SIAFs rapport framskjuten

SIAFs rapport för 2015 blir ramskjuten. Normalt brukar omsättningen redovisas i SEC-filingen men tyvärr publicerade SIAF fel siffra den här gången. Tråkigt och klantigt gjort av SIAF. De siffror som publicerades rörde sig enligt SIAF IR om värdet av de sålda varorna och inkluderar alltså inte konsultarvoden och dylikt.

En anledning till att siffrorna är lite låga är enligt RD på iHub att dem köpte in en massa grejer till distributionscentren i december men att de hinner sälja varorna först under första kvartalet. Han tror på en vinst per aktie på mellan $3 och $4 per aktie under 2016. Det är kanske lägre än vad vissa hoppats på men man får ha i åtanke att SIAF plöjt ner all sin energi i megafarmen och att den först börjar ge utdelning under 2017.

När man värderar SIAF bör man tillskriva megafarmen ett värde och inte enbart se på den nuvarande intjäningen. Tyvärr finns det väl risk att 2016 blir ytterligare ett mellanår för jag tror inte att SIAF hinner spinna ut fiskdivisionen under det här året.

Min åsikt som jag har just nu är att 2016 kan bli ytterligare ett mellanår för SIAF men att det för den långsiktige finns ett bra värde att hämta hem.

Om SIAF tjänar 3,5 dollar per aktie i år så värderas dem enbart till p/e 2,3 just nu samtidigt som vi kan räkna med hygglig tillväxt under många år framöver tack vare megafarmen. När fiskdivisionen spinns ut på oslobörsen så bör kinarabatten minska samtidigt som vi får ett för marknaden mer lättöverskådligt bolag att värdera.

Således är SIAFs värdering i dagsläget grymt låg även med de här lite lägre vinsterna och det bör finnas goda chanser för uppvärdering inom två år. Värderingen är så låg att jag nästan tycker uppvärderingen borde börja under 2016.

Triggers är om SIAF säkrar ett större lån till hyfsade villkor eller att datum för spinoff av fiskdivisionen publiceras. Det förstnämnda kan ske i år och det sistnämnda troligen under 2017.

Etiketter:

9 kommentarer till “SIAFs rapport framskjuten”

  1. Emilez skriver:

    För övrigt hittade jag nyss följande artikeln skriven av en av SIAFs dotterbolag: https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=zh-CN&u=http://www.wtoutiao.com/p/1bdxXKB.html&prev=search

  2. Fredde skriver:

    Några som tror siaf kommer slå igenom 52 week low?
    Vad tror ni siaf kommer pendla på för kurser tills nya nyheter släpps, är det den 30 april som ligger närmst med ny information från bolaget?

  3. Emilez skriver:

    Fredde, personligen tror jag på en rekyl upp imorgon. Jag kan ingenting om teknisk analys men i och med att aktien ofta vänt upp kring de här nivåerna innan så är väl chansen god att det händer igen. Jag gissar så klart bara.

  4. Roger Larsson skriver:

    Ja gissar oxå bara men ja tror aktien är död fram till sommaren ja funderar på att gå ur nu och sen komma in igen då. Ja vill in i olja nu egentligen men har mina pengar här. Har vart i aktien i 5 år typ och hår ja ur nu ja då händer väl nåt positivt som vanligt . Ja vågar inte. Ja sa till min sambo när aktie når 16 dollar då säljer ja.
    Samtidigt sa ja att ja skulle in i shamaran när den sjunkit färdigt. Hade nog inte nåt 15 öre såklart men ja ha de nog gjort en resa till 3 milllar snart. Ja får skylla mej själv som aldrig tar rätt beslut i rätt tid.

    Siaf trigger är väl finansen om de lyckas med den.

  5. Jan Svanberg skriver:

    Tittade på fjolårets bokslut,och såg att konsultarvodet uppgick till 85 milj.
    Om årets 423 milj.ej inkluderar konsultarvoden,kan det väl se ganska bra
    ut? när bokslutet kommer eller?

