Analys PetroTal

PetroTal är ett ojlebolag verksamt i Peru, listat i Kanada under TAL.V.  Bolaget har nyligen rönt stort intresse på Börssnack, se tråd.

Jag är långtifrån nån expert på att analysera oljebolag så räkna med ett och annat fel i den här analysen. Jag gör det mest för att kolla med mig själv att “caset” verkar någorlunda rimligt.

Produktion

PetroTal har nyss börjat producera och producerar runt 900 fat olja per dag. När en vattenavskiljare installerats räknar dem med att producera runt 2000 fat per dag i november.
Första halvåret 2019 ska en till brunn öppnas, den första riktiga produktionsbrunnen, som ska ta produktionen till runt 5000 fat i mitten av 2019.
2010 räknar dem med att producera mer än 10 000 fat per dag från elva brunnar.

Produktionskostnad

PetroTal anger i sin presentation en “netback“, d.v.s. vad dem får över efter att ha betalt alla produktionskostnader inklusive royalties, till $31,5 per fat med Brent på $65 per fat. Det tyder på ett produktionskostnad på $33,5 per fat. Den kostnaden är relativt hög, jämfört med andras kostnader, men ligger i linje med några andra stora etablerade oljeproducenter och ger med dagens oljepriser en god vinst. Jag tolkar det som att capex ingår i netback-begreppet, rätta mig om jag har fel. Det skulle innebära att kassaflödet blir ännu bättre än vinsten framöver eftersom kostnaderna redan kommer att vara tagna.

Reserver

Ca 40 miljoner fat i fältet Bretaña där dem nu producerar, och ca 500 miljoner fat i Oshaka-fältet där de kanske ska borra en “exploration well” under 2019 (de planerar att göra det med en partner). Siffrorna är som jag förstår det den säkraste klassningen av reserver, ökar man osäkerheten blir reserverna betydligt större.
 

Finansiell position

Bolaget är skuldfritt och anser sig ha tillräckligt med pengar för att rampa upp produktionen i Bretaña enligt plan.

Framtida prospekt

Bolaget verkar ha möjligheter att komma vidare med produktion i andra fält, framförallt Oshaka, när Bretaña börjar nå slutet av sin livstid. Fast Bretaña har troligtvis rätt många år framför sig med god produktion, om recovery factor blir 24% som verkar troligt så kommer produktionen att toppa 2021 på runt 18 000 fat och sen snitta runt 15 000 de efterföljande tre åren (ungefär, läste av diagrammet i deras presentation). Det går ju inte veta säkert om Oshaka kommer tas i produktion men med tanke på att det är ett mycket större fält än Bretaña kan det finns stor uppsida där i framtiden om det går bra.

Video

Jag tycker det ser ut som att PetroTals utrustning är av högsta klass, vilket jag baserar på att det är mycket som blänker i den här videon.

Vinstuppskattning

Vi har alltså sagt att produktionskostnaden ligger på $33,5 per fat, men vad är ett rimligt värde på oljepriset om ett par år? Jag har utgått från en oljeprisprognos från BBVA Research från december 2017 som säger att baseline är rund $60 2018-2022. Hittills har dem legat för lågt i sina estimat, men bättre att vara försiktig än tvärtom så jag använder deras siffror.

Vinstprognos 2020

Angående uppskattad snittproduktion så har jag läst av deras graf från höften och utgått från att angivna produktionen är det som uppnås i slutet av året.
Jag lägger på 20% i skatt som en slags schablon, antagligen betalar dem ingen skatt eftersom dem haft capexunderskott innan och möjligtvis har dem stora underskottsavdrag sedan deras reverse merger (jag vet inte). Skatten är höftad från min sida och har inget med verkligheten att göra, det är konservativt räknat och jag välkomnar synpunkter.
Huvudscenario: $27,5 netback per fat * 10 000 (uppskattad snittproduktion per dag) * 365 (dagar)  * 0,8 (skatt) = 80,3 MUSD i vinst. P/E 1,59 på dagens börsvärde.
Bear, oljepris $40, d.v.s netback $7,5 ger  21,9 MUSD i vinst. P/E 5,9.
Bull, oljepris $80, d.v.s. netback $47,5 ger 138,7 MUSD i vinst. P/E 0,93.
Dagens börsvärde: 129,3 MUSD (utläst från yahoo otc-listning av bolaget så det är i USD)
 
Sen finns det ju ultrabull, ojlepris över $100, och ultrabear, att produktionen skiter sig. Båda dem scenariona är möjliga. Exempelvis PA Resources minns jag att dem inte lyckades uppnå den produktion dem förväntade sig, så sånt kan ju hända.
Värt att nämna är att kassaflödet kan se mycket bättre ut än P/E-talen ovan, om det är så att capex räknas in i begreppet “netback”. Kostnaderna för capex är ju redan tagna. Fast å andra sidan kan det ju dyka upp nytt capex i framtiden för framtida projekt så det är väl rimligt att ta med capex när man tänker i termer av vinst.
Jag kan ge några P/E-tal för andra oljebolag som jämförelse. Tethys har ca p/e 10 och International Petroleum ha ca p/e 10. Fast oljepriset har ju gått upp senaste året vilket gjort att deras p/e i nuläget är lägre.
Säg p/e 6,5 som ett konservativt antagande för PetroTal för 2020. Då får vi i huvudscenariot en uppsida på 300% på två års sikt (fyra gånger p/e 1,59 blir p/e 6,5 och det motsvarar 300% uppsida).

Övrigt

Jag har läst att ledningen ska vara erfaren, men inte satt mig in djupare i saken.

Slutsats

Jag tycker PetroTal är köpvärt eftersom uppsidan enligt min analys är 300% på ca två år i huvudscenariot. Det sagt så tycker jag inte man ska satsa allt man har i bolaget eftersom det finns exempel på oljebolag där allt gått snett. Men jag tycker det är rimligt att ha det här bolaget som en del i sin aktieportfölj.
 

Disclaimer

Denna analysen ska inte ses som en rekommendation utan är mina egna personliga tankar om PetroTal. Att handla aktier i PetroTal är förknippat med hög risk. Jag äger aktier i bolaget

Källor

http://www.petrotal-corp.com/docs/2018/2018-0918-PetroTal-Investor-Presentation.pdf
http://www.petrotal-corp.com/news/2018/nr0215.html
https://www.bbvaresearch.com/wp-content/uploads/2017/12/171215_OilPricesOutlook_Dec17.pdf

Etiketter:

En kommentar till “Analys PetroTal”

  1. Emilez skriver:

    En annan långsiktig prognos på oljepriset:
    https://www.thebalance.com/oil-price-forecast-3306219

    Den förutser priser över 70 dollar på kort och lång sikt. Bygger på US Energy Information Administrations siffror.

Lämna en kommentar