Räkpriser i Kina

Jag kollade igenom den här artikeln om räkpriser i Kina, och den är detaljerad och intressant. En sak som jag tyckte var intressant är resonemanget om hur räkproduktionen i Kina kommer se ut framöver, där de kunniga verkar gå efter hur mycket räkfoder som säljs.

Jag vet inte hur mycket SIAF påverkas av räkpriser just nu då t.ex. megafarmen odlar fisk för tillfället.

Etiketter:

22 kommentarer till “Räkpriser i Kina”

  1. Strindberg skriver:

    Jag frågade om parellellnotering för Tri Way för både svenskar och amerikaner har svårt att handla aktier noterade i Hong Kong.

    Dear Sir,

    Many US brokerage companies accommodate trading HK listed companies. That said, the Company will look into it; they had already said there would be a mechanism for SJAP, when the plan was to list on the Third Board in China. (new plan is the Main Board in China, which likely has the same issue).

    Regards,
    Peter Grossman
    Investor Relations
    Sino Agro Food, Inc

    Det skulle vara oerhört bra om det kunde bli en parallellnotering. Varken Avanza eller Nordnet tillåter Hong Kong i kapitalförsäkring så våra aktier kommer att bli utbokade från kf till ett vanligt aktiekonto. Frågan är till vilken kurs. Om vi erhåller våra aktier strax före noteringen blir det förhoppningsvis IPO-kursen eller kursen första dagen annars riskerar att det blir till en riktig låg kurs vilket gör att vi får betala vanlig kapitalskatt på större delen av beloppet när vi säljer.
    Om det går att handla med Nordnet och i så fall till vilket courtage vet jag inte men Avanza tar lägst 749 kr och det säger sig självt att det är på tok för dyrt för de flesta aktieägare.

    Ett problem med parallellnotering är kravet på en free float på 25% men det kanske går att klara med aktier från pre-IPO och IPO samt om några av de största ägarna har sina aktier i Hong Kong. Det vore bra om fler hörde av sig till bolaget om parallellnotering så att frågan får uppmärksamhet så att frågan åtminstone kommer upp på något styrelsemöte. Det är ruskigt mycket pengar som vi kan spara om vi kan behålla våra Tri Way i kf så det är värt ett försök att driva en kampanj i frågan.

  2. Strindberg skriver:

    Solomon sa under telefonkonferensen att Tri Ways nettomarginal de närmaste 3 åren kommer att bli ungefär 34%. Men i prepared remarks stod “Tri-way’s
    net income, post-carve-out, is estimated to average around 47% over the next three years,
    taking into account all farms’ collective profits”. Jag frågade om vilket som är korrekt.

    “Not sure; I’ll try to get a clarification. The reference is to a projection of three years, so plenty of time to see/adjust. Of course, the main determinant will be the wholesale/retail market prices of the various species.

    The main point is that past income results were based on smaller margins because of unconsolidated ownership interests in all but AF1; therefore, it is expected that net income, to be a new line item on the income statement (“income from associate investment”) will be accretive from 2016 levels”.

    Jag svarade att jag är ganska säker på att 34% är korrekt för 47% låter lite för bra för att vara sant.

    I would use that, and maybe be pleasantly surprised. I assume that the projections factor some yield improvements at AF4 and beyond over time, as Tony alluded to on-going work to use and optimize conditions for prawns, which likely carry higher gross margins. In the past, the amortization of fixed corporate expenses across all SIAF’s businesses resulted in an attractive percentage of gross profits falling to net profits.

    Best Regards,
    Peter Grossman
    Investor Relations
    Sino Agro Food, Inc.

  3. Strindberg skriver:

    The Swede har på sin informationssida om Siaf en förteckning över företag som påminner om Siaf http://www.allt2.se/siaf/peers.xhtml
    Uppgifterna är gamla men jag ägnade några minuter för att kolla upp några av bolagens nyckeltal idag och det aktierna hade gemensamt var att de hade gått ganska svagt de senaste åren men man hade trots det riktigt höga p/e-tal.
    Om de siffrorna som jag fick fram är relevanta i en jämförelse så är det absolut inte orimligt att hoppas på ett p/e-tal 20-25 eller ännu högre för både Tri Way och SJAP. Det känns i alla fall nästan uteslutet med ett p/e.tal nedåt 10.

