24SevenOffice in i portföljen

Jag tog in 24SevenOffice i portföljen. Bolaget är att likna vid Fortnox som blivit en börssuccé i den mening att båda grundar sin affärsidé på abonnemangsavgifter på bokföringsprogram och i nuläget växer 30-40% i årstakt.

Fortnox kommer väl inom några år att börja nå sin mognadsgrad på den svenska marknaden och 24SevenOffice kommer att göra det i Norge. Dem kommer nog ändå att kunna växa men takten kanske avtar såvida dem inte lyckas kompensera med höjda månadsavgifter.

För 24SevenOffice finns dock en öppning som skulle kunna innebära många år till av stark tillväxt, nämligen att dem tagit in pengar för att kunna etablera sig i Sverige. 24SevenOffice  har redan ca 700 kunder i Sverige och deras mjukvara är anpassad för den svenska marknaden. Det finns dock ingen garanti för att dem lyckas expandera kostnadseffektivt på den svenska marknaden, det kommer vi veta först under andra halvåret 2018 då försäljningen i Sverige ska inledas på allvar.

Personligen är jag optimistisk till att 24SevenOffice lyckas i Sverige men det är mest för att jag fått en känsla för att det är ett kvalitetsbolag som systematiskt jobbar sig igenom potentiella kunder efter en ranking efter sannolikheten för lyckad affär, i alla fall gjorde dem så i Norge och jag antar att dem försöker jobba systematiskt i Sverige också. Dem har sagt att dem ska ta sin lockade Norgestrategi med sig till Sverige.

24SevenOffice satsar också på ai-assisterad mjukvara baserad på maskininlärning som betatestas. Dem har många års historik som dem kan använda till maskininlärningen och med tanke på att redovisning ofta blir repititiv kan jag tänka mig att det finns en potential för stort värdeskapande med AI-assistans.

Man kan dock inte ta för givet att Sverigelanseringen blir lyckad, det är en risk. Dock växer bolaget fortfarande starkt i Norge vilket kan lindra fallet en aning om Sverigesatsningen skulle misslyckas.

Vi tar lite jämförelse med Fortnox.

P/S: Fortnox: 11,5 Mkr 24SevenOffice: 3,5 Mkr. Beräknad på Q1-omsättning gånger fyra.

Rörelsemarginal: Fortnox: 23%. 24SevenOffice: 5,6%.

Omsättningstillväxt: Fortnox: 33% (42% borträknat förra årets royaltyersättning). 24SevenOffice: 32%.

Anledningen till att vara intresserad av 24SevenOffice är främst om man tror på att dem har många år av fin tillväxt framför sig. Då kommer antagligen marginalen gå upp. Men först kommer det bli ett antal år där 24SevenOffice satsar på tillväxt och då kommer dem att satsa fullt ut på tillväxt och inte bry sig om vinsten så mycket. Marginalen och vinsten kommer alltså vara låg under några år framöver.

24SevenOffice är alltså ett tillväxtcase. Lyckas dem fortsätta växa framöver så tror jag att det blir en bra affär, annars blir det inte så bra. Blir satsningen lyckad i Sverige är det inte omöjligt att vi ser ett höjt P/S-tal.

Marknaden som 24SevenOffice verkar på växer med 7,2% per år såg jag i 24SevenOffices årsredovisning.  Det är bra att bolaget har vind i ryggen av detta.

24SevenOffice är verksamma på den skandinaviska marknaden för affärssystem. Bolaget levererar redovisningsprodukter samt integrerade helhetslösningar inom ERP för små och medelstora bolag. Den svenska och norska marknaden bedöms uppgå till 9,1 MdSEK år 2017, med en fördelning på 69,0 procent i Sverige och 31,0 procent i Norge. Bolagets marknad bedöms växa med cirka 7,2 procent per år fram tills år 2020. Tillväxten på ERP-marknaden drivs främst av ökad digitalisering samt ökad pålitlighet till SaaS-lösningar.

Risken är ganska hög i den här investeringen men dem har i alla fall en bas i Norge att stå på och 24SevenOffice ökade antalet kunder med 42% i Q1 2018 jämfört med Q1 2017. Jag skulle inte satsa allt på det här bolaget men det är värt att ha i portföljen tycker jag.

SvD Börsplus har riktkurs för 24SevenOffice på 10kr år 2019. Deras genomgång är betydligt bättre än min, trodde den var bakom en paywall men jag kom åt den nu.

På Analyst Group finns en insändaranalys av bolaget.

Etiketter:

2 kommentarer till “24SevenOffice in i portföljen”

  1. Krister skriver:

    Jag kollade på 24sevenoffice när dom listades på börsen men valde att avstå. Tyckte att det var väldigt förvirrande med att 24sevenoffice är uppdelat i ett flertal olika bolag.

  2. Emilez skriver:

    Hej Krister. Ja jag blev också lite förvirrad av det men jag tycker mig veta att det inte är nån fara med den saken nu. Dem kan ju inte rapportera omsättning i sina rapporter som inte är korrekt.

Lämna en kommentar