Snabbtitt på några bolag med bra kassaflöde

Kollade igenom aktiespararnas aktietabell (maj 2012) och kände för att kolla lite på några bolag som uppges ha bra kassaflöde.

Insplanet

Insplanet jämför priser på och förmedlar olika saker på nätet, framförallt försäkringar. Bolaget har visat tillväxt de senaste åren och verkar ha ett bra kassaflöde. En sak som jag personligen tänkter på med Insplanet är dock att deras målsättning vad gäller tillväxt är lite begränsad. Insplanet satsar för närvarande enbart i Sverige vilket är lite synd med tanke på att deras affärsmodell annars verkar ganska skalbar.

Angivet kassaflöde/aktie enligt tabell: 1,6 kr
Aktiekurs i skrivandets stund: 13,8 kr

Fagerhult

Fagerhullt sysslar med olika belysningslösningar. Det verkar som att Fagerhult kan ha fått tillbaka en hel del skatt vilket gör att kassaflödet ser bättre ut än vad det kan vara uthålligt.

Angivet kassaflöde/aktie enligt tabell: 23,4 kr
Aktiekurs i skrivandets stund: 210 kr

Nu hann jag bara kolla på två bolag, kanske hinner jag kolla på fler senare.

Etiketter: , ,

2 kommentarer till “Snabbtitt på några bolag med bra kassaflöde”

 1. Björn skriver:

  Som du säkert känner till är det som aktiespararna benämner “kassaflöde” i tabellen egentligen “Vinst före avskrivningar av materiella anläggningstillgångar” som det står högst upp i början på tabellen.
  Om du tittar mer noggrant i årsredovisningen av bolagen och specifikt kassaflödesrapporten kommer du att se att det är skillnader – STORA skillnader. Jag skulle se det mer som ett slags modifierad vinsttal det aktiespararna redovisar – alltså inte kassaflöde.
  Egentligen är det konstigt att de inte har med den korrekta siffran, men det visar väl egentligen mest på att kassaflödesanalys är helt klart förbisett att de flesta på marknaden. En möjligt Edge för dig kanske?

  Men det finns ju andra kolumner du kan titta i hos aktiespararnas sammanställning!

 2. Emilez skriver:

  Bra påpekande Björn, man kan aldrig lita på såna där tabeller rakt av.

  Ja jag tror att man kan få en edge genom att fokusera mer på kassaflödena än på att titta på p/e-talen. Men som du påpekar så krävs det ju en del arbete med att analysera kassaflödena och som alltid med aktieanalys så får man gå igenom en hel del bolag innan man hittar nåt som är klockrent.

  Det är ju trots allt kassaflödena och kassan som är det enda intressanta i ett bolag. Det är kassan och framtida kassaflöden som kan användas till framtida investeringar och utdelningar.

  Egentligen var kanske min titel på posten missvisande. Jag borde nog använt ordvalet “intressanta kassaflöden” istället eftersom det särskilt för Fagerhult tycktes finnas vissa reservationer med i bilden. Hade egentligen en lista på många bolag jag tänkte kolla på men tiden räcker inte alltid till.

Lämna en kommentar