Gav Solomon ut så många aktier som han sa?

Jag såg nyligen att Sino Agro Food har 98 miljoner aktier utestående och det gjorde mig lite besviken. Det kändes som att Solomon gett ut mer aktier än han gett intryck av. Nu har jag dock tagit mig lite tid för att kolla vad han sade i konferenssamtalet (34:e minuten av samtalet) Q2 2012 i augusti och Solomon har faktiskt gjort som han sagt.

Han sa nämligen att antalet aktier i slutet av 2012 skulle vara 90 miljoner plus kanske ett par miljoner till och det efter att han “retirat” de sex miljoner aktier han lovat. Antagligen kommer Solomon att retira de sex miljoner aktierna efter att exdatum för utdelningen varit i slutet av december. Dagens 98 miljoner minus 6 miljoner blir 92 miljoner vilket är precis vad Solomon sa att det skulle vara i slutet av året så Solomon verkar hålla sitt ord.

Det där att de håller på och “retirar” aktier på grund av ett gammalt löfte till en aktieägare är ju konstigt men jag antar att det är sant även om jag skulle vilja veta mer detaljer kring detta. Att få direktkontakt med den aktieägaren hade ju vart intressant men det är kanske lite svårt. Hur som helst har det varit en hel del konstigheter med SIAF genom åren och varje gång man gått till botten med en konstighet så har det hittills visat sig att bolagets version stämt med verkligheten så tills motsatsen är bevisad så tror jag på bolaget i hyfsat hög grad.

Solomon sa även att bolaget vid slutet av Q2 hade tillåtelse att ha maximalt 100 miljoner utestående aktier och att han skulle maxa det tills slutet av 2013. Nu har han höjt gränsen för det och nu är det tillåtet för SIAF att ha max 130 miljoner utestående aktier och Solomon har flaggat för att utspädningen 2013 kan bli lika stor som 2012.

Nu talar jag lite utspädningssiffror här och ta dem med en nypa salt eftersom jag tar dem från minnet. 2012 var utspädningen något under 50% om man räknar med de aktier som jag antar ska retiras i slutet av året. ca 25 miljoner aktier har tillkommit och vi slutar året på ca 92 miljoner utestående aktier.

Det värsta med utspädningen är att aktierna i stor utsträckning säljs över den öppna marknaden och därmed pressar ner aktiekursen. Hur påverkas detta av att det retiras aktier? Jo det leder till att för varje aktie som retiras så kan en aktie till ges ut som kan säljas över öppna marknaden utan att utspädningen blir större. Så trots att utspädningen låg på ca 25 miljoner aktier så kan antalet nyemitterade aktier som sålts på öppna marknaden vara större än så. Därför är det ett tve-eggat svärd när Solomon retirar aktier – vinsten per aktie blir högre men fler aktier kan säljas över den öppna marknaden och trycka ner kursen.

Svenska jordanfonden arbetar för att få Sino Agro Food listat på First North i Stockholm första kvartalet 2012. Förhoppningsvis kan Sino Agro Food göra private placements eller obligationsavtal som gör att en stor del av 2013 års nyemitterade aktier inte kommer att säljas över öppna marknaden och då kan det finnas utrymme för en betydande kursuppgång. Som det är idag domineras aktiehandeln totalt av finansieringsaktier men om detta upphör  under 2013 kan fundamenta få ett finger med i spelet igen. En risk är att First North har ett minimikrav på €0,5 som noteringskurs och i dagsläget uppfyller inte SIAF det kravet. Vad jag hört ska det dock finnas prutmån och de flesta av bolagen på First North handlas på den nivån. Annars kanske det skulle kunna lösas genom en omvänd split även om det nog är nåt man är motvillig till.

Jag fortsatte lyssna på minut 38-39 av konferenssamtalet och där gör Solomon det tragikomiska uttalandet att han tror att aktiekursen ska dubblas under hösten eftersom bolaget handlades till p/e 2 då ochom bolaget handlas till samma multipel i slutet av året så skulle kursen dubblas. Uttalat är tragikomiskt eftersom ett enormt antal nyemitterade aktier kom att säljas över öppna marknaden under samma tid och totalt dominera handeln och framförallt sentimentet. Solomon säger dock i samma sväng att han inte alls förstår den amerikanska aktiemarknaden och det har han ju klockrent rätt i.