    Det kan bli ohyggligt mycket pengar för oss aktieägare om alla pusselbitar faller på plats.

    SJAPs bruttovinst var 33,7 miljoner förra året. P/e-tal beräknas på nettovinst men vad den var vet jag inte. Men det tycks som att vinsten kommer stiga rejält de närmaste åren. Det verkar även som att man kommer att tillföras en del statlig verksamhet men det har inte gått att få svar på om det innebär utspädning av ägandet. Det vore nog rimligt att ägarandelen kommer sjunka innan IPO för det känns lite orimligt att man skulle erhålla statligt stöd och tillgångar om den enda motprestationen är att man skapar drägligare villkor för regionens bönder och främjar regionens ekonomiska utveckling.

    Siaf äger idag 45% av SJAP. Det är svårt att göra några säkra antaganden om nettovinst och bolagets ägarandel vid IPO. Men jag tycker inte att det är orimligt att bolagets värderas åtminstone till 500 miljoner(det är dock inte svårt att komma till betydligt högre värdering i synnerhet om man väljer ett p/e-tal på 20-25, men jag vill hellre ligga lite lågt) och i brist på bättre antar jag en ägarandel på 45%. Siafs innehav skulle då motsvara drygt 10 dollar per aktie, men då har jag räknat ganska lågt. Med lite tur kan det bli det dubbla eller mer.

    Tri Way har rimligen snabbare vinsttillväxt och bättre framtidsutsikter så jag skulle inte bli förvånad med ett p/e-tal på 25-30 åtminstone efter något år så att marknaden hinner få förtroende för Solomon igen. Om Tri Way producerar 18 500 ton i år bör vinsten hamnar på runt 0,63, men produktionen kommer att mångdubblas de närmaste åren och börjar man räkna med p/e-tal på 25 på produktionsvolymen om några år så blir det nästan astronomiska aktiekurser.

    Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad man har tänkt göra med de 250 miljoner som man siktar på att ta in vid IPO(börsnoteringen). 150 miljoner i pre-IPO+kassaflöde bör räcka för att färdigställa AF5(60 000 ton).
    Efter färdigställandet kommer man att ha ett enormt kassaflöde. Undrar om det inte kommer en internationell expansion efter AF5 för någonstans bör man rimligen investera pengarna. Solomon har tidigare berättat om intresse från andra länder

    Jag tror nog att Tri Way ska man försöka äga åtminstone 5 år till eller ännu längre. Bolaget bör rimligen ha en mycket bra tillväxt ganska många år. Så länge tillväxten är skaplig tror jag att man ska försöka motstå frestelsen att sälja. Bolaget blir ganska snabbt väldigt stort och får stordriftsfördelar gentemot konkurrenter. SJAP tror jag dock att jag kommer att sälja när tillfälle ges och satsa de pengarna i andra bolag. Känns kanske som ett lyxproblem men det retar mig att vi inte kan få hela värdetillväxten i våra kf.

    Jag har precis börjat läsa 100 Baggers Stocks That Return 100-to-1 and How To Find Them by Christopher W. Mayer och det är inte utan att man drömmer om att vi har hittat en.

    Solomon hintade om att det kan bli både återköp av aktier och kontantutdelning när antingen Tri Way eller SJAP har fått in en del kapital i pre-IPO och om så sker lär den nog även bli fart på kursen i Siaf.

    Det återstår för övrigt nu endast 25 dagar till q1-rapporten.

  4. Strindberg skriver:

    Hyperboy har lagt upp en ny video.
    Enligt honom blir IPO-kursen 12-24 dollar om man får en värdering i nivå med jämförbara företag.

    https://www.youtube.com/watch?v=F2f7VUShmdA&feature=em-uploademail

  5. Emilez skriver:

    Japp Strindberg intressanta kommentarer och jag håller med om att framtiden ser mycket bra ut. Man får ha tålamod i ett par år till så att listningarna hinner bli av bara.

