MSAB – Micro Systemation

Det var länge sen jag tittade på MSAB. Företaget har hängt med rätt länge i portföljen och efter att ha ökat mitt innehav med 200% i dem i början av förra året (minskade lite i samband med Q3-rapporten också) ligger jag plus på dem men det har verkligen varit en resa som tagit på nerverna. MSAB var ett av de första företagen jag började investera i och jag blev mer eller mindre gift med aktien. Fortfarande är jag väl lite gift med den men jag skulle kunna sälja den om fundamenta såg dåliga ut.

Jag har flöjt aktien under året men inte gjort någon riktig analys. Det är dessutom väldigt svårt att analysera MSAB eftersom det finns faktorer som är svåra att ha koll på. Till exempel så fick MSAB:s kunder i början av förra året ett förmånligt erbjudande om att teckna XRY/XACT-paket (XRY är det lite enklare men ändå mycket kraftfullt verktyg att analysera data i mobiltelefoner åt t.ex. polisen medans XACT är ett mer avancerat verktyg som tar ut även raderad data), det förmånliga avtalet kommer löpa ut i år och det blir det normala priset som gäller. Jag kan redan nu säga att den här analysen kommer att yxa till ganska friskt när det gäller sådana viktiga detaljer, och därmed får man även ta analysens slutsats med en nypa salt.

En positiv nyhet med MSAB:s hemsida är att den nu finns tillgänglig på tolv olika språk, däribland brasilianska (fast är ju portugisiska de talar där, brasilianska är egentligen inget språk) och kinesiska.

Bolagsfakta

Antal aktier:17 720 000

Kassa slutet av Q3: 37,5 Mkr (skulder e.t.c. bortdragna)

Kassa per aktie: 2,1 kr/aktie

Första halvåret 2009

Eftersom tredje kvartalet 2009 blev lite speciellt börjar jag med att gå igenom första halvåret 2009.

Under Q1 var det attraktiva uppgraderingskampanjer som bidrog till en stark omsättningstillväxt. Dock kommer det i år bli fullt pris så antagligen kommer det kompensera för att ignen speciell kampanj genomförs. Resultatet under Q1 förbättrades 13% jämfört med Q1 2008, medans omsättningen ökade 43%. De lägre marginalerna berodde främst på en ökad kostnadsmassa och en aggressivare prisstrategi (marginalen sjönk från 39% till 31%).

För Q2 sjönk marginalen ännu lägre, till 25% medans omsättningen ökade med 21%.Vinsten minskade kraftigt jämfört med samma period föregående år,från 18 öre per aktie till 10 öre per aktie.

I Q2-rapporten så skriver VD att etableringen i USA går bra och att de redan börjat se resultat av deras ökade närvaro där.

Summa summarum så blev vinsten för första halvåret 0,34 kr/aktie.

Tredje kvartalet 2009

På grund av leveransproblem stördes leveranserna under Q3 och det fick effekten att det blev ett nollresultat för kvartalet. Omsättningen blev ungefär densamma som föregående år, 3,3% högre. Dock ökade orderingången med 71%, till stor del beroende från stora ordrar från Frankrike och Brasilien. Ordrarna (i alla fall större delen av Frankrikeordern) kommer att intäktsföras under Q4varför jag går in närmare på dem där.

Värt att nämna är att kostnaderna för handelsvaror ökade med nästan 5 Mkr jämfört med samma kvartal föregående år. Detta till stor del på grund av en uppgraderingskampanj till bundlepack (XRY + XACT i samma paket) via ett förmånligt erbjudande. Detta medförde högre utgifter under kvartalet men förhoppningsvis högre licensintäkter kommande år.

Prognos fjärde kvartalet 2009

Det är ganska svårt att göra en precis prognos men klart är att en stor del av den vinst som borde hamnat i Q3 hamnar i Q4:a istället. Det är bekräftat i ett pressmeddelande att MSAB:s outsourcingprojekt för att förbättra leveranstidrna har avlöpt enligt plan och att leveranstiden nu ligger på cirka två veckor. Enligt Q3-rapporten var målet med att outsourca mer av produktionen att nå kortare leveranstider, få lägre produktionskostnader och att i princip slippa volymbegränsningar. Kanske ser vi inte de minskade produktionskostnaderna i Q4 men det är positivt att det kommer framöver i alla fall.

