Så gick det 2013 och några tankar om 2014

Gott nytt år på er ni som läser den här bloggen. 2013 blev för mig inget höjdarår tyvärr, mest för att jag hade en del utländska aktier så som SIAF och guldbolag. Mina svenska aktier gick dock väldigt bra.

En kort redovisning som bygger på det man ser i Avanzas graf i kontot följer, med reservation för att jag inte vet riktigt hur grafen beräknas. Min känsla är att grafen överdriver uppgångar och nedgångar en del beroende på hur man köpt och sålt aktier under året, men den räknar nog på nåt vettigt sätt  får man hoppas.

IPS-portföljen där jag kör fokus på företag som delar ut pengar och som jag tror kommer att frodas även om tio år gick upp 63%. Ett innehav som gick väldigt bra var Kinnevik som gick upp från 138,9 kr till 297,9 kr d.v.s. upp 114%.

Min vanliga svenska portfölj som har ungefär samma folosofi som IPS-portföljen men kanske aningen högre risk gick upp 52%. Ett innehav som sticker ut är Bahnhof som gått upp från 32,6 kr till 69 kr d.v.s. upp 112%.

Sen kommer vi till min största portfölj där jag har högriskaktier. Här är det ingen rolig läsning, den är ner 24% under året. Det är i guld- och silveraktier jag åkt på en rejäl smäll. SIAF klarade sig nästan oförändrat under året då den började på 53 cent och slutade på 51 cent, och med tanke på hur volatil den aktien är så kan man anse det vara helt oförändrat.

Under året har jag minskat en del i guld- och silverbolag så jag är inte lika exponerad där längre. SIAF är det största innehavet i den här portföljen och jag hoppas att den tar revansch år 2014. Jag har inte så stora förhoppningar att de guld- och silverbolag jag har kvar ska komma igen egentligen, men har en hyfsat stor post i Avino kvar.

Något jag kan konstatera är att investeringar i bolag som inte går med vinst eller delar ut pengar inte varit bra för min del.

Under 2013 hade jag också en ganska hög andel kontanter som inte ingick i någon av ovan nämnda portföljer.

Några tankar kring 2014 då. Jag hoppas att SIAF som är mitt största innehav ska gå bra, det är det viktigaste av allt. Lossnar det för SIAF kan det smälla till rejält. Risken finns också att det går helt åt pipan men jag är faktiskt någorlunda optimistisk. SIAF är ett höggriskbolag men eftersom uppsidan är så stor, tiotaggare eller bättre om det vill sig väl, har jag valt att ta en ganska stor risk och gå in rätt tungt.

Om vi då tittar på lite svenska bolag så tror jag att t.ex. Bahnhof och Castellum kan gå bra 2014. Castellum är ett kvalitetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter som inte hängt med i uppgången 2013. Bahhof är en växande Internetleverantör med hög medial profil som gått väldigt bra men där värderingen ändå inte känns så ansträngd, dock är det väl viss rabatt för att de (Bahnhof) är listade på AktieTorget.

Ett annat innehav som ska bli spännande att följa är Tikspac. Positivt är att de kan fortsätta växa, men en viss fara är att de verkar dra på sig högre kostnader i form av personal vilket kan påverka resultatet negativt om inte nyanställningarna resulterar i ökad försäljning snabbt. Hur som helst blir det spännande att följa dem.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer till “Så gick det 2013 och några tankar om 2014”

 1. Krister skriver:

  Tack för året som har gått. Det har varit väldigt skojigt att följa denna blogg under året, speciellt inläggen om SIAF har varit intressanta att läsa om.

 2. Emilez skriver:

  Tack Krister, det är kul att veta att det finns de som uppskattar bloggen :-)

  Vad gäller SIAF så kan det nog bli minst lika spännande 2014, men förhoppningsvis blir det spännande på ett mer positivt sätt än det var 2013.

  För övrigt har Solomon skrivit en nyårstext till aktieägarna: http://sinoagrofood.investorroom.com/2014_new-year_message

 3. ProjektFramtid skriver:

  God fortsättning på dig och keep up the good work.

  Surt med guld- och silver-dippen under året som gick men samtidigt cudos för att du sticker ut hakan och vågar satsa. Castellum tror jag själv också på under 2014, där borde finnas fin potential.

 4. Emilez skriver:

  God fortsättning själv :-)

 5. Emilez skriver:

  Castellum håller dock på rätt mycket med derivat, så vid närmare eftertanke blir det nog ingen jättestor kursrusning för dem i år. Men ändå ett helt okej innehav att ha i portföljen i begränsad mängd tycker jag. På lång sikt blir det nog en rätt bra utveckling, de har aldrig sänkt sin utdelning vad jag vet.

Lämna en kommentar