    En av SIAFs stora styrkor är anpassningsbarheten och forskningen. Visst Triway är ju väldigt starka men även SJAP kommer nog att bli väldigt starka då dels marginalerna förhoppningsvis tryggas av att de växlat om till mer exklusiva biffkor samt att de har fått till det nya avtalet med delstatsregeringen. Tror att SJAP underskattas lite grann rent generellt.

    Videon du länkade till var intressant, framförallt i slutet där lite siffror presenterades om listningen av Triway, och det finns nog möjligheter till jackpot.

  6. Strindberg skriver:

    Jag tror väl att risken är att man säljer bort sig för tidigt. Det kommer säkert bli frestande att ta hem vinsten om Tri Way får ett p/e-tal på 25 eller ännu högre. Jag ska nog själv försöka ha is i magen. När bolaget noteras kanske man har en produktionskapacitet på 50 000 ton, men med det enorma kassaflödet så kan man mycket väl ha en kapacitet på 500 000 5 år senare och som det känns idag kommer jag nog försöka ligga kvar så länge expansionen fortsätter. Det känns som att det här är en chans som man bara får en gång i livet så det gäller att försöka ta vara på den maximalt. Jag skulle kunna tänka mig att bolaget betalar ut skapliga utdelningar så man kanske inte behöver sälja av aktier för att kunna höja sin levnadsstandard. Jag kommer att fira om/när det kommer besked om att man har fått in ett större belopp i pre-IPO. Klarar man bara pre-IPO så är jag ganska säker på framgång.

    Jag har svårare att se att SJAP skulle kunna få en dramatisk tillväxt på många års sikt. Men vi har ju fått så lite info om vad samarbetet med regionens statliga företag etc. kommer att innebära i praktiken så SJAP är svårbedömd. Men förhoppningsvis blir det snabb expansion fram till noteringen så att värderingen blir hög. Jag tror i alla fall att jag kommer att sälja mina aktier tämligen omgående. Jag behöver sprida mina risker och satsa på annat.
    Med tanke på att statliga bolag är inblandade så dras nog allehanda förhandlingar och beslut i långbänk och det skulle inte förvåna om SJAP noteras mer än 1 år efter Tri Way.

    En annan tanke är att sälja alla aktier i Siaf när Tri Way är noterade och köpa ännu fler Tri Way. Om det skulle visa sig att man kan ha Siaf i kapitalförsäkring men inte Tri Way får man nog räkna väldigt noga om det är någon vits med att vikta över. Det kanske t o m är så illa att man ska sälja Tri Way och köpa Siaf istället. Det blir väldigt stor skillnad i avkastning om man tvingas betala 30% skatt på både vinst och utdelning istället för den mycket låga schablonskatt vi betalar i kapitalförsäkring.

    Det är i alla fall väldigt skönt att vi aktieägare åtminstone kan skymta ljuset till skillnad mot det mörker som har rått i så många långa år.

  7. NJ skriver:

    Vad tror vi om Tri-Way tidsplanen för de olika milstenarna:

    - besked om X-date, innan sista maj?
    - distribution av allokerade tilldelade aktier innan sista juni?
    - roadshow juni-juli?
    - det faktiska X-datumet?
    - besked om hur pre-ipo lyckats?
    - IPO och noteringsdag?

    Spekulera gärna fritt! Samt vilka tidspunkter känns i dagsläget mer säkra?

  8. Strindberg skriver:

    Sista dag för rapporten utan förlängning är onsdagen 10 maj och med tanke på att man på sistone har haft en förkärlek att ha telefonkonferensen på en fredag skulle jag gissa på att den är 26 maj. Gissningsvis försöker man komma med pressmeddelandet om X-datum strax före telefonkonferensen så att man kan berätta om det då. Ett frågetecken är dock de inblandade myndigheterna SEC och FINRA i USA och motsvarande myndighet i Hong Kong. Jag vet inte om beslutet är att betrakta som en formalitet eller om de kan tänkas ha invändningar. Om de har invändningar blir allt försenat.

