade möjlighet att ge kontantutdelning. Dessa aktier löstes sedan in något år senare.
För de som har sina aktier i vanliga depåer bör det inte heller bli någon källskatt. När det gäller liknande transaktioner i stora bolag brukar Skatteverket komma med rekommendationer på hur man ska göra. Man ska fördela hur stor del av sin anskaffningskostnad som gäller moderbolaget respektive det utdelade bolaget. När det gäller Siaf kommer garanterat inga rekommendationer och då bör man när man säljer Tri Way ange 0 som anskaffningskostnad.
Hela Siafs börsvärde är drygt 80 miljoner. Siafs bokförda värde av innehavet i Tri Way är 50% högre. Våra aktier i Tri Way hade vid årsskiftet ett bokfört värde på 3,41. De som går in i pre-Ipo ska betala runt det dubbla bokförda värdet och rimligen får de betala runt 7 dollar per aktie. Det som jag och många andra är skeptiska till är om det finns placerare som är villiga att betala 7 dollar för något när man kan köpa Siaf för 3,70 och då erhålla kanske 0,9 aktier i Tri Way + att Siaf äger lika många samt allt annat som Siaf äger. Spontant tycker jag att man är ett riktigt stolpskott om man väljer att satsa i pre-IPO istället för att köpa aktier direkt i Siaf istället. Det blir oerhört mycket dyrare att välja vägen över pre-IPO. Det återstår att se om några sådana stolpskott finns. Det är detta som jag är orolig för och vad som sker om det inte kommer in så mycket kapital i pre-IPO. Chansen ökar i alla fall när x-datum för utdelning verkar bli före det att kapital kommer in från pre-IPO. De måste delta i pre-IPO om de ska få några aktier i Tri Way.
Ovanstående är även anledningen till att jag ser en lyckosam pre-IPO som en mycket stor trigger. Om det finns stora placerare som är beredda att betala så mycket för Tri Way bör även Siaf att öka kraftigt i värde när de gör det.
Själva IPO (börsnoteringen) är tänkt att ske till ungefär den dubbla kursen mot vad de betalar i pre-IPO eller runt 4-5 gånger mer än vad våra aktier är bokförda till och då hamnar man på kanske runt 14 dollar. Tanken är att det ska motsvara ett p/e-tal 12-16.
Jag skulle gissa på att man får 8 eller 9 aktier i Tri Way för varje 10-tal aktier som man äger i Siaf.
Till detta ska man lägga till SJAP som jag tror kan få ett mycket stort värde nu när verksamheten kommer att bli mycket större i och med det utökade stödet och samarbetet med lokala myndigheter.
Ok, tack för att du klargör detta.
Jag tror inte att det blir en effektiv transaktion. Delvis finns det inte tillräckligt med aktier på den öppna marknaden för att det ska kunna ske, sedan skulle den potentiella investeraren ta stora risker genom att priset plötsligt blir skyhögt på aktien och denne får ett snittpris som är långt över 7 dollar. Hade SIAF varit mer rättvist värderat samt att volymerna varit högre hade det kanske varit lättare att genomföra transaktionen på detta vis. Många företag/investerare kan dessutom inte handla på OTC eller Merkur.
Att köpa in sig i pre-IPOn kommer förmodligen vara en tillräcklig stor rabatt när man tar hänsyn till vilket P/E tal Tri Way sedan kommer att kunna noteras på HK börsen. Potentiella investerar i pre-IPOn kommer således att göra en mycket bra investering.
“Jag skulle gissa på att man får 8 eller 9 aktier i Tri Way för varje 10-tal aktier som man äger i Siaf.” hur räknar du fram detta?
Siaf äger 36,6 miljoner aktier i Tri Way. Hälften är tänkt att delas ut vilket blir 18,3 miljoner. Det finns väl runt 22 miljoner aktier i Siaf. Jag har inte exakta antalet aktier i Siaf, en del som utgivna som säkerhet för lån ska räknas bort för de aktierna kommer att makuleras när lånen är återbetalda.
18,3/22=0,83 Då bör man få 8 eller 9 aktier för varje 10-tal som man äger. Förhoppningsvis gör man det enkelt för sig och delar ut aningen fler aktier så att man kan få 1 Tri Way för varje Siaf.
((99,990,000*0.366)/2)/22
Det är ju helt sjukt. Så om jag förstår dig rätt, om du nu äger 10 000 aktier får du 10 000 aktier i TRW som du sedan kan avyttra för 20 < dollare på HK börsen?
