Danmark – land of the free

Idag var det en lång artikel i DN om danmarks samhällklimat och skillnader med den svenska. Artikeln är dock skriven av en svensk PK-journalist så den är ju lite vinklad, men ändå lite intressant.

I Danmark är det åsiktsfrihet och högt i tak där det är tillåtet att ta upp fakta i känsliga ämnen medans i Sverige har det länge varit en trång åsiktskorridor där folk varit rädda för att lyfta fram fakta och journalister och politiker har länge inte haft nåt intresse av att göra det. Och det handlar inte bara om fakta utan även om att åsikter och värderingar som strider mot journalistkårens haft svårt att komma fram.

Den svenska journalistlåren är extremt överrepresenterad av miljöpartister och vänsterpartister enligt professor Kent Asp och är således inget att lita på. Det gäller att vara medveten om detta. Jag vet inte hur det ser ut i Danmark men min magkänsla är att det är mer balanserat där.

Åsiktskorridoren i Sverige har dock luckrats upp en del på sistone i och med att framförallt SvD och DN börjat lyfta fram en del fakta i kontroversiella ämnen.

Se bilden nedan för att se hur den svenska journalistkårens politiska åsikter ser ut. Detta är något man alltid måste ha med sig när man tar del av nyheter skrivna av svenska journalister. Över hälften av journalistkåres sympatiserar med V och MP. Ja du läste rätt, jag skojar inte.

Tabell journalisters partisympatier

Etiketter:

Lämna en kommentar