SIAF har kanske förskottsbetalat 25%av megafarmen redan, och ny renommerad styrelsemedlem

SIAF har kanske redan förbetalat 25% av megafarmen i och med att de har utestående konsultarvoden på ca det beloppet.

Om jag fattat saken rätt så kommer antagligen de räkningar som SIAFs partner inte betalat på SIAFs arbete alltså att omvandlas till ägarandelar för SIAF i megafarmen. Det känns positivt tycker jag, då är ju SIAF redan en bra bit på väg att äga en ansenlig andel av megafarmen.

Dessutom kommer Björn Myrseth att gå med i SIAFs styrelse, han verkar ha en diger meritlista från norsk fiskodling och det är därifrån ryktet kommer att SIAF redan har 25% inmutat i megafarmen. Läs mer här. Dock kan dte dröja lite i och med lite strukturomvandlingar i bolaget ska ske först, kanske renodlingen mot fiskodling i ett bolag.

Det bör givetvis gå att verifiera hur mycket obetalda räkningar SIAF skickat ut på megafarmen genom att läsa i kvartalsrapporten, men det orkar jag inte just nu.

The project will be built in several phases over a period of 15-25 years. When it is finished, it will have a production capacity of 200,000 tons of shrimp (macrobrachium rosenbergii) per year. Local Chinese investors own most of the plant, while Sino Agro Food supply technology. They also have an option to increase its stake from the current 25 percent to 75 percent.

Etiketter:

9 kommentarer till “SIAF har kanske förskottsbetalat 25%av megafarmen redan, och ny renommerad styrelsemedlem”

  1. Strindberg skriver:

    Väldigt intressant om det stämmer. Kan du inte slänga iväg ett mail till Erik och fråga?

  2. Roger Larsson skriver:

    På kursen så verkar de stämma strindberg upp mycket idag

  3. Strindberg skriver:

    Det är inte därför aktien stiger idag. Det var en stort artikel i en norsk ekonomitidning.

    Från Finansavisen

    Satser 40 millioner på rekefest
    FISK: Arne Fredly og Alexander Hansson blar opp 40 millioner kroner for aksjer i proteinprodusenten Sino Agro Food. – Selskapet er latterlig billig, mener Hansson.
    MADS LANGAARD
    MADS LANGAARD
    mads.langaard@finansavisen.no
    13. januar ble det amerikanske konglomeratet Sino Agro Food notert ved Oslo Børs’ alternative markedsplass Merkur Market.
    Ved utgangen av tredje kvartal hadde selskapet, som driver innen akvakultur og produksjon av biffkjøtt og gjødsel i Kina, inntekter på 331 millioner dollar, mens aksjonærene kunne glede seg over en bruttomargin på 27 prosent.
    Og det er før den forventede veksten har materialisert seg.
    Ifølge teknologidirektør Anthony Ostrowski sitter Sino Agro Food på en teknologi som kan gi 114 ganger mer reker pr. arealenhet enn det som produseres i tradisjonelle dammer utendørs, skriver Intrafish.
    Selskapets største prosjekt er en megafarm for reke- og grønnsaksproduksjon i Guangdong-provinsen i Sør-Kina, der målet er å bygge et gigantisk innendørsanlegg som skal kunne levere 300.000 tonn reker i året innen 15 til 25 år.
    Målsetningen er å skille ut akvakulturvirksomheten i et eget selskap, for så å notere denne på Oslo Børs.
    Monaco-duo satser
    Lønnsomheten og vekstpotensialet har ikke gått upåaktet hen i finansmiljøet.
    Ifølge en fersk aksjonæroversikt står Arne Fredlys Apollo Asset Limited oppført med 327.000 aksjer i selskapet som har en markedsverdi på 1,4 milliarder kroner.
    Gjennom High Seas kontrollerer Monaco-nabo Alexander Hansson 150.000 aksjer i børsbabyen.
    – Selskapet er latterlig billig, og det er mye som kan skje, sier Hansson til Finansavisen.
    Mager pengesekk
    Det enorme rekeanlegget har en estimert prislapp på 2 milliarder dollar ved full utbygging, og skal levere flere reker enn hele Vietnam til sammen.
    Men med en kontantbeholdning på 9 millioner dollar, skal det selges mye proteiner for å unngå kapitalutvidelse.
    – Selskapet har ikke sagt noe om når akvakulturvirksomheten vil skilles ut, ei heller kommentert rundt et eventuelt fremtidig kapitalbehov. Men ja, de har investert mye, og må nok tenke på hvordan de kan bedre kontantstrømmen over tid, sier sjømatanalytiker Marius Gaard i Swedbank.
    Meglerhuset bisto Sino Agro Food i noteringsprosessen på Merkur Market, og Gaard er fornøyd med tallene han får ut av Excel-arkene. Kjøpsanbefalingen og kursmålet på 130 kroner gir en oppside på hele 76 prosent.
    – Det er et veldig spennende case. Selskapet er lavt priset dersom man legger verdsettelsen av sammenlignbare selskaper til grunn, sier Gaard, og fortsetter:
    – Ved full produksjon snakker vi om rundt 300.000 tonn, men 200.000 tonn er nok mer realistisk innenfor en tiårsperiode. Til sammenligning produserer Marine Harvest 230.000 tonn laks i Norge, så det er snakk om enorme volumer.

