Grupp ställs mot grupp på bostadsmarknaden

Den här insändaren till Dagens Samhälle tyckte jag var mycket bra. En tjänsteman berättar om hur svenskar med behov av stöd trängs bort när lägenheter som borde gått till dem istället ges till migranter.

Som bekant vimlar det inte av billiga boenden i Stockholm som kan plockas fram med kort varsel. Stadsdelen jag arbetar i får således trolla med knäna med tydliga konsekvenser. En sådan är att prioritera denna grupp framför andra som vi normalt arbetar med i socialtjänsten (som missbrukare och personer med diagnoser aktuella inom socialpsykiatrin), en annan att plocka de lägenheter som använts för att ge kvinnor en skyddad adress. Dessa tas nu över av ensamkommande.

Det är emellertid viktigt att allmänheten förstår vilka konsekvenser politiken faktiskt kan få. Inte ens en välskött stadsdel i landets största stad kan snabbt ordna fram lägenheter till ensamkommande och nyanlända utan att det påverkar den ordinarie verksamheten. Vi kan således bara föreställa oss hur det ser ut i mindre resursstarka kommuner där alternativen är ännu färre.

Etiketter:

Lämna en kommentar