Jag räknar med att 60% av frankrikeordern kommer att intäktsföras på Q4 (blandning av licenser på 1 och tre år) och utöver det har vi ca en miljon enligt ovan nämnda pressmeddelande. Totalt blir det 4,3 Mkr extra från ordrar under Q4.

Hur mycket kommer sedan från övrig nyförsäljning och gamla licensintäkter? Den frågan är svår att svara på och det blir väldigt ungefärligt. Q4 2008 blev omsättningen 23,3 Mkr och inkomsterna från kända ordrar var noll kronor. Aggressivare prissättning påverkar jämförelsen negativt medans högre kända ordervärden påverkar positivt.

Q4 2008 blev vinsten efter skatt 42 öre per aktie om man räknar med att full skatt på 26,4% dras. Jag räknar med att kostnaderna ökar en del jämför med föregående år eftersom fler är anställda.

Säg att omsättningen på ej publicerade ordrar samt förnyade licenser är oförändrade, då blir omsättningen i Q4:a 23,3 +4,3 =  27,6. Visserligen blirdet fler licenser som förlängs men å andra sidan har priset på licenserna sänkts. Kanske blir det uppgraderingspaket e.t.c. men de erbjudandena är oftast förmånliga för kunden och leder till högre utgifter för material som vi såg i Q3. Säg att vi får en marginal på 31%, då blir rörelseresultatet för Q4:a 8,56 Mkr, och efter skatt 6,3 Mkr. Detta blir 0,36 kr/aktie.

Prognos resultat 2009

34 öre plus 36 öre blir 70 öre per aktie. Aktien handlas idag till 13,5 kr. Om vi drar bort två kronor för kassan blir det 11,5 kr/aktie. P/e blir då 11,5/0,7=16,7 för 2009. Det är visserligen ett ganska högt p/e-tal men det är 2010 nu så en framåtblick kan vara på sin plats.

Prognos 2010

Eftersom företagets utökning av antalet anställda är färdig i stort sett och att en ny prismodell infördes under 2009 bör 2010 kunna fokuseras på ökad lönsamhet under tillväxt. Tyvärr har det flera år i rad dykt upp nya problem som gjort att det som troddes skulle bli ett skördeår istället blev ännu ett förlorat år för aktiekursutvecklingen (2010 var kursutvecklingen i och för sig mycket bra men från låga nivåer jämfört med toppen). Trots allt kan man inte utgå från att så blir fallet 2010, den nya prismodellen bör vara stabil åtminstonde ett par år till framöver och på utvecklingssidan borde inte kostnaderna öka särskilt mycket. Den del där kostnaden skulle kunna öka är sälj, om man anställer mer säljare, men det är ju det som leder till ökade intäkter också så det är positivt. På produktionssidan bör vi se sänkta kostnader i och med att en större del av produktionen är outsourcad.

MSAB har nu ett treårigt ramavtal med Frankrike vilket borde lägga grunden för ett stabilt 2010. Kanske ser vi något mer ramavtal under året.

Det är positivt att MSAB skapat en utvecklingsmiljö där användare av XRY/XACT kan dela med sig av skript de skapar. Det skapar mervärde för MSAB eftersom det är ett försäljningsargument att en sån funktion finns och användarna kommer säkert att uppskatta den.

Säg att MSAB ökar resultatet 30% 2010, det leder till 91 öre per aktie i resultat. Ett rimligt p/e kanske kan vara 14 i dagsläget. Lägg till 2 kr för kassan och vi har en riktkurs på 14,7 kr som kan uppnås i mitten av 2010. Fram tills dess kan vi även se fram emot en trevlig utdelning. Detta motsvarar en kursuppgång på 9% på ett halvår.

Förra året delade MSAB ut 65 öre per aktie och antagligen kommer de dela ut samma summa i år. Det motsvarar en direktavkastning på 4,8% vilket är mycket bra.

För den som letar går det att hitta starkare case på börsen. Rådet blir att avvakta.

En kommentar till “MSAB – Micro Systemation”

Lämna en kommentar