Du bör i alla fall få någonstans mellan 8000 och 10 000 aktier i Tri Way om du äger 10 000 Siaf. Glöm inte bort att du även kommer att äga ungefär lika många aktier indirekt via ditt innehav i Siaf.
Det är inte orimligt att du kan få 20 dollar eller ännu mer om/när aktien noteras i Hong Kong. Men det är viktigt att de får in kapital i pre-IPO så att de kan öka takten i utbyggnaden.
Tri Way kommer 2017 att producera runt 18 500 ton. I exemplet från q3 rapporten räknar man med ett kg-pris på ca 10,50. Solomon sa i fredags att Tri Way de närmaste 3 åren kommer att göra en nettovinst på 34%.
Räknar man med ett kg-pris på 10, en vinstmarginal på 34% och en produktion på 18 500 ton så gör bolaget en nettovinst på 62,9 miljoner eller
nästan 0,63 dollar i vinst per aktie. Sen får du välja ett p/e-tal som du tycker är lämpligt att multiplicera med. Du är ju bra påläst på bolaget så du vet ju att Solomon vill producera oerhört mycket mer än 18 500 ton och när man gör det blir det även hög vinst per aktie och hög aktiekurs. Så det är inte svårt att räkna fram sjukt hög avkastning för oss aktieägare. Men det krävs att man klarar pre-IPO först och det kan kanske bli knepigt även om man låter väldigt säkra under telefonkonferensen.
Vet vi vem som äger resterande 64% av triway idag??
Ok, spännande siffror. Måste vi aktieägare i Siaf betala mer pengar för nya utdelade aktier? Eller får vi aktieägare dem, och endast om vi har Siaf aktier innan pre-ipo?
Fredrik, alla som äger Siaf före det datum som de anger som x-datum kommer att erhålla aktier i utdelning. Det tillkommer inga kostnader för dig.
Enligt telefonkonferensen skulle det komma ett pressmeddelande i maj med datum om de får klartecken från berörda myndigheter.
Tack Strindberg
Ok, och nu handlar det inte lämgre om att få sjap aktier utan Siaf aktier? Innan man får sjap sedan?
Bra nyheter sitter och njuter i solen av att läsa era intressanta inlägg det bådar gott för framtiden
Låter spännande det här
Fredrik, det var meningen att SJAP skulle skicka in sin börsansökan före halvårsskiftet. Men i fredags sa Solomon att man siktar på Shanghai eller Shenzhen. Man kommer även att utöka samarbetet med lokala myndigheter om man får en hel del stöd. Det är ganska typiskt att man ändrar inriktning i sista stund så att allt blir kraftigt försenat. I det här fallet tror jag att det är bra för oss. Genom samarbetet med lokala myndigheter kommer tillväxten och vinsten stiga en hel del. Det lär nog ta mer än 1 år innan SJAP noteras, men man kanske väljer att dela ut aktier långt innan så som man gör med Tri Way, men det kommer ett pressmeddelande om det skulle ske och det lär nog inte vara aktuellt de närmaste månaderna.
Det som nu är aktuellt är att de som äger aktier i Siaf kommer att få aktier i Tri Way. Man har aviserat att det kommer ett pressmeddelande i maj med detaljer om utdelningen. Men man är beroende av att få godkänt från både amerikanska myndigheter och myndigheter i Hong Kong för att kunna göra utdelning. Jag vet inte om beslutet är en ren formalitet eller om det finns risk att myndigheterna börjar krångla.
Det är viktigt att den som är intresserad av att köpa aktien försöker lyssna på telefonkonferenser, läsa rapporter och pressmeddelanden och göra sin egen bedömning av risk och möjlighet. Även om jag och en hel del andra är optimistiska så är det ingen riskfri placering. För en nybörjare kan det kanske låta som en straffspark utan målvakt, men det är det verkligen inte. Man ska inte satsa mer än vad man har råd att förlora.
