SIAFs biffexpansion större än man tror

Sino Agro Food har ett dotterbolag som heter Qinghai Sanjiang A Power Agriculture (Sanjiang). SIAF äger idag 45% av Sanjiang men det ryktas att SIAF kommer äga 60-70% innan en framtida avknoppning sker (hörde från SIAFs IR).

Sanjiang är också det dotterbolag som behöver mest kapital 2013, 50 miljoner dollar. Det är alltså denn utgift som orsakar störst problem för SIAF under 2013.

Detta ses av marknaden idag nästan enbart som något negativt just med tanke på kapitalet som krävs och svårigheterna att ordna fördelaktig finansiering. Men hur ser uppsidorna ut från detta projekt?

Ja till att börja med så är Sanjiang ett viktigt projekt för hela den kinesiska regionen de verkar i. Enligt Qinghai Daily så listas Sanjiang som ett av de viktigaste jordbrukrprojekten i regionen. En lokal kinesisk TV-kanal har gjort ett reportage med bönder som jobbar med gräsodling relaterad till Sanjiangs verksamhet. Projektet har även omnänts på den lokala regeringens hemsidor, vilket jag skrivit om tidigare och nu senast omnämdes de den tredje september i en artikel där SIAFs kooperativa modell där både bönder och företag blir vinnare omnämns.

Enligt Solomons kommentarer i senaste konferenssamtalet kan omsättningen hos Sanjiang bli 200 MUSD 2014 jämfört med 50 MUSD 2013 förutsatt att anläggningen kommer igång i janari 2014 och att Sanjiang producerar 12000 biffkor 2014. Dessutom får Sanijang en kapacetet att ta hand om 50 000 kor och 150 000 får per år på det sättet vilket innebär att bolaget kan växa kraftigt i flera år framöver. Som jämförelse omsatte hela SIAF 54 MUSD i Q2 2013, men man får ha i åtanke att SIAF bara äger 45% av Sanjiang. Om man för skojs skull extrapolerar kan man säga att omsättningen i Sanjiang skulle bli 800 MUSD om de processar 50 000 biffkor per år och inga får, med dagens biffpriser. Men såna extrapoleringar är ofta vanskliga att göra då t.ex. priset på biff kan komma att gå ner från dagens rätt höga nivåer.

Är då detta värt besväret då SIAF har såna problem med låg aktiekurs och problem att ordna finansiering? Ja det vettetusan om man ska vara ärlig med tanke på den låga aktiekurs som råder och den osäkerhet det här med finansieringen har skapat hos investerare – och nu är investeringarna redan halvfärdiga så Solomon kommer att fullfölja. Men man får tänka på att Sanjiang är tänkt att spinnas ut sen och då kan SIAF få en riktigt fin utdelning på det här.

SIAF är i Stockholm v.38 enligt Jordanfonden för att tala med investerare. Jag håller tummarna för att de kommer framåt men mitt huvudscenarion är att de får ge ut runt 30-40 miljoner aktier till för att klara finansieringen (13 MUSD återstår). Det finns chans att de lyckas ordna det hela på ett fördelaktigare sätt, t. ex. om de kan väcka ett större intresse för obligationerna när de är i Stockholm. Om SIAF lyckas få det klart med listning på First North så kan det också påverka finansieringsmöjligheterna positivt – antingen genom högre aktiekurs eller att fler blir beredda att teckna sig för obligationerna.

Hur som helst så börjar ljuset i tunneln att synas eftersom SIAF förväntas få starka kassaflöden i mitten av 2014, men tills finansieringen är ordnad kommer det nog vara väldigt osäkert. Jag hoppas att de får finansieringen klar snart oavsett om det innebär att de får ge ut 40  miljoner aktier – det vore skönt att få det klart så att det går att fokusera på bolagets framtid istället för på finansieringen.

Etiketter:

2 kommentarer till “SIAFs biffexpansion större än man tror”

  1. Hankman84 skriver:

    Bra skrivet Emilez!

    Jag hoppas också de lyckas ordna detta med finansieringen på ett mer fördelaktigt sätt än att emittera miljontals aktier till så låg kurs.

  2. Emilez skriver:

    Kul att du uppskattade det :-)

    Japp får hoppas det ordnar sig på nåt sätt, blir väl tyvärr skakigt fram tills dess.

Lämna en kommentar