Var går skattepengarna

Hittade den här länken om vad våra skattepengar används till , ganska intressant. Siffrorna är från 2012.

Socialt skydd – den absolut största utgiften
Idag går 41 % av alla skattepengar till det sociala skyddet som består av pensioner, barnbidrag, sjukförsäkringar, bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning, ersättningar för funktionshinder, stöd till efterlevande och ekonomiskt bistånd till folk som inte kan försörja sig. Flera av dessa poster är så kallade transfereringar, alltså utbetalningar som inte kräver någon motprestation. I praktiken innebär det här att de som tjänar hyfsat med pengar betalar för de som inte har tillräckligt för att klara sig.

I slutet av 1950-talet gick bara 10 % av skattepengarna till vårt sociala skydd så under de senaste 50 åren har denna utgiftspost alltså ökat markant. Den stora ökningen av utgifterna för det sociala skyddet har även påverkat vårt skattetryck rejält.

Hit går skattepengarna

Hit går skattepengarna

Etiketter:

3 kommentarer till “Var går skattepengarna”

 1. Krister skriver:

  Ganska galet. Jag tror att skatterna har ökat ganska mycket sedan 1950: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/ och mer lär det bli så länge Magdalena Andersson får bestämma.

 2. Emilez skriver:

  Japp tyvärr blir det väl så. Nästa år är det dock valår och då kommer dem bränna pengar så det står härliga till för att köpa röster.

 3. 20% 2018 skriver:

  Med tanke på att mer än 50% av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har invandrarbakgrund är det inte svårt att räkna ut att invandringen är en stor orsak till att 41% går till den posten.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-ar-fler-an-halften-av-de-arbetslosa-utrikes-fodda

  Sen går det förstås inte att jämföra rakt av mot hur det var på 50-talet. 10% -> 41%. Det finns nog väldigt många olika faktorer som väger in där.

Lämna en kommentar