    X-datum borde väl bli åtminstone 3 veckor efter pressmeddelandet och då blir ungefär i mitten av juni.

    Några utdelade aktier till våra depåer kommer vi inte att få nu. Möjligen får vi uppgift hur många aktier vi har fått men aktierna stannar hos företaget.
    Jag hoppas att utbokningen av aktier till våra depåer dröjer så länge som möjligt, helst att vi får dem i samband med noteringen. Det skulle vara en katastrof om vi fick dem redan i sommar. Vi får inte ha onoterade aktier i kapitalförsäkringarna så vi skulle få en väldigt låg anskaffningskurs om vi fick dem redan nu. Om vi får aktierna vid noteringen borde vi kunna använda IPO-kursen som anskaffningskurs om vi blir tvungna att ha aktierna i en vanlig depå.

    Roadshowen är sagt att den ska påbörjas i maj. Det är väl rimligt att tro att den gör det också. Hur länge den kan tänkas hålla på vet jag inte.

    DBS Bank håller i roadshowen och om nu intresset är så pass stort som man har antytt borde väl ett besked om en första investering kunna komma i juni/juli. Solomon sa även att de har kontakt med andra som är intresserade förutom de som DBS ska prata med och där kunde det enligt honom bli ett avslut ii juli. Det verkar dock som man ska plocka in kapital successivt under en längre period så det dröjer säkert ett tag innan man kan säga om de lyckas eller inte. Men det är väl rimligt att hoppas på att åtminstone en del kapital kommer in i juli.

    I videon som jag länkade till stod det IPO om 18 månader. I de antaganden som man presenterade i q3-rapporten (kom 15 nov) så ska IPO ske under 2018. Man vill ju hinna få upp produktionskapaciteten med hjälp av pre-IPO så jag skulle väl gissa på att IPO sker ca 1 år efter merparten av kapitalet från pre-IPO kommer in och jag tror inte heller att pre-IPO-investerarna vill vänta längre än ett år på notering så jag tror inte att det sker en notering före halvårsskiftet 2018. Det har sagts att de som investerar i pre-IPO ska betala ungefär det dubbla bokförda värdet och IPO-kursen ska sedan vara dubbelt så hög som pre-IPO. Det bokförda värdet är väl idag runt 3,50 per aktie och då bör väl IPO-kursen hamna runt 14 om deras förhoppningar stämmer. Jag tror dock att aktiekursen kommer att stiga ganska snabbt, men det är lättare att gissa på vad kursen är vid en viss produktionsvolym än vid en viss tidpunkt med tanke på risken för förseningar.

    Om man producerar 18 500 ton i år tror jag att vinsten blir ca 0,63 per aktie i Tri Way (då har jag räknat med ett försäljningspris på 10(i q3-rapporten antar man 10,58) och en nettovinst på 34%). Det kan man kanske ha som utgångspunkt för sina gissningar. Jag tror att chansen är ganska stor att p/e-talet hamnar på 20-25 åtminstone efter ett par rapporter så att marknaden ser vinsterna.

  9. NJ skriver:

    Tack Strindberg! För en utförlig och bra sammanställning. Den låter rimlig och och väldigt aptitlig.

  10. NJ skriver:

    Tack Strindberg! För en utförlig och bra sammanställning. Den låter rimlig och och väldigt aptitlig.

  11. NJ skriver:

    All text kom inte med.

  12. NJ skriver:

    Skulle IPO kursen hamna runt 14$ vore det riktigt bra och skulle den rentutav hamna än högre upp i Rockhill INVESTORS förmodade spann upp mot 20$ så vore det fantastiskt, en hel del beroende på produktionstakt vid tillfället säkert som du är inne på samt p/e.
    Vad vågar man hoppas på att Siaf kursen befinner sig vid IPO tillfället (hösten 2018)?
    Hur långt bort ligger IPO för Sjap då, väl inte
    troligt att den kommer in innan Tri-way?
    Blir det ngn pre-IPO runda för Sjap?

