Gott nytt år!

Gott nytt år på er!

En enkel liten genomgång över året som varit följer, måhända gör jag en mer detaljerad genomgång senare, vi får se.

SIAF gick som ni vet uruselt under året, men som tur var så kompenserade mina svenska aktier genom att gå bra vilket gjorde att jag totalt sett slutade på -5% om man räknar in alla mina depåer på Avanza. Sen har jag lite på Nordnet också med t.ex. Swedol och där gick det bra så utan att kolla noggrant kanske det slutade runt 4-5% minus om man tar med det i beräkningen.

Min svenska huvudportfölj gick 32% plus. Avanzas portföljrapport har överbelastats så här inför nyår annars hade jag gett lite mer detaljer.

Resultatet är dåligt men med tanke på att SIAF var mitt överlägset största innehav och det gått väldigt dåligt för den aktien så får man ändå vara någorlunda nöjd. SIAF är jag lite gift med kan man säga och jag behåller mitt grundinnehav där till slutet.

Jag tror trots allt att SIAF kan bli helt okej i slutändan och har svårt att se att 2017 skulle vara lika dåligt för aktieägarna som 2016. Om jag ska vara ärlig så tror jag att SIAF kommer gå ganska bra under 2017 med tanke på att fiskproduktionen bör gå upp ganska rejält och att även biffverksamheten så sakteliga börjar visa bättre marginaler igen och gå över till den nya typen av köttdjur som det är ännu högre marginaler på.

Under 2016 var t.ex. UTG Unlimited Travel Group en bra investering för mig, och jag kan ta åt mig hela ären för det eftersom jag kunde utläsa ur deras orderbok att 2016 skulle bli väldigt bra. Nu har jag sålt det mesta i UTG eftersom själva triggern med den bra orderboken inte finns kvar på samma sätt längre. Jag behåller dock en mindre del av innehavet då bolaget har bra direktavkastning. UTG sålde jag med ca 65% vinst och jag var någorlunda tung i dem så det gjorde skillnad för årets totala avkastning.

En annan liten grej som mest var tur var TMG The Marketing Group som jag gick in i lite på chans och sen sålde det mesta på 700% plus. Det var en liten investering men det gav ändå ett litet tillskott i kassan. Sen dess har TMG fallit tillbaka och de fåtal aktier jag har kvar ligger jag bara 100% plus på.

Jag har sålt av skepparbolaget CPLP då jag hade för dålig koll på dem faktiskt. Jag gjorde väl en liten förlust på dem men det var inte så mycket pengar jag förlorade på dem.

Förhoppningar inför 2017

Under 2017 hoppas jag givetvis att SIAF ska ta igen lite förlorad mark. Sen har jag Railcare och Nilörngruppen som jag är någorlunda tung i. Railcare är lite tveksam kortsiktigt p.g.a. lite insiderförsäljningar men på ett par års sikt borde dem gå bra tror jag, och även kanske 2017. Protector är några jag kommer hålla ögonen öppna för och öka i om dem verkar lösa sina problem som de har med vissa olönsamma segment.

Jag har även ögonen öppna för ett potentiellt nytt bolag, antagligen skriver jag om det senare när och om jag köpt in mig.

Shamaran Petroleum har jag gått plus på en hel del, köpte dem för inte så länge sen. Jag tror uppgången kan fortsätta för Shamaran under 2017, det kan till och med bli en rejäl uppgång.

Cassandra Oil kommer jag hålla ögonen på. Jag har ett minimi-innehav nu i bevakningssyfte. På kort sikt kommer dem fortsätta blöda pengar men jag tror att under 2017 kan ett tillfälle uppstå då det är dags att ta en lite större position i bolaget. Det beror på hur det går med uppstart i Spanien respektive mälardalen. Man får dock vara försiktig innan pengarna börjar komma in för Cassandra och jag kommer vara på min vakt.

En liten joker blir CMC Metals. Kommer dem äntligen att börja gå med vinst? Dock håller jag inte andan och mitt innehav i det här bolaget är inte så stort. Jag kan inte rekommendera nån annan att gå in i det är bolaget faktiskt.

I övrigt har jag ganska många andra små och medelstora bolag som jag bara låter tuffa på i portföljen, varav de flesta är direktavkastare.

 

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar till “Gott nytt år!”

  1. Krister skriver:

    Gott nytt år!

Lämna en kommentar