Mina mikroinnehav med hög risk

Efter att genom åren åkt på en del smällar i högriskpapper, t.ex. SIAF, nåt mer kinabolag och lite mining-bolag, har jag en mer konservativ hållning.

Jag kanske inte motstår frestelsen att chansa lite ibland men nu när jag går in i högriskbolag är det med ganska begränsade summor, runt en tredjedels procent av portföljen som ingångsvärde. Sen om bolaget utvecklas väl och får inkomster e.t.c. kan jag öka i små steg.

Man kan fråga sig varför jag ens bryr mig om att gå in med så lite och objektivt sett så är det väl ingen större poäng. Men det är svårt att motstå frestelsen med högriskarna ibland.

  • Fortnox. Kanonbra bolag, det som gör att det är hög risk är att dem har ett högt P/E-tal. Dock har jag vid sidlinjen sett på i många år då det bara fortsatt att gå bra för dem så därför har jag en minipost i dem som jag i dagsläget ligger plus på.
  • Cassandra Oil. Ja här jag vi drama så det räcker att bli över. Processanläggning förlorad i Irak, check. Bränt upp reaktor + egna lokaler, check. Potential om dem lyckas till slut, check. Här jag jag en minipost och den ligger jag back några tusen kronor på. Tur att det är en liten investering. Hur som helst ska det bli spännande att se hur det går och lyckas dem framgångsrikt få en processor i produktion nästa år så ökar jag nog lite.
  • Plejd. Intelligent belysning. Köprek i börsveckan. Jag ligger 30% plus.
  • Storytel. Jag hade för nåt år sen en köporder inne på Storytel men tyvärr gick den inte igenom. Jag köpte en minipost ganska nyligen som jag ligger plus minus noll på.
  • Hoylu. IT-stöd för kontor i form av gigantiska touch screens + mjukvara. Egentligen för stort innehav för att kalla mikroinnehav. Utgör lite mer än 1% av min portfölj efter att dem gått upp 36% sen mitt inköp. Hur som helst är det högrisk eftersom dem inte går med vinst än.
  • Fram Skandinavien. Ett bolag som såvitt jag förstått det ska starta nya bolag i Vietnam och kopiera affärsidéer som varit framgångsrika här i Sverige. Dem har påstått att det bara kostar 2 miljoner kronor att ta ett bolag till lönsamhet i Vietnam. Dem har redan ett IT-konsultbolag som kan stödja dem nystartade bolagen med IT-relaterade saker. Fick denna post när dem noterade sig och ligger 64% plus på den.
  • Sonetel. Tillhandahåller internationella telefonnummer och stöd för kundservice till småbolag runt om i världen. Ligger back ca 2000 kr på dem här, det blev lite misslyckat intåg i aktien. Som tur är satsade jag inte så mycket. Bolaget har en stark tillväxthistorik och gör just nu en större satsning på utveckling av sin mjukvara tack vare pengarna som kom in via börsintroduktionen. Tillväxten senaste kvartalet var okej men inget stjärnskott. Jag tror man ska vänta och se hur bolaget utvecklas kommande år då dem satsningar som nu görs kan börja bära frukt. Sonetel känns som att dem kan bli en helt okej investering på några års sikt.

 

Etiketter:

Lämna en kommentar