Snabbanalys Odd Molly

Odd Molly kom nyligen med ett ordervärde för hösten 2009 som var över förväntan. Som följd av det gör jag en liten snabbkalkyl på företaget.

Den största risken med Odd Molly är att det är litet, straxt över trettio personer, och mycket beroende av nyckelpersoner. Konjunkturen är även den en risk men som vi sett kan Odd Molly klara sig och växa även i en svår konjunktursituation. Även i kristider som nu visar Odd Molly tillväxt och om konjunkturen släpper kan tillväxten dra iväg en bit.

En annan risk är att Sverige står för 40% av beställningarna. Om Sverigemarknaden börjar vika kan det bli svårt att kompensera genom tillväxt utomlands. Svårt men möjligt.

En sak med Odd Molly som sänker risken lite grann är att de tar alla order i förväg innan Odd Molly i sin tur beställer varorna från fabrikerna, och dessa ordrar är bindande.

Vinsten för Odd Molly blev för år 2008 8,66 kr per aktie. Kassan ligger på 13,5 kr/aktie och företaget saknar långfristiga skulder. Marginalen låg på 25%.

Odd Molly har nu fått bindande ordrar för 2009 på 296 Mkr. Säg att tilläggsbeställningarna blir 5% extra på det och vi har en omsättning på 310,8. Vinstmarginal 25% ger att vinsten för 2009 blir 77,7*0,7=54,4 Mkr efter skatt eller 9,45 kr/aktie.

Vad är då ett rimligt p/e-värde på Odd Molly. Risken är hög men även potentialen. Ett pe-tal på 12 känns rimligt. 12*9,45=113,4 och om vi sen lägger på halva kassan som en bonus fås riktkursen 120 kr. I dagsläget handlas aktien för ca 80 kr.

Jag såg nu, efter att jag gjort klart min snabbanalys, att Placera Nu har gjort en snabbanalys dem med av Odd molly.

Lämna en kommentar