jag tankar mer vid lönning detta är så nice
kursen på usa börsen är nu 3.978 usd vilket innebär att vi just nu har en kurs på 36,50 nok ser fint inför morgondagen
Frågade Tony Ostrowski lite om AF4:
Answers to your queries in the order they were received:
The main reason tanks are stocked at “only” 40% is because most animals are young jade perch (fingerlings) that are being raised to a larger size, and we must keep space available for them after they grow larger. After they grow, the tanks they are in will not be able to support the increased density, and fish will need to be split into other tanks, thereby increasing the percentage of tanks used. This approach is not our normal protocol that maximizes tank space and yields rapid turnover. We would normally bring in already larger fish into our systems and raise them for only a short duration (2-3 months). The reason why we are building the 700 mu of ponds outdoors is to have our own source of larger fish to implement our normal protocol. We have calculated the cost of raising larger fish from our own ponds is much less than if we bought them from a third party, which is how Aqua 1 & 2 operated in the past. Keep in mind that Aqua 1 & 2 were producing total only about 2,200 MT/yr and sourcing animals was relatively easy. Aqua 4 targets 10,000 MT. Sourcing our own animals makes sense not only from a cost and supply standpoint, but also provides us much better biosecurity, which is always my Number 1 priority. So, what is being done at Aqua 4 right now is an interim solution to some growing pains we are having during this start-up period. Understand too that operations at Aqua 4 are currently hand-to-mouth to simply keep operations going and provide for some movement forward on construction. The generation of cash flow in as many innovative ways as we can is important until more sufficient funds become available (i.e. loan &/or pre-IPO). We intend to sell our excess fingerlings produced from the ponds, bring in some larger fish raised elsewhere in ponds for depuration, and ramp up stocking of freshwater prawn (M. rosenbergii) contingent upon the results of the trials I mention below. Nevertheless, the strategic target is for buildings 1 & 2 to be fully stocked by the end of May; the mix of what species will be stocked will depend upon the results of all that we are doing now.
The above ramp up issue has nothing to do with design of the facilities. Nevertheless, we are learning things about Aqua 4 that we have not come across in Aqua 1 & 2 that may require some changes in fitting and operation of building 3 (and buildings 1 & 2 retroactively). The basic design and theory of APRAS is very valid. APRAS has been tweeked ever since its inception and the system has to be adapted to conditions it is given. I have planned some tests in building 1 to be implemented before the end of this month that will hopefully identify some of the issues suspected, so we can then move to resolve them. We are also considering some minor redesign of building 3 based on some test results we achieved at Aqua 2 using airlift systems, instead of pumps to move water, that would reduce energy costs. This has not yet been decided. We will continually try to tweek the system and operations to reduce costs, while improving performance. That way we do not get complacent.
Stort tack, Erik!
Hej Strindberg, tack för intressant, utförlig samt insiktsfull information om Siaf. Hänger en del på iHub, men bättre stämning här helt klart .
Då det med stor säkerhet inte blir Sjap på Neeq, kommer vi kunna handla på Shanghai börsen via KF på Nordnet/Avanza? Om inte vad kommer vi bli forcerade att göra då. Och borde vi inte ta upp detta med Erik Ahl/NN/Avanza att hitta lösningar på detta?
Det är ju en del skatteeffekter att ta hänsyn till också förstås. Det minsta vi borde kräva av NN/Aza är att ge dem i uppdrag ngt i stil med vad Realdutch skriver på iHub:
“My broker doesn’t allow trading in HK either. But they told me they can sell ana stock anywhere in the world on my behalf. Probably a hefty fee involved as well. So I wouldn’t worry about it”
NJ, SJAP tror jag dröjer ganska länge innan det blir någon notering så problemet med eventuella aktier kan vi återkomma till när det blir aktuellt.
Vi lär få problem redan med aktierna från Tri Way. Varken Avanza eller Nordnet godkänner i dagsläget aktier noterade i Hong Kong i kf/ISK. Däremot tillåter Degiro Hong Kong i sin ISK, se länk https://www.degiro.se/helpcenter/doc/isk/96
I och med att Degiro tillåter Hong Kong bör det i alla fall inte vara lagstiftningen som sätter stopp för Avanza/Nordnet.
Om vi bara tillåts ha aktierna i kf så tror jag att det med både Avanza och Nordnet går att handla per telefon. Det blir förvisso väldigt dyrt med courtage, men jag tror nog att för många svenskar blir det mer aktuellt att börja sälja av för att ta hem vinsten än att börja trada.
Ev, får vi problem redan med utdelningen för man får inte ha onoterade tillgångar i svenska kf. Nu kommer ju de utdelade aktierna finnas kvar hos Siaf och bokas ut till respektive depå senare. Om utbokningen sker när ett noteringsdatum är klart bör det inte vara några problem.
Någon skatt för de utdelade aktierna bör det inte bli varken vid utdelningen eller när vi säljer aktierna i kf. För den som har aktierna i vanlig depå får nog enbart betala skatt vid försäljningen.
Du och andra får mer än gärna ta kontakt med Erik och berörda mäklare.
