SIAFs rapport ute

SIAFs rapport är nu ute, läs den här. Det är ingen rolig läsning och bolaget har haft riktig oflyt på många sätt. Bolaget verkar dock ha planer igångsatta för att tackla problemen och jag tror att det blir bättre redan nästa kvartal. Dock kommer nog även de kommande kvartalen att påverkas negativt, men inte så mycket som under det andra kvartalet.

Biff

Biffpriserna har gått ner till följd av att regeringen tillåter mer import. Bolaget kommer tackla problemet genom att förädla köttet mer än de gör idag (som jag fattade det efter snabb genomkollning) samt importera mer boskap till debattoiren för att åstadkomma kraftigt ökad försäljning. Importen av kött kommer nog påverka ganska kraftigt positivt faktiskt, sen återstår att se om de kommer igång ordentligt med det i Q3 eller om det dröjer till Q4. Lägre biffpriser slår hårt, men bolagets åtgärder kan förhoppningsvis mildra smällen ganska mycket.

“…the sale of imported beef is rapidly increasing having sold 304MT during Q2 compared to 0MT for the same period in 2014, and therefore plans have been made to achieve beef sales above 10,000MT over the next 6-month period projected to generate sales revenue of over US$145 million. Another milestone reached by the Company that had not been contemplated, and not until recently seen a sales force formed and dedicated to advancing its sales throughout the remainder of 2015, onward.”

Konsultinkomster

Konsultinkomsterna gick ner kraftigt eftersom de framförallt kommer från bygget av megafarmen, och där var det mycket dåligt väder under kvartalet vilket sinkade bygget. Jag minns attdet rapporterades i nyheterna om dåligt väder i regionen. Ca 4 miljoner USD förlorades kanske på det dåliga vädret (minskning jämfört med 2014).

The decrease was primarily due to the rainy Q2 season delaying much for the construction work in progress of the Zhongshan New Prawn Project (“ZSNPP”) carried out by CA, and a lack of development work carried out by SIAF during the same quarter

Ål

Ålen är tydligen en ras som har mycket yngel typ vartannat år och i år var ett dåligt år, men nästa år bör bli bättre. Detta påverkade kraftigt negativt (11 miljoner uSD i minskad försäljning under kvartalet jämfört med föregående år – en försäljning som normalt har mycket hög marginal).

The decrease in fishery revenue primarily was due to a lower quantity of eel fingerlings for grow-out due to less supply being available from Madagascar and the Southern China areas. Since eel fingerlings cannot be generated through aquaculture, and due to their biennial production cycle wherein every other season results in either a low or high volume of production, the Company anticipates a high-supply year in 2016 as long as the natural cycle is not disrupted by outside factors.

Import/Export

Madagascar verkar ha infört hårdare regler för export av fisk, man får hoppas att detta inte påverkar SIAFs tillgång till ålar nästa år. Detta gav tio miljoner USD i minskade intäkter.

 The main reasons for the decrease were due to: (1) Madagascar has implemented policies to limit its export quota of live seafood and to manage its wild capture of sea food more efficiently, thus reducing supply, and (2) There are an increasing number of Chinese buyers competing for live sea food supplies. In this respect, the Company has executed plans to source more seafood from other countries that will help to improve the situation starting from Q3 2015.

Övrigt

Det finns nog mer att kommentera, men det får räcka för tillfället. SIAF ska även komma ut med en ny femårsplan under Q3, men det är ju antagligen inget revolutionerande.

Summan av kardemumman är att det är ett riktigt dåligt kvartal, det är väl svårt att säga nåt annat. Det ska dock bli intressant att se vad som sägs under konferenssamtalet och att se om det kommer några nya vinstestimat från andra skribenter. Sen är det ju även så att SIAF under ett och samma kvartal drabbades av många dåliga händelser som låg utanför deras kontroll, så man ska väl inte klandra bolagsledningen alltför mycket.

Oflyt helt enkelt, och det kommer nog ta ett par kvartal att repa sig och parera den här utvecklingen – vi ser dock att ledningen är ganska snabb på att ta tag i situationen och börja genomföra åtgärder för att tackla problemen.

Just att SIAFs ledning är snabb på att anpassa sig till omständigheterna är en av SIAFs största styrkor som jag ser det. Jag är dock lite orolig till om dessa bakslag leder till att Solomon hamnar i en ekonomisk rävsax igen där han tagit på sig för mycket utgifter i förhållande till de nu lägre intäkterna – jag vet inte hur det ligger till med detta. Antagligen lyckas dem hantera den finansiella situationenen på det ena eller andra sättet.

