Alliansens gärning under nuvarande mandatperiod

Det jag tycker är bra med alliansen:

  • De har minskat skatten på arbete.
  • De har minskat företagsskatten.
  • De har i alla fall försökt minska antalet sjukskrivningar.

Varför tycker jag att detta är bra?

Anledningen till att det är bra att sänka skatten på arbete är att högre beskattning leder till att varan inte köps i lika stor utsträckning. Alternativt att incitamentet blir högre för folk att arbeta. I längden är det en kombination av de två faktorerna.

Anledningen till att jag är positiv till en lägre företagsskatt är att det blir mer attraktivt för företag att skatta i Sverige. Redan har det märkt att för utländska företag är beredda att betaa skatt här vad jag förstått. En sänkt utdelningsskatt hade inte heler varit fel, men att sänka företagsskatten är nog effektivare rent samhällsekonomiskt.

Alliansens förslag till att minska antalet sjukskrivningar var väldigt klumpigt formulerat och lite av ett hafsjobb. Kanske berodde det lite på att den skarpa partiledningen var upptagen med EU-ordförandeskapet och att de mindre skarpa ministrarna var mer aktiva, men kanske är det inte alls så. Hur som helst så visar alliansen handlingskraft att ta itu med de svåra frågorna och nu när de fixat till de värsta misstagen kan det bli bra. Det blev ju faktiskt ingen större skada skedd i och med att felen upptäcktes innan lagen trädde i kraft. Janne Josefsson gjorde ett reportage i SVT om en kvinna som tagit liv av sig, till synes p.g.a. regeringens nya regler. I inslaget framgick det dock att det var en tjänsteman på försäkringskassan som klantat sig och att det inte var reglernas fel till särskilt stor del. Trots det fokuserade inslaget till störst del på att alliansens regler fått kvinnan att ta livet av sig. Som vanligt framgår det att SVT liksom Sveriges Radio är vänstervriden vilket är tråkigt.

Det här tycker jag är mindre bra med alliansen:

  • Utförsäljning av skolor.
  • Avskaffande av apoteksmonopolet.
  • Avskaffandet av bostadsskatten.

Jag har fått intrycket av att utförsäljningen av skolor ofta gått hafsigt till och att försäljningarna skett till underpris. Sen tycker jag inte att detta är ett område att prioritera eftersom det trots allt funkar okej med vanliga skolor också. Finns ingen anledning att hafsa bara för att det ska gå snabbt helt enkelt. Låt det ta den tid det tar.

Apoteksmonopolet tyckte jag fungerade bra som det var. Varför lägga energi på att avskaffa det? Finns det inget viktigare att lägga energin på? Jag har väl egentligen inget principiellt mot att avskaffa det men varför försöka fixa något som redan fungerar bra? Nu hör man dessutom om att läkemedelsbolagen passar på att höja priserna på sina läkemedel i den här vevan.

Bostadsskatten som den var innan var en ganska väl fungerande skatt som det inte gick att kringla sig undan. En skatt som var enkel att administrera och som gav goda inkomster till staten. Det pratades om att vissa personer skulle kunna få flytta p.g.a. att de inte kunde betala skatten, men att flytta är ju faktiskt inte hela världen. Att skatten slog lite hårt mot ett fåtal personer anser jag inte vara tillräcklig anledning att avskaffa den. Nu blev det ju en avgift istället och nu blir det istället personer med mindre dyra boenden som drabbas relativt hårdare.

2 kommentarer till “Alliansens gärning under nuvarande mandatperiod”

  1. Anders skriver:

    Hejsan,
    Jag tycker också att apoteket har fungerat alldeles förträffligt men tycker ändå att det är bra att bryta förbjudet. Tillgängligheten blir bättre och konkurrens brukar normalt vara hälsosamt i en bransch. Om de sätter överpriser på varorna kommer fler aktörer in och driver ner priserna till mer rimliga nivåer. Nästa monopol att avskaffa blir väl bilprovningen. Skönt om man slipper återbesiktning pga av att en lampa inte fungerar utan man kanske äntligen kan fixa båda sakerna samtidigt och kanske närmare hemmet eller jobbet.

    Bostadsskatten får man gärna hålla borta men ta även bort skatt på uppskjutna reavinster. Jag tycker att man bör kunna äga en primärbostad utan skatt. Alla andra skatter räcker kan man nästan tycka :)

  2. Emilez skriver:

    Som jag förstod det var det i och för sig läkemedelsleverantörerna som höjde priserna, inte apoteken själva. Mindre aktörer kan ha tstörre svårigheter att förhandla till sig bra priser.

    Min första reaktion på att bilbesiktningsmonopolet skulle försvinna var att det blir jobbigt att man inte får en varning via brev längre att det är dags att boka besiktningstid (tror man inte får det). Men som du säger så kan det ju vara mycket smidigare att fixa både besiktning och reparation på samma ställe.

    Visst, i en ideal värld skulle boendet kunna vara skattefritt men nu måste man ju prioritera och då tycker jag personligen att det är viktigare att sänka skatten på arbete än att ta bort bostadsskatten. Pengarna måste ju in på nåt sätt ändå.

Lämna en kommentar