Hur som helst, om SIAF fortsätter att hålla sina löften framöver så kommer aktieägarna att bli rika. Med kinesiska bolag listade utomlands är det alltid en mycket hög risk eftersom investerarna saknar skydd av någon myndighet med mandat. Amerikanska SEC är maktlös i Kina. Men SIAF handlas till p/e 1 och växer enormt snabbt och om bolaget följer sin annonserade plan och inte råkar ut för några konstigheter så kan aktien bli en fantastisk investering framöver på två års sikt.

Uppdatering nån timme efter publicering: En reaktion på den här artikeln var att jag har lite fel i den här artikeln. Enligt reaktionen är det 7 miljoner Series B prefferred shares Solomon tänker retira och de räknas inte in i antal utestående aktier tror jag. Om detta stämmer har Solomon gett ut ungefär 5 miljoner aktier mer i år än han trodde i konferenssamtalet i augusti. Jag har inte tid att sätta mig in i och utveckla dessa detaljer för tillfället men tror att artikeln med detta tillägg ger en hyfsad bra bild av läget.

Det visar sig senare att vissa hävdar att Solomon gett ut 14 miljoner fler aktier än vad som indikerats i Q2-samtalet. Det är ju i så fall ganska illa eftersom även om vinsten per aktie ökar framöver så innebär det att större tryck än väntat hamnat på aktiekursen när dessa aktier sålts över marknaden. Jag har inte möjlighet att gräva djupare i detta för tillfället men kan konstatera att det var lite fler saker att tänka på än jag först trodde.

Etiketter:

4 kommentarer till “Gav Solomon ut så många aktier som han sa?”

  1. Anders jansson skriver:

    Jag försökte titta i deras bokföring på deras hemsida. Men lyckades inte. Andra har dock tittat och vittnar om uppblåst balansräkning som kommer sig från förmånliga landrätter. Min gissning är att deras fantastiska vinster visserligen stämmer bokföringsmässigt samtidigt som kassaflödet är obefintligt. Eftersom dom inte betalar någon skatt på sin verksamhet så innebär det inga kostnader att göra skyhöga vinster bokföringstekniskt.det finns värden i företaget som kan avspegla sig i aktiekursen men inte säkert så mycket mer. Man kan alltsÅ lika hjärna köpa Aros Copco eller ABB.

  2. Emilez skriver:

    Hej Anders!

    Visst ska man vara skeptisk och lite försiktig när det gäller just USA-listade kinesiska bolag, men man ska också vara medveten om att det finns en hel del personer som skriver strunt som man inte behöver bry sig om.

    Bokföringen hittar du här:
    http://www.sec.gov/cgi-bin/browse-edgar?company=sino+agro+food&match=contains&action=getcompany

    Bolaget får in mycket pengar från sina operations, sök efter “cash flow” i senaste rapporten och du ser att de fick in nästan 39 miljoner dollar.
    http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1488419/000114420412063083/v325937_10q.htm
    Sen har de ju utgifter och investeringar också vilket gör att kassaflödet varit negativt om de inte hade tagit in pengar från aktiemarknaden. Men det är kommunicerat och 2014/2015 kommer de få starka positiva kassaflöden enligt planen.

    Solomon som är CEO i SIAF lovar stora utdelningar från ett starkt positivt kassaflöde med start 2014/2015. Håller han det löftet kommer alla aktieägare bli rikligt belönade. Sen finns det ju en risk att man blir besviken också så klart men jag hopas att jag inte blir det.

  3. Andreas skriver:

    Känns ju som siafs intjäning utklassar standardbonden i kina.
    Konkurrensen lär komma igång förr eller senare, hur ser ni på detta?

  4. Emilez skriver:

    Hej Andreas!

    Personligen anser jag att konkurrensen är det minsta problemet. Det blir en avgörande faktor först om ett antal år och vid det tillfället har det redan avgjorts om SIAF är en vinnare eller inte.

Lämna en kommentar