SIAF annonserar utdelningspolicy

Edit (här följer en mer positiv uppdatering av originalinlägget som finns längst ner): Efter mail med IR kan det vara så att bolaget kommer dela ut pengar för 2015 även om det finns andra attraktiva investeringar tillgängliga. Jag får vänta lite tills läget klarnar, så läs min text nedan med skeptiska ögon eftersom det kan visa sig att jag tolkade det fel. Har det inte helt klart för mig.

Dock, om det finns andra attraktiva saker att investera i så är det inte jättedåligt det heller. Men aktieägarna behöver se att bolaget har som mål att berika sina atieägare och utdelningar och återköp är dem enda säkra tecknen på det. Det sagt så kan det ändå bli en bra utveckling på aktien framöver eftersom tryckningen av nya aktier har upphört, listningar kommer förhoppningsvis, samt att avknppningar kan ge extrautdelningar (även om avknoppningarna kan dröja nåt eller ett par år).

Sen har jag på känn att det kommer en liten utdelning i år trots allt. Det står ju faktiskt i pressreleasen att:

As previously communicated, the Company will start paying an annual cash dividend based on full year net income attributable to SIAF and subsidiaries. The Board of Directors will take into consideration the company’s growth prospects and return on invested capital as well as its financial position when proposing the size of the dividend.

The Board of Directors will propose a dividend based on the fiscal year net income to the Annual General Meeting of Shareholders.

Men den tidigare passagen i pressreleasen ger viss osäkerhet:

In that respect, the Company will distribute (a portion of) surplus cash to its shareholders unless it can be invested at a return on capital employed (“ROCE”) above at least 20%. The distribution to shareholders can occur in the form of dividend payouts, share repurchases, or redemptions.

Men, om man istället väljer att tolka detta stycke positivt så kan det innebära att vi får extrautdelningar eller aktieåterköp om bolaget skulle få pengar över.

Den mest optimistiska tolkningen är att vi får både en reguljär utdelning och möjligheten till extrautdelningar och återköp.

Jag hade föredragit en tydligare pressrelease, den här releasen lämnar öppet för ganska mycket. Men jag är svagt positiv trots allt. Dessutom är ju investeringar i saker som ger över 20% avkastning potentiellt bra för aktieägarna på sikt.

____________________

Första (lite negativa) versionen av mitt inlägg:

SIAF har idag utannonserat sin utdelningspolicy, läs pressreleasen här. Som jag tolkar utdelningspolicyn, efter att ha läst den slarvigt, går den huvudsakligen ut på att SIAF inte kommer att ge nån utdelning såvida det inte finns någon annan investering som ger över 20% avkastning som de kan göra. Det kan alltså dröja många år innan de kommer ge en utdelning. Det här var alltså om man ska vara lite elak en utdelningspolicy som stipulerar att de inte kommer att ge nån utdelning på länge.

De skriver dock att ifall de får in extra pengar genom att till exempel knoppa av nåt företag så kommer de att dela ut pengar eller aktier i det avknoppade bolaget till aktieägarna (om jag tolkar det rätt).

Jag är aningen besviken då jag hade hoppats på en “riktig” utdelningspolicy där de säger att de ska dela ut en viss andel av vinsten eller liknande. Aktieägarna måste få se att investeringen ger utdelning i reda pengar, och nu kan det dröja ett tag. Nu kommer det handla mer om en gissningslek ifall vissa investeringar kommer att avkasta mer än 20% och det är ju inte omöjligt att den optimistiske Solomon anser att vilken investering som helst avkastar mer än så.

Hur som helst så kan det nog ordna sig, och förhoppningsvis kommer det en hel del extrautdelningar i samband med avknoppningar – men det kan nog dröja 1-3 år om jag får gissa.

Etiketter:

7 kommentarer till “SIAF annonserar utdelningspolicy”

 1. Ewa skriver:

  Jag är övertygad om att det blir utdelning nästa år, men skulle gissa på att det blir av det lägre slaget, kanske max 15-20 cent. Med så låg utdelning kan det nog kvitta. Den är för låg för att spela någon större roll för bolagets trovärdighet på börsen.

 2. Emilez skriver:

  Japp Eva, det kan bli det. Men det finns inga garantier som jag förstått det. Men hyfsat troligt är det kanske.

 3. Tobias skriver:

  Du sammanfattade det hela så som jag förstod texten också. Lite luddigt…
  Men utdelnings policyn är inte det viktigaste för mig i nu tid. Det som jag känner är ett måste för att den där utdelning policyn skall äga rum framåt i tiden. Så vill jag att börsnoteringarna på svenska och norska ska dra igång snart.

  Någon som sett någon ansöknings blankett för detta som jag missat?

 4. Emilez skriver:

  Det finns nog ingen sån offentliggjord anmälningsblankett. First North ansökte dem väl till för länge sen, jag minns inte om den ansökan fortfarande är ativ eller inte.

 5. Emilez skriver:

  Uppdaterade mitt inlägg ytterligare. Magkänslan är att situationen är okej, även om jag hade önskat att de lagt ut en tydligare utdelningspolicy.

 6. Erik skriver:

  Helt övertygad att det blir en utdelning baserad på 2015 års resultat. Det lär inte bli särskilt stor…

 7. Dragon Head skriver:

  Hej vänner,
  Ser i forumet att vi avvisar en utdelning på 15-20 cent / per aktie som meningslös,
  Tror vi måste se oss runt och fundera lite på situationen…
  Om vi får en utdelning i pengar (vilket jag egentligen inte hoppas) och den skulle landa på 20 cent, så är det ju fantastiskt bra i sitt sammanhang…
  Vi talar om ett bolag som gjorde en vinst på ca 92 milj $, och som värderas i ca 200 milj $, om man då delar ut nämnt belopp så skulle det innebära en direktavkastning på insatt belopp på ca 2%…vilket jag anser är långt ifrån meningslöst. Nämn ett ända bolag på hela börsen som kan handlas till 2 gånger årsvinsten och som ens kan visa positiva siffror, skulle bolaget sedan kunna uppvisa tillväxt…ja då brukar man få låta bli att titta på PE tal och istället bara fantisera kring siffrorna, SIAF i mina ögon ska plöja ner så mycket kapital man bara får tillgång till i sina räkfarmar och bli så stora ägare man bara kan medans det finns möjlighet….i så fall om man lyckas med det…då kommer vi att kunna glädjas åt utdelningar i framtiden som vida kommer att överstiga dagens aktiekurs per aktie, man måste bara ha lite tålamod…jag ser det som ett helt unikt tillfälle att kunna komma in i ett bolag som ännu inte etablerat ett förtroende på börsen, om ett år ska vi snacka vidare.

Lämna en kommentar