Ju fler som engagerar sig desto bättre. Men lägg fokus på Tri Way nu så tar vi SJAP när det blir aktuellt.
Tack så långt, jag ska ta kontakt med NN återkopplar därefter.
Slängde iväg ett meddelande till Avanza:
Tack för ditt meddelande!
Aktier som handlas i Hong Kong kan endast ägas inom ett aktie&fondkonto hos oss. Den avknoppade aktien kommer alltså bokas ut från din försäkring till din depå.
Återkom gärna om du har fler funderingar.
Trevlig dag!
Med vänliga hälsningar
xxxx
Avanza
Hej!
Siaf, ett usa-bolag även listat i Norge, ska dela ut aktier i ett dotterbolag till aktieägarna och aktierna kommer ett tag vara olistade. Därefter ska aktierna listas i hong kong hkex. Hur funkar det när man har kf hos er?
Kan man sälja honkongaktierna efteråt?
Det var lite det som jag misstänkte. Men om vi får aktierna strax före noteringen så bör utbokningskursen bli IPO-kursen eller typ avslut första dagen och om så är fallet är det ingen katastrof för då kommer den stora kursuppgången hamna i kapitalförsäkringen och därmed skattefri. Om man sen fortfarande tror på Tri Way och vill vara aktieägare kan man kanske föra över dem till Degiros ISK.
Nu gäller det att försöka se till att vi får aktierna utbokade till våra depåer så sent som möjligt så att vi får så stor del som möjligt skattefritt.
Jag tror att det blir knepigt att föreslå en parallellnotering i och med att Hong Kong har ett krav på en free float på 25%.
Jepp vilken kurs som anses vara anskaffningskurs för triway-aktierna är nästa nöt att knäcka antar jag. Skickade fråga nyss till Avanza.
Det går väl inte köpa SIAF hos Degiro så japp enda alternativet är väl att flytta över i efterhand i så fall om det går.
Degiro har varken handel med Siafs norska lista eller otc i USA.
De har handel på Hong Kong men jag vet inte hur små bolag de tillhandahåller handel i. Risken är väl att det bara är i de större bolagen. Men de kanske blir intresserade om att de får veta att de kanske kan få 1000 kunder på ett bräde, men det är för tidigt att bearbeta Degiro idag. Det kan jag ta när det är klart med noteringsdatum och noteringslista.
Om de bara bokar våra aktier tillräckligt sent så bör det inte vara någon fara med Avanza/Nordnet och det bör ju Siaf kunna ordna. Siaf (Erik) borde ta kontakt med Avanza och Nordnet och se till att få ett förhandsbesked om hur och när de ska boka våra aktier för minimera skatten för oss.
Ett annat alternativ om man tror på Tri Way långsiktigt är att återköpa sina aktier i en utländsk kapitalförsäkring. Man kan få en depå hos Avanza och Nordnet hos en del aktörer. De har friare placeringsregler än svenska.
Jag tror inte att jag kommer att vidta några åtgärder innan utdelningen av Tri Way annat än att försöka påverka så att våra aktier bokas så sent som möjligt så att vi kan få IPO-kursen som utskiftningskurs. Sen får man väl se hur man gör. Kanske är det läge då att ta hem en del vinster om kursen är någorlunda hög i Tri Way. Men jag tycker att Tri Way borde kunna gå bra även på längre sikt även vid den kurs som råder när handeln kommer igång så även om jag minskar på innehavet så tror jag nog att jag kommer att vilja ha kvar en del på lång sikt.
SJAP tror jag däremot att jag kommer att vilja sälja snarast möjligt om vi erhåller aktier och det är en bra kurs. Det känns lite för osäkert med politiska beslut om import etc och priserna verkar vara väldigt instabila. Jag tror inte att SJAP har någon unik kompetens som ger stora fördelar på marknaden. Tri Way känns betydligt stabilare och intressantare.
Ja, en hel del att tänka på. Det vi måste ta reda på är i vilket skede ev. Utbokning sker. Görs det innan notering borde väl tyvärr hela skatteeffekten (anskaffning 0kr)ske utanför KF/ISK. Jag kommer som sagt höra mig för med NN om alla tänkbara scenarios.
Jag har för mig att när man av någon anledning får en ej godkänd tillgång i sin depå har man 30 eller om det möjligen är 60 dagar på sig att flytta tillgången från depån och därför bör det gå bra ifall vi erhåller aktierna strax före noteringen. Då bör noteringskursen eller kursen första dag användas som anskaffningskostnad. Courtage om man skulle välja att handla aktier i Hong Kong blir lägst 749 kr med Avanza.
