Utsattheten för sexbrott har mångdubblats de senaste åren

Under de senaste åren när Sverige haft en extremt hög migration från Mellanöstern och Afrika har utsattheten för sexbrott skenat i höjden enligt BRÅ. Sedan 2011 har andelen som utsatts för sexbrott ökat med 3,4 gånger.

Statistik sexbrott Sverige 2005-2016

Statistik sexbrott Sverige 2005-2016

Etiketter:

2 kommentarer till “Utsattheten för sexbrott har mångdubblats de senaste åren”

  1. Peter skriver:

    Om du tror att det sker 3,4 gånger fler våldtäkter än tidigare får du nog tänka om. Anledningen till den stora ökningen ligger mestadels i lagändringar:

    * Sexuellt övergrepp ändrades till våldtäkt 2005
    * 2013 ändrades så att de fall där offer varit passiva nu klassas som våldtäkt (det gjorde de inte tidigare)
    * Vid flera eller repetitiva våldtäkter mot samma person räknas numer alla enskilda tillfällen som en separat våldtäkt, tidigare räknades alla i samma fall. Detta gör att Sverige har ett mycket större antal våldtäkter än våldtäktsoffer numer.

    Man kan se dessa skillnader också i att statistiken för sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande har sjunkit under samma period.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/kraftig-okning-av-anmalda-valdtakter

    Dessutom är korrelationen till migration lägre än korrelationen till dålig utbildning och till kön, dvs män och lågutbildade är en större faktor i statistiken än invandrare. Inte konstigt, våldtäkter har funnits i Sverige mycket längre än vi haft migranter från nämnda områden.

  2. Emilez skriver:

    Hej Peter!

    Jag har skrivit om sexbrott som är en bredare grupp av brott, inte om specifikt våldtäkter.

    Lagändringen som skedde 2005 verkar ju inte ha påverkat statistiken märkbart, kurvan är ju platt där. Och den stora ökningen skedde ju efter 2012 så då hade ju den lagen redan varit i kraft mer än ett år och därmed hade den inte längre nån effekt från år till år överhuvudtaget.

    Lagändringen 2013 verkar inte heller haft nån större påverkan eftersom antalet sexbrott gick ner 2014 och definitivt så påverkar den inte ökningarna 2014-2017 för dem åren gällde ju lagen hela tiden.

    Tredje punkten du anger hittar jag inget om utan jag får utgå från att inte heller den har nån betydelse tills du visar på motsatsen.

    Jag hoppas att du ser att minst dina två första argument var helt felaktiga. Tyvärr är det vanligt med önsketänkande angående sånt här.

    Hur som helst, tack för lite diskussion :-)

Lämna en kommentar