Analys nytt litet innehav: The Toronto-Dominion Bank

Jag har gått in lite grann i The Toronto-Dominion Bank (TD Bank). Antagligen kommer jag öka lite sen när USA fått sina budgetbekymmer hanterade. Nedan kommer en snabbanalys, ta den för vad den är, jag skriver den väldigt fort så misstag kan förekomma.

Anledningen för att jag fick upp intresset för TD Bank var att jag kollade upp lite kring AI och upptäckte att TD Bank köpt upp AI-bolaget Layer 6. AI tror jag kommer bli viktigt i framtiden och i den här investeringen får man tryggheten i en stabil bank plus lite AI på köpet.

Förväntad tillväxt och värdering

I fjärde kvartalet ökade den justerade vinsten med 11% (“vanliga” vinsten ökade ännu mer) och den justerade omsättningen ökade med 14%. Enligt den här analysen som visar historiska grafer kan man se att det bolaget vuxit ungefär så historiskt också men att ledningen prognosticerar hög ensiffrig tillväxt så jag räknar med 8% tillväxt framöver.

P/E-talet är 13,39 enligt Yahoo Finance vilket är över snittet dem senaste åtta åren som verkar ha legat på 12,6. Vi ligger aningen över det historiska genomsnittet på värderingen men fortsätter tillväxten så bör bolaget växa ikapp den historiska värderingen på cirka ett halvår.

Om vi slutar tänka på det historiska snittet och istället kollar vilken avkastning vi kan förvänta oss det kommande året som jag räknar som det inverterade P/E-talet plus tillväxten får vi: 1/13,39 + 8% = 15,5%. Jag är lite ny på att räkna på det sättet, lämna gärna feedback om vad du tycker. Edit: Kanske inte ett korrekt mått på avkastning.

Hur som helst tycker jag värderingen ser bra ut ut ett absolut perspektiv men i ett historiskt perspektiv så är den aningen hög. Betyget blir 5 av 10 på den här punkten.

Kassaflöde

Enligt länkade analysen har banken ett starkt kassaflöde. Jag ger betyget 7 av 10 på den här punkten.

Historik

Bolaget har varit stabilt och vuxit bra under många år. Den hade en dipp i början av 2000-talet samt under finanskrisen 2008 men verkar därefter ha hämtat sig och fortsatt att utvecklas enligt den långa trenden. Betyget blir 7 av 10 på den här punkten.

Ledning

Jag vet inte så jag sätter ett medelbetyg här.

Soliditet

Tittade snabbt men hittade inget motsvarande nyckeltal på engelska. Skulle nog behöver lite efterforskning för att hitta det men det hinner jag inte just nu. Jag vet dock att bolaget är väldigt stabilt, jag ger det ett medelbetyg men antagligen skulle betyget vara högre.

Motståndskraft

Bolaget stod emot finanskrisen relativt bra så det blir ett bra betyg här, 6 av 10. Resultatet nästan halverades i samband med finanskrisen men det justerade resultatet föll inte lika mycket. Sen återhämtade sig banken dem följande åren.

Insiders

Hittade ingen info, Nasdaqs hemsida som jag kanske kunnat se det på hade tekniskt underhåll. Sätter medelbetyg 5 / 10.

Viktat slutbetyg

I min viktade modell så får bolaget ett betyg på 58 av 100. Det är ett helt okej betyg i jämförelse med andra bolag jag analyserat enligt min modell. Inte bäst men ändå ganska bra.

Mina tankar kring hur jag kommer agera

Jag kommer nog att ha TD Bank som ett relativt litet innehav, kanske 1-3% av portföljen. Mest för att jag gillar att dem satsar på AI och att dem i jämförelse med svenska banker har mycket bättre tillväxt. Svenska storbanker har nästan ingen tillväxt medans TD Bank har en hyfsad tillväxt trots allt.

Att TD Bank dessutom har en AI-satsning som om jag fattat det rätt kommer fokusera på att öka intäkt per kund gör att jag anser att TD Bank har ytterligare ett stegs försprång jämfört med svenska banker.

Etiketter:

Lämna en kommentar