  6. Emilez skriver:

    Jan, så som jag örstod det var konsultarvodet inräknat i 2015 års siffror. Det var 2014 års siffror som var fel i förseningsfilingen – konsultsiffrorna saknades.

  7. Strindberg skriver:

    “Som du påpekar är det en felaktighet i filingen vad avser omsättningen för 2014, som är omsättningen för sales of goods och inte hela koncernen.

    Tyvärr gjordes misstaget av vår juridiska rådgivare när de förberrede dokumentet.

    Vad avser vår kommunikation / informationsgivning runt felaktigheten kommunicerar vi denna via mail och telefon när vi får förfrågan (då felaktigheten avser 2014 och ej 2015)

    Hälsningar
    Erik”

  8. SIAF! skriver:

    Jag undrar hur man kan göra ett sånt misstag. Man ska ta två siffror, samma data från två olika år. Det måste vara omöjligt att göra fel.

    Skriv gärna ett inlägg om vad du tror om möjligheterna till spin-off under 2016. De lovade ju att spinna av 3-4 dotterbolag inom 12-18 månader i slutet på Augusti. 5 månader kvar tills vi _borde_ börja se lite rörelse kring det.

    Vad tror du om finansieringsmöjligheter? Det känns som att norrmännen börjar få syn på SIAF. Norrmän med väldigt stora förmögenheter. Undrar om de kan få en Norsk partner som köper loss 25% av Megafarmen för ~100 miljoner USD. RD har ju varit inne på det ett tag, att de kanske kan skaffa en partner som köper 25% för den summan, och de pengarna täcker då upp det som behövs framöver för Megafarmen. Skulle vara trevligt i så fall!

  9. Strindberg skriver:

    Jag tycker åtminstone att någon från bolaget borde ha reagerat när det var så stor procentuell ökning från 2014 till 2015. Nå väl, det borde vara riktigt pinsamt för ledningen så de lär kontrollera mycket noggrannare i fortsättningen.

    Tyvärr har man med tiden blivit ganska luttrad när det gäller tidsprogonser från ledningen. Den bästa gissningen är väl att man inte hinner göra någon avknoppning i år. Jag har inte någon större panik med att få fiskeodlingarna avknoppade.
    Det är snarare de övriga som SJAP som jag skulle vilja bli av med. Det bästa vore om man kunde sälja de mindre intressanta delarna även om priset blir lågt istället för att fortsätta att vara en ganska stor ägare i bolagen även efter en avknoppning. Det är bättre att kraftsamla alla finansiella och ledningsresurser till de delar av koncernen med de bästa framtidsutsikterna.

    Jag har betydligt större förhoppningar när det gäller finansieringen än när det gäller avknoppning. Det är väl egentligen två olika finansieringslösningar som krävs dels finansiering så att man kan fortsätta och helst öka takten när det gäller utbyggnaden av Mega Farmen, dels så krävs det finansiering för köp av aktier i Mega Farmen. Jag är övertygad om att man får tag i kapital för fortsätta utbyggnaden.

    Min personliga gissning är att det kommer att dröja innan man köper in sig i Megafarmen. Siaf har ju hjälpt den nuvarande ägaren till Megafarmen och jag tror att man i vänskaplig anda kommer att se till att Siaf får gott om tid på sig att gå upp i ägande så den finansieringen kan nog ske i etapper under ganska många år.

    Jag är inte lika lockad av att sälja av 25% till någon norsk investerare.
    Den kinesiske partnern kommer ju att kvarstå med minst 25% och då kan Siaf max komma upp i 50% ägande om man säljer av 25%. Jag vill ha 75% ägande och då väntar jag hellre 1 eller 2 är längre för att kunna köpa de sista 25%.

    Men ovanstående är mina högst personliga spekulationer och det är endast spekulationer. Jag sitter inte på någon annan info än den som har släppts i rapporter och presentationer. Det finns säkert anledning att återkomma efter nästa telefonkonferens När det förhoppningsvis finns lite mer info om hur framtiden ser ut.

Lämna en kommentar