SIAF listas på Oslos Merkur-lista den trettonde januari

Det här kom som en överraskning för alla tror jag, men SIAF listas om bara drygt en vecka, den trettonde januari, på Merkur-listan i Oslo. Om jag förstår saken rätt är det en mindre lista à la AktieTorget med ganska låga krav för att kunna listas där.

Eftersom jag inte väntat mig någon listning alls i Oslo på väldigt länge så måste jag se detta som en klart positiv nyhet, även om det återstår att se vad den för med sig. Idag är SIAFs aktie upp 13% i alla fall och igår var den upp runt 5% tror jag på en svag börs – så än så länge får man ju vara nöjd.

Det här kan ses som ett försteg till att SIAF senare listar sin fiskodlingsverksamhet på Oslos “riktiga” börs. Trots att Merkur är en liten lista kan det hända att SIAF får en del uppmärksamhet i och med att aktien blir en av de som listas direkt då handelsplatsen öppnas upp. Merkur är nämligen en helt ny handelsplats.

SIAFs huvudbolag är nog för komplext för att listas på en riktig börs så vi får kanske vara nöjda med att de listats på Merkur, plus att fiskodlingen kan listas på Oslobörsen om nåt år. Kombinationen kan bli bra om det går vägen. Det återstår att se om det blir någon likviditet att tala om i Norge för SIAF-aktien.

Läs pressreleasen samt instruktionerna om hur du konverterar dina aktier till Norgelistan om du är intresserad av det.

Etiketter: , ,

10 kommentarer till “SIAF listas på Oslos Merkur-lista den trettonde januari”

  1. Jerker skriver:

    Hej
    Kan någon förklara för mig vad som händer vid en crosslisting?. Det erbjuds att konvertera siafpapperna till Merkur. Blir det två “id” då? Otc och Merkur? Rent teoretiskt om jag är den enda som väljer att konvertera mina till Merkur då uppstår ju ingen handel direkt….är ni med på tänket?

  2. Emilez skriver:

    Jag kan inte svara på frågan direkt men det finns en del information i det här dokumentet.
    http://sinoagrofood.investorroom.com/sino_agro_food_shares_URL

  3. Strindberg skriver:

    I praktiken blir det ju två aktier även om de är siamesiska tvillingar, den som är noterad i Oslo går inte att handla i USA och tvärtom. Man är tvungen att göra en konvertering innan det går att sälja på den andra marknaden.

    Rent teoretiskt så blir aktien inte noterad om du är den ende som konverterar. Det är ju krav på att minst 10% av aktierna registreras i Oslo, rimligen har man säkerställt innan att de största svenska ägarna konverterar. Jag har själv anmält mina aktier hos Avanza för konvertering och kommer göra samma sak med de jag har hos Nordnet så fort Nordnet kommer med ett erbjudande utan kostnad.

    Jag skulle kunna tänka mig att det är många långsiktiga svenskar som konverterar vilket lär kunna innebära en brist på aktier om det kommer positiva nyheter vilket får aktien att dra iväg. Det lär bli ett rejält köptryck inför avskiljningen av aquaculture-bolaget, vilket borde kunna ske i år.
    Omsättningen i USA borde sjunka dramatiskt vilket gör det mindre intressant att hålla på med allahanda manipulationer i aktien. Hoppas att även debatten flyttas över till nordiska forum så att vi slipper de knäppgökar som härjar på Ihub och Yahoo.

    Kan nog bli ett riktigt kul år ifall vi slipper det strul med väder annat som vi drabbades av förra året. De senaste åren har vi regelbundet fått negativa överraskningar med förseningar som följd. Det vore på tiden att vi i år istället får positiva överraskningar.

  4. Krister skriver:

    Året har ju börjat bra med överraskningen om crosslistning på Oslo börsen iallafall! Jag hoppas att det kommer att komma många fler positiva överraskningar i år.

  5. Strindberg skriver:

    Även Nordnet är på gång att erbjuda konvertering.

    Konvertering av SIAF

    Hej,

    Sino Agro Food (SIAF) har meddelat att de planerar att lista sig på den nya marknadsplatsen Oslo Merkur Market med första preliminära handelsdag den 13 januari. Nordnet kommer inom kort att publicera ett konverteringserbjudande.

    Vänligen
    Nordnet

  6. Roger Larsson skriver:

    Hej svedbank erbjuder konvertering däremot kommer det kosta 2000.

    Roger

  7. Emilez skriver:

    Avanza erbjöd gratis konvertering fram tills idag kl. 15.00. Jag konverterade en fjärdedel av mina aktier. Vet inte hur det blir med likviditet och sådär i Norge så jag tog det lite lugnt.

    Om jag förstått saken rätt så är det samma källskatt på utdelningar i Norge som i USA så skillnaden är inte så oerhört stor ändå. Men det är lägre courtage i Norge om jag förstått saken rätt så om likviditeten blir hyfsad så där det nog bättre att ha aktierna där.

    En fördel med Norge-listningen är att folk kommer kunna äga aktien i sina ISK och IPS:er.

    Ett alternativ till konvertering är ju också att sälja aktierna i USA och sen köpa dem på nytt i Norge – för somliga kan det ju vara billigare än att konvertera. Men tills vidare går det ju även att avvakta och se va som händer – det finns u ingen större nackdel att som passiv ägare fortsätta äga aktier listade i USA. Sen kan man ju se hur det utvecklar sig.

    Men visst vore det roligt om huvuddelen av handeln i aktien flyttade till Norge, ju större andel av andel som sker i Norge desto bättre värdering på aktien kommer vi nog att se.

  8. Roger Larsson skriver:

    Var hittar man listan? Hittar ingen handel och mina har inte konverterats ännu som jag ser i depå.

    Nån som vet mer?

    Roger

  9. Emilez skriver:

    Roger, om du har Nordnet så dröjer det ett par veckor hörde jag. Avanza hade fixat redan idag.

  10. Roger Larsson skriver:

    Hej jag har Swedbank och dom är sega som tusan. Har ringt och tjatat nu.
    Trött på att inte få över dom snabbt med tanke på valuta mm.
    Jag har mina i kapitalförsäkring kanske därför längre tid.
    När man ringer är de som frågetecken

    Roger

Lämna en kommentar