Är det brist på ingenjörer eller tvärtom?

Eftersom jag själv är ingenjör händer det så klart att jag läser artiklar om ingenjörernas arbetsmarknad. Normalt sett är det företag som klagar över att de inte får över tio sökande per ledig tjänst som perfekt matchar deras långa kravprofil och då påstår de att det är brist på ingenjörer. Nu har det för en gångs skull publicerats ett par artiklar som hävdar motsatsen, nämligen att kan vara svårt för ingenjörer att få jobb.

För mig personligen var det hyfsat svårt att få jobb som nyutexaminerad men sen då jag blev arbetslös ett par år senare i finanskrisens svallvågor så gick det hyfsat snabbt att få jobb delvis tack vare att jag var beredd att flytta för att få jobb. Dessutom var jobbet till en början genom ett bemanningsföretag.

Jag uttalar mig inte om huruvida det är lätt eller svårt för ingenjörer att få jobb rent generellt men eftersom jag tycker det är kul med artiklar som skiljer sig från det vanliga så länkar jag till de här artiklarna.

“Svårt få jobb för ingenjörer”

“Ingenjörsbristen är bara snack”

Etiketter:

3 kommentarer till “Är det brist på ingenjörer eller tvärtom?”

 1. Järnvargen skriver:

  Som ingenjör håller jag med om att “bristen” består i att företag stället oerhört höga krav samtidigt som de ger en halvtaskig lön och inte är villiga att utveckla nyutexaminerade ingenjörer.

  Dessutom verkar systemet ha gått i baklås. Att utbilda nyutexaminerade ingenjörer lönar sig inte eftersom det är en huggsexa om erfaren arbetskraft och det verkar vara svårare att öka lönepotten än att få extra medel för att rekrytera externt. Så rent krasst tycker jag att företagen får skylla sig själva och att Sveriges Ingenjörer bör satsa på kvalitetssäkring snarare än att bidra till överskottsutbildning.

 2. Civ.Ing skriver:

  Det finns inga marknadssymptom som skulle tyda på någon brist. med marknadsymptom menar jag ökade löner. Utbildade civil ekonomer som det inte råder brist på får bättre löne utveckling och högre slutlön än ingenjörer så att det skulle råda brist på ingenjörer har jag svårt att tro. Men jag tror att företagens lönepolicy för ingenjörer kan gör det svårt att hitta villiga, tänk er priskontroll. I min årskull kan jag säga att 50% jobbar med annat idag pga bättre lön och 50% har flyttat utomlands pga jobb och ibland bättre villkor. Men i runda tal så är det 25% som jobbar med teknik i Sverige. Så det kanske inte är en fråga att det är brist på ingenjörer utan snarare en brist på viljan att konkurrera med andra brancher snarare. Istället för att blåsa upp antalet ingenjörs platser som måste finansieras med skattemedel skulle jag nog hellre vilja se att företagen betalar bättre dvs låter frimarkad råda. Idag tenderar företagen att räkna med subventioner från staten i form av många billiga ingenjörer. helt fel.

 3. Ingenjör sen 2006 skriver:

  Jag är examinerad ingenjör sen 2006 har jobbat flera år.
  Nu ska jag skola om mig till annat yrke
  Ingenjörsbrist är det inte i Sverige den som påstår detta kan inget.

Lämna en kommentar