Dricks – jämförelse Sverige och Kuala Lumpur

Det finns få saker jag ogillar så mycket som dricks. Jag vill veta i förväg vad jag ska betala och slippa känna mig tvungen att lägga en extra gåva i efterskott. Nyligen var jag i Kuala Lumpur i Malaysia och fick lite intryck av hur det fungerar där.

Restauranger

På restauranger i Malaysia får man alltid en “service charge” pålagd på notan, automatiskt. Jag tror service charge alltid låg på 10% men kollade inte så noga. Jag gillar det här systemet eftersom man som kund slipper tänka på hur mycket man ska ge i dricks, och man kan alltid veta i förväg hur stor notan blir genom att lägga på tio procent. Dock är det viktigt att som kund kunna se i förväg vilka restaurangen som lägger på service charge, det är jag inte säker på att man kunde i Malaysia men avgiften lades på på alla ställen jag var på, dock testade jag inte snabbmatskedjor och dylikt.

Taxi

I Kuala Lumpur finns det grovt sett två sorters taxt, budgettaxi och premiumtaxi. Ofta vägrar taxibilarna att åka via taxametern, istället insisterar de på ett fast pris vilket innebär att det blir mer pengar över åt föraren. Det sistnämnda med fast pris gäller i extra hög utsträckning budgettaxi. Om man åker från en taxihållplats är taxibilarna tvunga att acceptera använda taxametern.

Även med fast pris är budgettaxi med fastpris betydligt billigare än taxi i Sverige. Om priset verkar lite väl högt går det alltid att pruta lite. Det fungerar okej att åka med budgettaxi så länge du vet var du ska, men undvik att lita på deras råd om de föreslår alternativa platser att åka till. Risken finns att de tar dig nånstans som de får betalt för att ta dig. Generellt sett så lita inte på en budgettaxiförare, det enda dem vill är att rama pengar ur dig. Jag fick intrycket att premiumtaxiförare var mer pålitliga och oftast kunde de engelska, men var på din vakt ändå.

Slutsats

Jag tycker systemet för restaurangdricks är bättre i Kuala Lumpur än i Sverige, det är mer genomskinligt. Taxi är dåligt både i Sverige och i Kuala Lumpur eftersom taxichaufförerna inte har dricksen inräknad i taxametern i någotdera landet. Svenska chaufförer är mer pålitliga men å andra sidan är taxi svindyrt i Sverige. Igår när jag skulle ta taxi 2 km för att ta hem mitt bagage kostade det 80 kronor och dessutom undrade taxichauffören om jag ville ha växel tillbaka på en hundring. I Kuala Lumpur hade motsvarande resa kostat 20-35 kr.

Lämna en kommentar