  4. Emilez skriver:

    Har mailat Erik om det, och ja dagens uppgång i Norge var som Strindberg skriver på grund av den artikeln.

    Tack för länkarna Strindberg.

  5. Emilez skriver:

    Svar från Erik Ahl publicerat med hans tillåtelse:

    “SIAF har ingen ägarandel i projektbolaget för megafarmen idag (vilket man inte heller har i PF1, PF2, eller FF2). Som bekant har man dock en förvärvsoption på samtliga bolag.

    Dock har SIAF bistått med viss projektfinansiering via lån till projektbolaget och dess ägare. Dessa uppgår idag till ~20M USD. Samtidigt har SIAF fakturerat projektbolaget och dess ägare ~120M USD för byggnationen av projektet, dvs lånets andel är motsvarande 17%.

    Vid ett utövande av optionen och medföljande förvärv kvittas lånet mot en del av köpeskillingen som betalas för att köpa projektbolaget.”

  6. Jerker skriver:

    Hej alla
    Till att börja med, jag gillar detta sansade “forum”.
    Kan någon här på lätt svenska föklara för mig…..kommer SIAF att äga megafarmen, deläga, hyra….eller hur ser det ut? Jag undrar lite eftersom det känns lite förvirrat kopplat till avknoppningen av aquaculture på sikt. Det är mycket pga aquaculture som jag köpte SIAF…Vad blir det kvar till oss när det knoppas av, kompensation med pengar eller aktier i nya bolaget??
    Hälsningar Jerker

  7. Själva tanken med avknoppningen, separatnoteringen eller renodlingen är att skapa ett separat bolag som kan värderas på egna meriter, dvs utan att drabbas av den konglomerat rabatt som bolaget har idag.

    Hela tanken med denna handling går ut på att tillgodogöra aktieägarna på det mest effektiva viset. Exakt hur aviknoppningen kommer att gå till i detalj är inte kommunicerat ännu men det finns en PR från november som belyser grundtankarna.

    Antingen kommer man att få en aktie i det nya bolaget eller så kommer man att äga sin del via SIAF´s kvarvarande ägarandel i det avknoppade bolaget. Om man väljer att ta in kapital i form av en nyemission i samband med denna avknoppning så är det min gissning att befintliga SIAF ägare kommer att erbjudas företrädesrätt vid denna emission. Själva grundtanken med enknoppningen är dock att skapa aktieägarvärde för SIAFs befintliga aktieägare och det är försåt endast lösningar som gör detta på ett effektivt vis som kommer att komma ifråga.

    Sedan kan själva den tekniska utformningen av spinoffen pga olika/specifika legala förutsättningar i USA och Sverige att komma att anpassas utifrån den verklighet som totalt sett blir bäst för aktieägarna. Detta är förstås en fråga som diskuteras av inblandade jurister med bolaget och sannolikt även med storägarna eftersom dessa sannolikt assisterar bolaget i denna process i syfte att skapa aktieägarvärde så snabbt och effektivt som möjligt.

Lämna en kommentar