Kall fusion, nytt genombrott av italiensk ingenjör

En Italiensk ingenjör vid namn Andrea Rossi hävdar att han konstruerat en apparat som av vätemolekyler samt nickel kan producera energi genom kall fusion. En kilowatt in ger ca 10 kilowatt ut och väldigt lite bränsle används. Enligt Rossi så ska apparaten i stort sett vara redo för serieproduction. Även om Rossi ännu inte kunnat redovisa de vetenskapliga detaljerna om de fysiska processerna i sin apparat så säger han att det inte är så viktigt eftersom de faktiskt är på gång att serietillverka apparaten och sälja den.

Apparaten ska kunna parallellkopplas eller seriekopplas för att få engeter med högre effekt. Den kommer att behöva fyllas på med bränsle var sjätte månad och bränslet kommer att säljas av företaet som Rossi samarbetar med.

Apparaten har demonstrerats inför grupper om sex personer åt gången den 14:e januari. Forskare vid Bolognauniversitetet kommer att granska demonstrationen. Rossi är själv professor vid Bologna-universitetet.

Man blir ju inte övertygad förräns den där apparaten bevisligen fungerar och producerar billig el, men om den fungerar så kan vi ha en stor revolution inom energiområdet. Sen har Rossi ett förflutet som inte är helt fläckfritt med illegal guldimport samt nån föroreningsskandal enligt den här artikeln.

Apparatens YouTube-kanal

Artikel på engelskasamt video

Artikel i Ny Teknik


Etiketter:

3 kommentarer till “Kall fusion, nytt genombrott av italiensk ingenjör”

 1. Göran skriver:

  Rossi är inte professor. Det är däremot Sergio Focardis.

 2. Emilez skriver:

  Det har du rätt i, gick lite snabbt där. Tack för påpekandet Göran. Ska ändra.

 3. Mikaela skriver:

  Spännande fortfarande! Inte avslöjade än i alla fall!
  Här är en blogg som har länkar kring dettta…
  Mikaela
  http://energycatalyzer.blogspot.com/

Lämna en kommentar