När man tecknar nyemissioner i bolag som ska noteras är de de facto onoterade vid teckningstillfället men det går bra om noteringsdag är inom 30 dagar eller något sådant.
Jag tror inte att anskaffningskostnaden blir 0 i ett worst case scenario. Vi borde kunna åberopa det bokförda värdet som Siaf uppger 3,41 dollar vid årsskiftet och den bör vara ännu högre vid x-datum.
Med tanke på den volym siaf-aktier som både NN och Avanza har i KF borde vi kräva en bra lösning. Det kan inte vara supersvårt att handla med HK-börsen. Vi borde kunna ställa bankerna mot varandra och se vem som erbjuder bäst lösning.
Avanza erbjuder redan handel på Hong Kong men till svindyrt courtage. Det är möjligt att även Nordnet gör det.
Det finns garanterat ingen större efterfrågan bland aktiesparare att kunna handla på Hong Kong-börsen. Det finns ingen mäklare som kommer att ordna handel över nätet till hyfsat courtage för ett enda bolag. Att vi skulle kunna påverka mäklarna i det här fallet är så gott som uteslutet.
Jag tror att chansen till framgång är betydligt större att försöka få Siaf att parallellnotera Tri Way i Norge eller något annat ställe. Då vi skulle vi även kunna få behålla aktierna i kf/ISK. Jag tror nog att de kan gå med på det om man lyckas klara kraven på free float på Hong Kong-börsen, vilket dock kan bli knepigt. Efter att ha varit aktieägare i många år skulle det dock inte förvåna om man i sista stund ändrar till någon annan börs istället.
Jag skulle vilja uppmana att de som är oroliga för hur det ska bli med Tri Way för oss svenskar ska höra av sig till bolaget. Ju fler som gör det desto bättre för då kommer förhoppningsvis frågan upp på bordet och att man försöker finna en lösning.
Har svårt att tro att man som svensk inte kommer att kunna handla Hong Kong till rimligt courtage i framtiden. Globalisering.
Det beror på hur du definierar framtiden. Jag tror inte att varken Avanza eller Nordnet kommer att erbjuda handel över nätet på Hong Kong-börsen de närmaste 3 åren i alla fall. Courtaget kan säkert sjunka ytterligare på mer etablerade marknader. Men jag tror inte att det blir någon större prispress på mer exotiska marknader. Det är för låga volymer och även för låg efterfrågan för att Avanza och Nordnet ska kunna få någon lönsamhet.
Som jag ser det får du nog sätta ditt hopp till Degiro som idag erbjuder handel på Hong Kong. Courtaget är 10 €uro +0,05%. Jag har en ISK hos Degiro och jag kollade precis och det verkar finnas 300 aktier i Hong Kong som man kan handla i och det är väl tveksamt om Tri Way får tillräckligt stort börsvärde för att bli tillgänglig. Men om det skulle bli aktuellt så kan man kanske övertala dem att ta med Tri Way med tanke på att de kanske skulle kunna få 1000 nya kunder. Men Degiro har kunder över hela världen så det är lättare för dem att kunna erbjuda handel på Hong Kong. Degiros hemsida är extremt enkel och sparsmakad på information för den som är van med Avanza och Nordnet. För aktier i Hong Kong har jag t ex aldrig sett några kurser så de lär man väl antingen få betala för eller hitta på något annat håll. Men Degiro är under utbyggnad så det blir säkert bättre med tiden.
För min egen del är det mycket viktigare att vi får så stor del av värdeökningen som möjligt i våra kf/ISK än att det blir lågt courtage.
Om det blir en skaplig värdeökning när handeln börjar har jag svårt att se att jag skulle köpa ytterligare aktier. Det handlar då för min egen del att försöka hitta nya case att gå in i och då successivt minska på ägandet i Tri Way och Siaf till förmån för det nya.
Men som jag nämnde i förra kommentaren så tror jag att det är bättre att försöka lobba för en parallellnotering på en marknad som är tillåten i kf/ISK och där courtaget är mer humant. Avanza tar 749 kr i courtage för Hong Kong och det kan jag väl betala några enstaka gånger om jag håller på och säljer av innehavet. Men någon mer aktiv handel blir det definitivt inte.
Degiro är ett alternativ. Banker är väldigt tröga men särskilt stora hinder finns inte. Jag har både NN och AVA och hoppas att vi kommer till skarpt läge gällande Hong kong-handel av Tri-way framöver.