  13. Stad skriver:

    Strindberg: Tycker inte att vi skall gå händelserna i förväg, re “Jag skulle kunna tänka mig att bolaget betalar ut skapliga utdelningar så man kanske inte behöver sälja av aktier för att kunna höja sin levnadsstandard. ”

    Vi vet INGENTING om vilket management som kommer styra över Triway.
    INGET är kommunicerat från Triway gällande utdelningspolicy.
    Vi vet INGENTING vilka planer man har för sitt kommande förmodade höga net profit, man kanske vill användae det till nya investeringar (växa) istället för att göra stora utdelningar.

    Dock ser det lovande ut!
    Den som lever får se

  14. Fredrik skriver:

    Vill bara dubbelkolla igen Strindberg, vi behöver inte köpa nya aktier till viss kurs utan kommer bli tilldelande fler aktier innan ipo ca 0,9 per Siaf aktie?
    Vad är skillande på pre-ipo och ipo?

    https://www.nordnet.se/tjanster/investeringshjalp/nordnetskolan/aktier/borsnotering-ipo.html

    Där tolkar jag det som att vi behöver köpa Siaf aktier vid en ipo?

  15. Strindberg skriver:

    Stad, förvisso vet vi väldigt lite om framtiden. Alla inlägg här är att betrakta som spekulationer om framtiden om tänkbara scenarion. Jag går verkligen inte händelserna i förväg men jag inser att mina inlägg kanske är för positiva och risken är uppenbar att åtminstone någon lockas att köpa aktier utan själv göra någon egen analys av risker och möjligheter och det vill jag inte. Jag ska tänka på hur jag utformar mina kommentarer framöver och även dra ned på aktiviteten för det har blivit lite väl mycket kommentarer från min sida. Jag har twitter som jag kan kladda på om det börjar klia i fingrarna.

    Åter till sakfrågan, jag konstaterar att Tri Way bör ha mycket stora kassaflöden när AF5 är i produktion i synnerhet om man plockar 150 miljoner i PRE-IPO och 250 i IPO. Frågan är vad man har tänkt göra av alla pengar. Kassaflödet bör räcka till att bygga ett AF5 (60 000 ton) varje år och ändå få en massa pengar över. Jag tror förvisso att det hade varit bäst för aktieägarna om man fortsätter expansionen gärna i andra länder men jag tvivlar på att det går att växa så snabbt och därför tror JAG att man kommer att dela ut en del av vinsten. Om antalet aktier är oförändrade när produktionen når 97 000 ton bör vinsten per aktie bli runt 3 dollar och om man då delar ut 0,50 blir det ganska stora årliga belopp om man åtminstone har några tusen aktier som man kan höja sin levnadsstandard för om man vill. Siaf lär också dela ut en hel del då.

    NJ, med den information som föreligger nu så har svårt att se att SJAP ska hinna noteras före Tri Way. Det känns väl mer som 2019 för SJAP. Det är sagt att det ska bli PRE-IPO även för SJAP. Men det dröjer nog ett bra tag för först måste man få klart alla förhandlingar med de statliga parterna och sedan slå samman verksamheter innan man kan gå ut till investerare och det är väl risk att den processen kommer att ta tid.

    Beträffande aktiekursen i Siaf hösten 2018 så kan det nog bli ett bra intresse för aktien för när Tri Way är utdelad så måste man köpa Siaf för att indirekt kunna äga Tri Way innan den noteras. Men med tanke på Siaf även äger SJAP och övrig kvarvarande verksamhet så är det väl inte orimligt med en kurs på 25 om det blir klart att Tri Way IPO-kurs blir 14.
    Men som jag har skrivit tidigare tror jag att man bör försöka avstå från frestelsen att sälja Tri Way för tidigt. Om bolaget utvecklas väl bör man få oerhört mycket mer än 14 om man väntar några år. Men som tidigare nämnts så gäller det att man klarar av pre-IPO först, misslyckas den blir det betydligt lägre kurser som vi har att se framemot.

