SIAFs finansieringsaffär kan bli kraftigt utspädande

Det blir antagligen så att SIAF får ge ut runt 50 miljoner aktier p.g.a. den där finansieringsaffären de har gjort. Jag har inte fått det bekräftat av SIAFs IR än eftersom han inte svarat på mail än, men jag gjorde först en beräkning och sen gjorde även en annan person en egen uträkning och kom fram till i stort sett samma sak. Anledningen till den kraftiga utspädningen är att även räntan på “lånet” kan omvandlas till aktier om lånutställaren vill det. Räntan baseras också på en summa som är åtta miljoner dollar högre än den summa pengar SIAF får ut. Ingen kan anklaga dem för att inte vara kreativa med sina finansieringsupplägg i alla fall.

Så det fanns ingen större anledning att bli glad över torsdagens finansiering tyvärr eftersom verkar vara dåliga villkor. Femtio miljoner aktier som ges ut till under P/E ett innebär en utspädning på 30% om man räknar med att det finns 170 miljoner aktier i dagsläget. SIAF får $25 miljoner och om det blir 50 miljoner aktier av det i slutändan så blir det ju 50 cent per aktie man får. Dock är det ju utdraget över flerat år och det mildrar ju effekten en del.

Dessutom är hela uppgörelsen så skumt formulerad att man nästan tror att den är konstruerad för att förvilla aktierägarna att tro att den är bättre än den är. Men antagligen är jag för cynisk när jag skriver det.

Dessutom står det SIAF fritt att ge ut fler aktier framöver, det är bara att den nya finansieringspartnern har första tjing på att köpa aktierna. Det blir dock förbjudet för SIAF att sälja aktierna som dem gjort innan för att betala skulder, så den typen av dumpning slipper vi kanske.

På det hela taget ett inte alltför upplyftande upplägg och jag kan anta och hoppas att det var desperation som fick SIAF att gå med på det.

Kanske blir det dock något positivt av detta och man får komma ihåg att SIAFs aktiekurs måste vara över en dollar för att det överhuvudtaget ska vara någon poäng för långivaren att konvertera till aktier. SIAF och ledningen borde dock sett till att aldrig hamna i en situation där de behövde acceptera finansiering under såna här dåliga villkor. Aktieägarna har i flera år nämnt möjligheter som att dra ner på expansionstakten eller att sälja av icke-kärntillgångar.

Nåja, SIAF kan nog bli bra ändå om de börjar agera mer aktieägarvänligt nu när Euro China Capital har ett litet grepp på dem.

Vi får väl hoppas att SIAFs IR dementerar att det är så här men troligtvis gör han inte det. Och sen kan vi ju även förhoppningsvis se fram emot lite nyheter om hur de ska skapa aktieägarvärde innan nästa rapport kommer ut, så allt är inte is och aska. Det sistnämnda nämndes i pressreleasen “We are excited to get involved and hope to be able to present our first initiatives already before the announcement of the Company’s next quarterly report.”.

Vill du läsa de fullständiga villkoren för finansieringen så finns de i tre olika SEC-postningar här, här och här.

Etiketter:

9 kommentarer till “SIAFs finansieringsaffär kan bli kraftigt utspädande”

 1. hankman84 skriver:

  Mitt tålamod börjar ta slut med SIAF.
  Bara på grund av möjligheten att aktien typ 5-20 dubblas framöver så behöll jag ca 1/3 av mitt innehav, resten sålde jag idag, lite för sent dock.
  Men efter att ha legat -10-20% länge så var jag beredd att försöka sälja på +20-30% men det blev väl bara +15% vinst ungefär.

  Men då jag nu har andra kandidater där SIAFs osäkerhet inte finns, så väljer jag att minska i SIAF för att kunna öka i annat.

  Hoppas jag gjort fel och att den 1/3 jag har kvar mångdubblas.

 2. Emilez skriver:

  Jag förstår det. Det verkar inte vara nån bra finansiering och SIAFs ledning borde sett till att inte behöva ge ut så många aktier när aktieägarna klagat på dem i flera år. Men jag hänger nog med till slutet trots allt, det kan ju faktiskt bli rätt bra ändå om det vill sig väl.

 3. Andreas skriver:

  Det blir bättre såhär i det långa loppet, EC sätter en kille i styrelsen som kommer att jobba med att öka aktievärdet, dom kommer jobba för att få siaf listat på de större listorna.
  Detta vidimerar ju att det är inga konstigheter bakom siffror eller liknande vilket marknaden ser= högre aktiepris.
  Detta öppnar ju även finansierings affärer med flera andra institutioner och gör även så andra instituationer vågar gå in och köpa.

  Sen har du räknat fel, om dom väljer att göra om räntan till aktier så “tjänar” ju siaf in räntekostnaden istället för att betala 10.5 % ränta. Dvs 14,4 miljoner dollar

  Det var en bra affär, dom köpte aktier som kostade 0.40 för 0.75 dollar, och det var många aktier som köptes. Det är långsiktiga gubbar som kommer ge oss aktievärde, dom kommer inte kunna/vilja sälja till marknaden sen heller eftersom dom sitter i styrelsen.

 4. Emilez skriver:

  Hej Andreas!

  Jo visserligen tjänar dem in räntan, men den hade dem ju antagligen till störst del betalt när de var kassaflödespositiva och då hade ju räntepengarna inte spelat lika stor roll. Men visst du har rätt, jag borde tagit med det i beräkningarna på nåt sätt.

  Vi får väl hoppas att du har rätt helt enkelt :-)

 5. Andreas skriver:

  Ser bra ut iallafall 0.72 cent nu, men det är ju lång väg att gå till ett rimligt aktiepris. Vi är ju fortfarande under p/e 1

 6. Kristoffer skriver:

  Siaf is on fire :)

 7. Tobias skriver:

  Verkligen!

 8. Andreas skriver:

  Detta är bara början, nu kommer en listning på first north eller nasdaq kunna bli genomförbar. Tror vi kommer se ett till lån snart utan konverteringsmöjligheter till aktier och även kanske lite återköp av aktier.

  Håll i denna guldklimp hårt, det kommer löna sig

 9. Emilez skriver:

  Ja, verkligen en trevlig utveckling den sista tiden :-)

Lämna en kommentar