Longwei Petroleum (LPH) tagna med fingrarna i syltburken

Som vi alla vet så är det hög risk i USA-noterade kinabolag eftersom det varit ett stort antal oegentligheter i sådana företag. Det finns även exempel på företag som visat sig vara hederliga genom att de köpt ut sig från börsen. Det är med andra ord så att det finns både ärliga och oärliga USA-listade kinesiska bolag, men risken för bedrägerier är mycket högre än i andra sektorer.

Av den här anledningen är värderingen på USA-listade kinesiska bolag ofta väldigt låg och om man lyckas pricka in de ärliga bolagen finns en stor uppsida. Övningen att pricka in de ärliga bolagen är dock krävande och jag håller mig borta från USA-listade kinesiska bolag med undantag av Sino Agro Food som besökts veckor åt gången på plats vid flertalet tillfällen av svenska Jordanfonden och har Jordanfondens ordförande Nisse Sandberg i styrelsen (detta är dock ingen garanti för att bolaget är ärligt men jag tar risken i det här fallet).

Nu till saken, det senaste i raden av USA-listade kinesiska bolag som koms på med att vara en bluff är Longwei Petroleum (LPH) och den här gången blev de tagna med fingrarna i syltburken på ett väldigt tydligt sätt. Oftast när såna här bedrägerier uppdagas är bevisningen inte solklar men den här gången är avslöjandet väldigt välgjort och verkar inte ifrågasättas av särskilt många.

Geoinvesting som avtäckte bedrägeriet gjorde ett bra jobb med uppsatta videokameror som bevakade Longwei Petroleums lastning av oljetankbilar och upptäckte under en månads bevakning att lastningen var nästan obefintlig. Se avslöjandet i dess helhet här.

Longwei Petroleums aktie gick ner 75% på avslöjandet innan handeln stoppades. Gissningsvis fortsätter aktien ner mot noll när handeln återupptas.

Etiketter: ,

Lämna en kommentar