  16. Strindberg skriver:

    Fredrik, du behöver inte köpa några ytterligare aktier för att erhålla aktier i Tri Way. Siaf har 36 600 000 aktier i Tri Way och det är sagt att man ska dela ut hälften av aktierna. Exakt antal som du kommer att få får du veta när pressmeddelandet om X-datum kommer. X-dagen är första dagen som Siaf handlas utan rätt till utdelning i Tri Way. Vi bör väl få runt 0,85 Tri Way per aktie i Siaf. Men det blir så ojämna tal så man kanske väljer en något högre eller lägre siffra. Det lättaste hade varit om Siaf delade ut lite mer än hälften av sina aktier så att vi fick en Tri Way för varje Siaf. Men vi får invänta pressmeddelandet som förhoppningsvis kommer i maj.

    I en pre-IPO tar man in pengar ofta från mycket stora placerare typ fonder, företag och olika institutioner. Detta görs kanske 6 mån- 1 år innan IPO. Tanken är att man med hjälp av kapitalet ska kunna öka värdet på bolaget så att man får ut ett högre pris vid IPO. De aktier som vi får i Tri Way har idag ett bokfört värde på ca 3,50. Tanken är att de som satsar pengar i pre-IPO betalar ungefär dubbelt så mycket som vårt bokförda värde. Man har sagt att man siktar på att totalt få in 150 miljoner i pre-IPO, men man tar nog inte in allt på en gång utan det sker successivt. Förhoppningsvis kommer kommer de första pengarna in i juni/juli.

    IPO är själva börsnoteringen. Den sker kanske 1 år efter pre-IPO. Då får allmänheten, fonder, företag och institutioner främst i Hong Kong köpa in sig. Det blir knappast några svenskar som deltar varken i pre-IPO eller IPO.
    Tanken är att de får betala dubbelt så mycket som de som satsar i pre-IPO.
    När IPO är klar börjar aktien att handlas i Hong Kong. Förhoppningsvis blir det även en notering någon annanstans också som är lättare för oss svenskar att handla. Efter X-datum är vi redan aktieägare i Tri Way så vi behöver inte delta i varken pre-IPO eller IPO.

    Om något är oklart får du återkomma med frågor, men det blir förhoppningsvis någon annan som svarar för jag är på väg ut.

  17. Stad skriver:

    Ok ,Strindberg helt i sin ordning.

    Viktigt är att “rätt folk” kommer in i Triway CEO t ex.

    Om jag befarar något så är det att Siaf-aktien kommer vara en dead duck efter x-datumet, handeln sjunker drastiskt från en redan relativt låg omsättning. Tiden till noteringen av Triway kan bli låång och utdragen.

    Ps. Vilket är ditt twitter konto?

  18. Fredrik skriver:

    Ok, tack för bra förklaring:) men förstår då inte varöför Siaf inte prisas in mot 7 dollar för annars är du ju billigare att gå in nu för företag fonder och olika instutioner. Om inte fallet är att dem inte får handla nu förstås?
    Förstod det dock som att när vi hamna på merkur så fick dem börja handla?

  19. Strindberg skriver:

    Stad, mitt twitterkonto är Strindberg‏ @strindberg15

    Jag kommer att dra ned kraftigt på min aktivitet, eventuellt upphör den helt i olika forum och debatter.
    Om någon av någon anledning vill ha min åsikt om något går det bra att skicka ett mail till strindberg@outlook.com

  20. Emilez skriver:

    Synd Strindberg, hoppas du gör en comeback vad det lider. Kul att läsa det du skriver.

  21. Strindberg skriver:

    Jag lägger ut mer eller mindre alla svar som jag erhåller på Twitter. Om det är något svar som du tycker är intressant så får du gärna kopiera dem till din hemsida. Det gäller för övrigt alla andra seriösa också.

  22. Emilez skriver:

    Okej det låter bra :-)

Lämna en kommentar