Blir 2013 Avinos år?

Jag tänkte gå igen en aktie som kan gå hyfsat 2013 om allt vill sig väl. Det är silvergruvbolaget Avino jag har i åtanke. Bolaget har nyligen börjat bryta höggradig malm och kommer troligtvis att få en låg cash cost, bolaget har nämnt siffror under $10 per uns.

Avino började producera silver i början av 2012 men det är först nu som produktionen börjar ta fart på allvar och 2013 tror jag att bolaget kommer att få ett bra kassaflöde från sin verksamhet. Om silverpriset håller sig på samma nivå eller går upp bör Avinos aktiekurs gå upp.

Vi kan ta ett räkneexempel. Ponera total cash cost på $15 per uns och ett silverpris på $30 per uns. Låt oss säga att Avino producerar 700 000 uns uns silverekvivalenter 2013 . Jag tror 700 000 uns är ett hyfsat konservativt estimat då de redan nu i november producerade 49 000 uns silverekvivalenter och malmhalten och utvinningensgraden bör gå upp 2013.

$15 i vinst per uns och 700 000 uns ger en förväntad vinst på $10,5 miljoner. Säg ungefär 33% i skatt på det (konservativt räknat, det är möjligt att bolaget kan göra avdrag eller liknande)  och vi får en vinst efter skatt på $7 miljoner. Bolaget värderas idag till ca $49 miljoner. Det ger ett p/e på sju för 2013.

Avino är dessutom i stort sett skuldfritt (fick dock nyligen en kreditfacilitet från Caterpillar för att snabba upp expansionen) och har fantastiskt fina tillväxtmöjligheter de kommande åren då produktionen kan flerdubblas.

Anledningen till att produktionen kan flerdubblas de närmsta åren är ett Avinos anrikningsverk har möjlighet att kraftigt utöka kapaciteten på ett hyfsat enkelt sätt samt att bolaget planerar att ta i anspråk den gamla Avinovenen igen samt att de kan köra ett gammalt lager med överbliven malm i anrikningsverket.

Ursprungligen har jag för mig att Avino skulle utvinna 1 miljon uns per år från San Gonzalo, 1 miljon uns från gamla Avinovenen och en miljon uns per år från det gamla malmlagret. Nu är det väl lite tveksamt om de kommer upp i så höga siffror men även om de bara kommer upp i 700 000 uns per år per källa så kan det nog bli mycket bra.

Om Avino ska bli en bra investering krävs ett hyfsat stabilt silverpris, och det hoppas jag att vi får.

Etiketter: ,

Lämna en kommentar