Eric Sprott snackar guld och silver

Såg just en halvtimmes video där Eric Sprott pratar guld och silver. Jag tyckte det var en mycket bra presentation som på ett kort och koncist sätt ställer frågan “Var kommer guldet ifrån när efterfrågan stiger och produktionen ligger stilla?”. Svaret Eric Sprott tror på är att det är västerländska centralbanker som leasat ut sitt guld till banker som i sin tur sedan sålt guldet.

Hur kommer det sig att ingen reagerat på att centralbankernas guldreserver minskar? Jo det är för att de rapporterar sina reserver som “gold + gold receivables” och därför blir reserverna desamma även om guldet leasats ut eftersom det räknas som “gold receivables”.  Receivables betyder ungefär “fordringar” på svenska och tanken är alltså att centralbankerna ska kunna kräva tillbaka det guld som de har leasat ut.

Frågan är hur det går med den saken och  Sprott är av åsikten att det där guldet ser dem aldrig röken av igen för det har sålts av de banker de leasade ut det till. Om dessa banker skulle tvingas köpa tillbaka guldet för att ge tillbaka till centralbankerna skulle de antagligen få betala et tmycket högre pris än de sålde för eftersom det fysiska guldet harletat sig vidare till långsiktiga ägare och nyproduktionen av guld är otillräcklig.

Sprott avslutar med att säga att han tror mest på silver det kommande decenniet.

Etiketter: , ,

Lämna en kommentar