För den långsiktige känns bolaget fortfarande som ett mycket bra innehav, kortsiktigt är svårt att säga hur aktien går (å ena sidan dålig rapport, å andra sidan har aktien redan gått ner ganska mycket sista tiden).

För den som vill läsa mer reaktioner på rapporten rekommenderas iHub.

Etiketter:

5 kommentarer till “SIAFs rapport ute”

 1. Strindberg skriver:

  Det var en riktig usel, för att inte säga katastrofrapport.
  Men jag delar din åsikt om att det är mycket bra att de är aktiva med att tackla de problem som uppkommer och jag tycker att det ser klart ljusare ut framöver. Jag tror däremot att 5-årsplanen kan bli intressant. Det är kraftigt stigande vinster mot slutet i perioden för de estimat som nämns i rapporten för vissa segment.
  Det känns rent spontant som att man hoppas att det inte blir någon affär med det statliga kinesiska bolaget som vill sälja/fusionera två dotterbolag till SJAP. Det känns väldigt osäkert med ytterligare exponering mot inhemsk biffköttproduktion.

  I och med den här rapporten så räknar jag bort utdelning nästa år, om det trots allt blir en lär den bli så låg att den kvittar.

  Det som överraskar mest är problemen på Madagaskar. Det kommer som en blixt från klarblå himmel. Det bör dock inte vara några stora problem att sprida importen från flera länder, risken är väl att marginalen blir lidande i och det säkert blir en hel del kostnader med att bygga lager, kylrum och liknande på ytterligare ställen.

  2016 bör bli ett mycket bättre år, men det enda som kan rädda aktiekursen i år är om noteringen i Oslo bli av. Det fattas bara att man väljer att skjuta på den för att först åtgärda de uppkomna problemen och få fart på vinsttillväxten igen.

  Jag tror fortsatt på att detta kommer att bli en strålande affär för den långsiktige. Jag behåller mina aktier i byrålådan, men köper inga ytterligare för närvarande, om jag hade köpt hade det ändå bara rört sig om mycket få aktier för de tusenlappar jag får över från lönen varje månad.

 2. Emilez skriver:

  Japp vi får hålla tummarna för Oslo.

  Möjligtvis om “plans have been made to achieve beef sales above 10,000MT over the next 6-month period projected to generate sales revenue of over US$145 million.” lyckas så kan dem kanske prestera hyggligt under andra halvåret i år men det är ju osäkert om dem lyckas.

  Trist det här, och som du säger så blir kanske 2015 ett mellanår p.g.a. detta. Megafarmen är nog nyckeln framöver, men skulle räkpriserna falla så som biffpriserna så blir det inte kul. Får hoppas dem inte gör det.

 3. Roger Larsson skriver:

  Hej. Det var tråkigt och kurs går neråt.
  Var det inte solomon som sa att detta kvartal skulle bli ännu bättre??
  Hade han inte sagt det så hade ja sålt vid andra uppgång till 14 dollar.

  På sikt väldigt bra tror ja men tråkigt att vänta år

  Mvh Roger

 4. Andreas skriver:

  Bra skrivet, jag har köpt på mig mer nu och kommer fortsätta göra det om priset sjunker mera.
  Detta var väl som dom beskrev det “en bula på vägen”, men det är tråkigt när det händer.
  Bokvärdet/aktie har ju ändå gått upp så man skall inte se det som ett helt förlorat kvartal. Mega farmen drar nog igång ganska snart och en IPO av sjap verkar närma sig.
  Om dom lyckas komma in på oslobörsen så borde vi få ett P/E på åtminstone 6 ganska omgående vilket borde innebära 30 dollar för i år och runt 40 dollar för nästa år så potentialen är ju fortsatt god och botten borde väl vara mellan 7.5-10 dollar då Euro china “paxade” 33 miljoner aktier på denna nivån. Man ser att köpare kommer fram ganska snabbt så fort aktien går under 10 dollar.
  Tror att det blir en väldigt bra affär om man köper nu och behåller ett år.

 5. Emilez skriver:

  Håller med dig Andreas, dock tror jag inte att resten av 2015 blir så spännande rent händelsemässigt. Q3 blir nog en halvmedioker rapport och jag är tveksam till att nån listning blir klar innan årsskiftet (bara fyra månader kvar).

  Jag har ingen aning hur aktiekursen kommer utveckla sig under tiden, kanske bra, kanske sisådär.

  Men på ett års sikt som du nämner, efter att Q2 2016 rapporterats, så tror även jag att aktien bör ha gått upp en hel del.

Lämna en kommentar