Japp, vi som har fötterna på jorden har länge varnat för flyktininvandringens kostnader – men politiker och media har mest varit intresserade av att dölja detta och det har tagit tid innan problemet för stort för att kunna döljas. Nu har vi kommit till den punkten att det inte går att dölja längre och SKL säger att skatten behöver höjas med 2 kr till 2019 för att bekosta invandringen, höjda löner och fler äldre. Personligen tror jag att flyktinginvandringen bär det mesta av skulden.
För mig som tjänar lite mer än medel blir det ca 9 000 kr extra i skatt om året – och detta helt i onödan då regeringen hade kunnat välja att erbjuda sämre asylvillkor i Sverige och istället satsat på att hjälpa genom UNHCR och andra hjälporganisationer och antagligen gjort mångdubbelt med nytta när de kunnat erbjuda bättre mat, utbildning och sjukvård i flyktingläger i grannländerna till Syrien och i Afrika.
Läget är kritiskt och ett nyval i den här situationen är egentligen inte lämpligt, men eftersom regeringen är så passiv och inkompetent är det nog det bästa alternativet ändå. Därför hoppas jag att KD fäller decemberöverenskommelsen imorgon. Antagligen fälls den dock inte och även om KD röstar emot den så kanske den fortlever genom de andra allianspartierna – vi får se.
Även DN skriver om den troliga skattehöjningen:
Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnar för en skattechock till följd av den snabba befolkningstillväxten som skapas av flyktingkrisen. Enligt SKL har kommunsektorn hamnat i ett ”mycket svårt läge”.
Jag minns att jag på besök i Danmark för nåt år sen läste en opinionsundersökning som en tidning gjort att tidningen frågat om folk ville betala skatt för att ta emot fler flyktingar i Danmark, en ärlig frågeställning som journalisterna inte ställt i Sverige. Här har journalisterna istället försökt mörka sanningen.
För att avsluta med något positivt så är SIAF upp rätt mycket idag. Det svänger så mycket så det är knappt värt att kommentera, men det är trevligt efter en längre tids nedgång. Kanske är det för att kineserna är tillbaka på jobbet efter nästan en veckas semester, men kan lika gärna bero på tillfälligheter.
Etiketter: politik