UK röstade BREXIT – börsslakten har börjat

Enligt BBC har nu BREXIT-sidan ett oåterkalleligt övertag i folkomröstningen, börserna slaktas (Japan Nikkei just nu ner 7,5% och USA futures ner 4-5%) och guldpriset går upp (och även silverpriset). SR har också skrivit nu.

Det jag tror drivit fram resultatet är oro för lönedumpning från EU-immigranter i Storbritannien samt en känsla av att inte längre känna igen sig själv i sitt eget land. Efter det fruktansvärda som hänt med vårt eget land de senaste decennierna så kan jag inte annat än förstå britterna.

Jag hade dock föredragit om britterna stannat i EU främst eftersom det vore bättre för börserna men också för att britterna inte känns riktigt lika blåsta som svenskarna och tyskarna och kanske skulle bidra på ett positivt sätt inom EU. Men främst är det P.g.a. osäkerheten som följer och börsnedgången som jag tycker det är synd.

EU har gjort mycket dumt under Tysklands ledning men på sista tiden har de faktiskt gjort en del vettiga saker så som flyktingavtalet med Turkiet och vad jag förstår så förhandlar dem även med Eritrea och Libyen för att få stopp på migrantströmmarna.

EU-senfärdighet i att stoppa migrantströmmarna och iställlet fokusera på hjälp i närområdet har orsakat enorma problem för Europa och om dem problemen hade hanterats med fastare hand tror jag inte att UK hade röstat för att lämna.

Antagligen är det EU-migranterna som varit en större fråga än migrantströmmarna från Mellanöstern och Afrika men jag tror ändå en bättre hantering av dem migrantströmmarna hade varit tillräckligt för att ge den lilla skjuts till BREMAIN-sidan som behövts – valresultatet verkar ju bli ganska jämnt.

Eftersom Skottland röstade ganska starkt för BREMAIN öppnas det upp för slitninger inom UK. Kanske kan detta för Storbritanniens del bli den viktigaste negativa konsekvensen.

Personligen köpte jag XACT BEAR X2 igår för 10% av portföljen som hedgning. Kanske att det kommer lindra fallet något – men det kommer ändå troligtvis bli smärtsamt.

Sen har jag en del silveraktier också (Avino), om de följer med silverpriset upp eller dras ner av börsoron återstår att se.

På det stora hela kommer dock BREXIT att påverka portföljen negativt på kort sikt, men tills efter sommaren bör det ha lugnat ner sig igen tycker jag. Det händer trots allt inget drastiskt med en gång eftersom det tar minst två år innan BREXIT blir en verklighet.

Vi får se hur både nyhetsutvecklingen blir de närmaste dagarna och hur börsutvecklingen blir, frågan är hur djup och lång nedgången blir.

Etiketter: ,

2 kommentarer till “UK röstade BREXIT – börsslakten har börjat”

 1. SIAF! skriver:

  Kaos på marknaden, vad tror du man borde satsa på? Jag antar att om OMXS30 tappar 10-15% nästa vecka så kanske det är värt att bottenfiska lite i de värst drabbade (förutom FPC). Eller ska man helt enkelt köpa fysiskt guld, gräva ner sig i ett hål och invänta domedagen?

 2. Emilez skriver:

  Ja det är svårt att säga då jag personligen mest kollar fundamenta och inte har så bra koll på kortsiktiga kursrörelser.

  Jag kommer nog sälja mina XACT bear imorgon eller tisdag dock.

  Att ha en släng guldaktier tror jag är bra, dock itne för mycket eftersom det är risk även där. Själv har jag dock mest silveraktier men även det kan väl duga eftersom jag tycker mitt silverbolag Avino presterar bra rent verksametsmässigt.

  Men det är svårt att säga hur man ska agera. Helst skulle man så klart dragit ner på risken innan valet, vilket jag gjorde med XACT Bear X2 men har bara ca 8% av portöljen i det.

  Om jag nu får gissa tror jag att börsen inom en vecka kommer ligga 10-15% lägre än i nuläget. Sen kommer det nog stabilisera sig lite.

  Blir det storslakt imorgon med nedgång på ca 10% kan man nog nästan ligga kvar för då är det mesta av nedgången tagen – förtsatt att man äger aktier med bra fundamenta.

  Jag är hyfsat nöjd med fundamentan i de aktier jag äger vilket gör att jag inte är riktigt lika panikslagen inför en nedgång som jag hade kunnat vara annars. Jag är hyfsat konfident att de aktier jag äger repar sig efterhand även om det så klart kan ta lite tid.

Lämna en kommentar